Cuma, Nisan 26, 2024

Samsung 25 Yılın Ardından Intel’i Tahttan İndirmeyi Başardı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yarı iletken konusunda Samsung‘un başarısını tebrik etmemek olmaz. Kimilerinin gönlünde lider olan firma, 25 yılın ardından Intel‘i devirerek ‘Dünyanın en büyük çip üreticisi’ konumuna yerleşti. Ayrıca Samsung’un OLED ekranlar ile birlikte yakalamış olduğu bu başarı %10’a tekabül ediyor. Peki Intel’in başındaki kara kediler ne olacak?

Intel Sıkıntılar İçinde mi?

Meltdown ve Spectre açıklarından sonra Intel bir yandan bu sorunun çözümünü arıyor ve Microsoft ile birlikte anlık olarak çalışıyor. Bir de bu gerileyişin ardından, Samsung 2017 yılında yarı iletken pazarının lideri olarak tahta oturmuş durumda. Intel 1992 yılından bugüne kadar dünyanın en iyi çip üreticisi olarak biliniyordu ve 25 yıl boyunca rakiplerine üstünlük sağladı.

Her ne kadar bu yıl Intel tarafında yarı iletken gelirindeki %6’lık artış onu kurtarmaya yetmedi. Firma açıkladığı rakamlarda 62.8 milyar dolara ulaşarak Samsung’un gerisinde kaldı. Samsung ise giderek büyüyen mobil pazarın kullanımına ve DRAM’den flash belleklere olan talebin artmasına iyi cevaplar verdi. Samsung ise bu tarafta 69.1 milyar dolarlık bir başarıya ulaştı.

Intle mobil pazarda yaygınlaşmayı benimseyemediği gibi, x86 işlemciler üzerine yoğunlaşarak rakiplerine karşı duruşunu biraz değiştirmiş oldu. Bu da Intel’in geleneksel tüketici PC ve kurumsal pazarlar dışındaki potansiyelini sınırlamış oldu.

samsung dram factory

Son Yıllarda NAND ve DRAM’e Talep Patlaması Var

Önceki  yıllara göre nelerin değiştiğini konuşmaya kalksak satırlar yetmeyebilir. Oyun severler veya yeni sistem sahibi olmak isteyenler sanırım kendisini 2017 yılına sakladı. 2018 için talebin çok daha yüksek olacağı söylense de, NAND ve DRAM‘e yönelik olan yüksek talep, burada Samsung’u bir tık daha öne çıkarttı.

DRAM’e olan yoğun talep, cep telefonu pazarını da tetikleyerek burada da Samsung‘u büyüttü. Biliyorsunuz ki artık akıllı telefonlarda da yüksek DRAM ve flash kapasiteleri bulunuyor. Hatırlarsanız Samsung akıllı telefonlarının patlaması ile birlikte dünya çapında büyük sıkıntılara girmişti.

Bu kadar kısa sürede toparlanıp, liderliğe oynuyor olması firmanın nasıl bir vizyon içerisinde ilerlediğini ve kriz yönetimini çok iyi yapabildiğini gösteriyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Bizim durumumuz çok kötü bi tane telefon var o da ablamin ne olur bi tane bize hönderin annem babam çalişmiyor 5. Sinifa gidiyorum ebay hiç giremiyom derslerden geç kaldimaçliktan oluyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler