Salı, Nisan 23, 2024

Ryzen 3 İşlemciler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD yeni bütçe dostu Ryzen 3 işlemcilerini Türkiye’ye getirdi. İki farklı model olarak karşımıza çıkan Ryzen 3 işlemciler 1300X ve 1200 olarak şekillenmiş durumda. Peki bütçe dostu sistem toplamak isteyen kullanıcılar Ryzen 3 işlemcilerden nasıl verim alabilirler ? Bugün bu rehberimizde Ryzen 3 işlemciler hakkında detayları konuşuyor olacağız.

İlk Sıkıntı: Stok Soğutucu Var mı ?

Bu soruya ‘evet’ cevabını vermek bizi yeni bir soğutucu arama telaşından otomatik olarak kurtarıyor. Zira yeni AMD Wraith soğutucular performans açısından çok çok iyi. Her iki işlemci için de kutunun içerisinden Wraith Stealth soğutucu çıktığının altını çizelim. Ancak bu soğutucularda RGB aydınlatma bulunmuyor. RGB takıntınız varsa Wraith MAX soğutucuya geçmenizde fayda var.

amd wraith vs intel

Performans Nasıl ?

Ryzen 3 ailesi uzun süredir Türkiye’de bekleniyordu. Takipçilerimiz sürekli olarak bizlere ‘Ryzen 3 ne zaman çıkacak ?’ sorusunu yöneltiyorlardı. Artık işlemcilere resmi olarak kavuşmuş olduk. Ancak burada kullanıcıların ilk baktığı detay yeni Ryzen 3’lerin performansının nasıl olduğu konusu. Açık konuşalım: Testler ve benchmark skorları göz önüne alındığında i3 işlemcilere yavaş yavaş el sallamak gerekiyor. Zira aralarında %17’lik bir performans farkı var.

Dört çekirdekli olarak karşımıza çıkan AMD Ryzen 3 ailesinden en iyi modeli olan 1300X’te 3.5 GHz temel frekans hızı bulunurken, 65W TDP değeri ile de PSU adeta kokluyor. Eğer aklınızda ‘Bu işlemciye de Overclock yapılır mı ?’ sorusu geliyorsa hiç çekinmeyin. Zira her iki işlemciye de hız aşırtma yapabiliyorsunuz. X kodlu olan model XFR teknolojisi ile geldiği için 3.9 GHz hızına kadar rahatlıkla çıkabiliyor. Biraz daha zorlarsanız 4.0 GHz hızını görebilirsiniz. Tabii ki burada manuel voltaj değerlerini iyi ölçmenizde fayda var.

Biraz da Ryzen 3 1200 modelinden bahsedelim. Ryzen ailesinin en ucuz modeli olan bu işlemciye de Overclock yapabiliyorsunuz. Öte yandan isminde X ibaresini göremiyoruz. Bu da bizlere işlemcide Extended Frequency desteğinin olmadığını işaret ediyor. Temel frekans değerimiz 3.1 GHz’ken, 3.4 GHz çıkabiliyorsunuz. TDP değeri ise yine 1300X’te olduğu gibi 65W olarak belirlenmiş. Ek olarak her iki işlemcide de 8 MB ön bellek bulunuyor.

amd ryzen 3 performans

ryzen 3 1300x vs i3 7400

amd ryzen 3

Gelelim Fiyatlara

‘Hoca iyi hoş diyorsun da fiyattan bahset birazda’ dediğinizi duyar gibiyiz. Ryzen 3 işlemcilerin şuanda resmi Türkiye satış fiyatları belirlendi ve bir kaç gün içerisinde satışa çıkacak. Satın alabileceğimiz en uygun fiyat ise şu şekilde olacak:

❱ Ryzen 3 1300X: 583 TL

❱ Ryzen 3 1200: 483 TL

Bu fiyatlar Intel i3 serisi işlemciler ile kıyaslandığında 150 – 200 TL daha uyguna geliyor. Zira yukarıdaki grafiğe göz atacak olursanız Intel Core i3 7300 işlemcisi şuanda 630 TL’den satılırken, Ryzen 3 1300 X 583 TL fiyatı ile %29 daha hızlı.

amd ryzen 3

Hangi Anakart Modellerini Kullanacağız ?

Şimdi soket tipi yine AM4 olduğu için, AM4 destekleyen tüm anakart modellerini kullanabilirsiniz. Ancak burada sisteminizde kullanacağınız RAM, Ekran Kartı ve diğer bileşenlere göre model şekillenmelidir. Zira şuanda X370, B350 ve A320 anakart seçeneklerinden bir tanesi tercih edilecektir.

Önemli Not: Eğer Ryzen 3 işlemcilerinden birisine Overclock yapmayı düşünüyorsanız anakart tercihiniz A320 yongalı modellerden bir tanesi olmamalıdır. Zira bu anakartlar O.C desteği barındırmıyor. Diğer X370 ve B350 serilerine göz atabilirsiniz.

amd ryzen 3 islemci

Başka Soru ?

Bir kaç hafta içerisinde yeni Ryzen 3 ailesi ile ilgili bütçe dostu sistem rehberlerimiz ile karşınızda olacağız hocalar. Eğer Ryzen 3 işlemciler hakkında aklınızda soru işareti varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

12 YORUMLAR

  1. Bu işlemci de grafik işlemci var mı ? yani ekstra ekran kartı takmadan görüntü alabilir miyim. film video izleyebilir miyim. niyetim oyun oynamak değil.

    • Merhaba Hakan,

      Ryzen 3 1300x ve 1200 GPU barındırmıyor. Görüntü almak için ekran kartı alman gerekir. Ryzen 3 2200G modelini alabilirsiniz.

  2. Geçen sene Lenovo ipad 330 aldım. İşlemcisi RYZEN 3. Sitelerde performansının iyi olduğu yazılıyordu. Evimde bir de 10 yıllık Casper nirvana var. İşlemcisi İ3. Bence REYZEN3 kesinlikle İ3 performansı sergilemiyor. Ama makinemde başka sorun varsa bilmiyorum. 8 çekirdekli makineden daha yüksek verim beklerdim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler