Cuma, Nisan 26, 2024

Samsung Başkan Yardımcısı Lee Jae-Yong yolsuzluktan tutuklandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Güney Kore‘nin en büyük teknoloji devlerinden bir tanesi olan Samsung, bir skandal ile daha sarsıldı. Şuanda Samsung‘un Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Lee Jae-Yong, geçtiğimiz aylarda Devlet Başkanı olan Park Geun-Hye‘nin yetkilerinin elinden alınmasından sonra gündeme gelmiş ve yolsuzluk iddiaları üzerine çevrilmişti. Şimdi ise Başkan tutuklandı.

Başkan Yardımcısı Lee Jae-Yong siyasi nüfus ve yolsuzluk iddiaları ile açılan soruşturmada tutuklanırken, babası olan Lee Kun-Hee’nin hasta olması nedeniyle başkanlık görevine vekalet ettiği biliniyordu. Ancak tutukluluk süresince Samsung‘un nasıl bir yol alacağı konusunda henüz net bir gelişme bulunmuyor.

Hatırlarsanız Samsung geçtiğimiz yaz döneminde başlayan skandal kararlardan sonra büyük riskler almış ve Galaxy S7’nin patlama olaylarından epey darbe almıştı. Şimdi ise Başkan Yardımcı’larının yolsuzluktan dolayı tutuklanıyor olması, Samsung‘un ilerleyen günlerde soruşturmaya girebileceğini de işaret edebilir.

Görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluk

Olaylar aslında basit gibi görünse de, derinleştirildiği zaman işin içinden çıkmaz bir hal alabiliyor. Geçtiğimiz hafta mahkemeye ifade veren Jay Y.Lee Park’ın arkadaşı olan Choi Soon-Sil tarafından yönetilen vakıflara çok sayıda bağış ve milyonları bulan para aktarımı da bulunuyordu.

Mahkeme tarafından elde edilen yeni  deliller sonucunda Lee’nin kaçması olasılığını değerlendirerek tutuklu yargılanmasına karar verildi. Samsung ise yaptığı resmi açıklamada davanın ilerleyen aşamalarında gerçeklerin ortaya çıkması için çaba sarf edeceklerini belirttiler.

 

samsung Lee Jae Yong 003
Dava 18 ay sürebilir

Samsung’un Başkan Yardımcısı’nın tutukluluk süresi 18 aya kadar sürebileceği belirtilirken, eğer lehine deliller bulunmazsa tutukluluğun devamına karar verilebilir. Aynı zamanda Samsung‘un veliahtının Güney Kore Devlet Başkanı‘na tam 38 milyon dolar rüşvet verdiği de iddialar arasında yer alıyor. Bu iddialar gerçek çıkarsa eğer, 20 yıla kadar hapis cezası Başkan Yardımcısı’nı bekleyebilir.

Şuanda bu tutukluluk süreci her şeyi değiştirdi diyebiliriz. Çünkü  babası hasta olan veliaht tutuklandığı için varislik kime kalacak henüz belli değil. 48 yaşında olan ve kariyerinin tamamını Samsung‘da geçiren Lee, şuanda da şirketin Başkan Yardımcısı olarak biliniyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler