Cuma, Mart 29, 2024

Türkiye’nin ilk 5G merkezi Ankara’da açıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

5G alt yapısı için ülkemizde çalışmalara hız verilirken, Türk Telekom‘un araştırma ve geliştirme alanında çalışmalarını devam ettiren Argela tarafından tasarlanmış ilk milli 5G Teknoloji Merkezi Ankara’da kuruldu. Açılışa Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve çok sayıda önemli katılımcı eşlik etti.

5G Mükemmeliyet Merkezi olarak lanse edilen bu alanda Türkiye’nin 5G üzerine teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması için faaliyetler yürütülecek. Merkezin ilk hedefi ise 2023 yılında 5G’yi tüm kullanıcılar içerisinde aktif hale getirmek olacak.

Hatırlarsanız 5G için Türkiye’de testler yapılmaya başlanmış ve ilk raporlamalar yayınlanmıştı. Sonrasında ise böylesine atılan önemli adımlar, 5G için umutları arttırmış oldu. Türk Telekom’un CEO’su olan Dr. Paul Doany tarafından yapılan açıklamada “Bu merkez, Türkiye’nin 5G‘ye geçişinde ihtiyaç duyduğu teknolojilerin geliştirilmesi için ev sahipliği yapacak. Bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi ve ülkenin ekonomik refahı için büyük önem taşıyor. Türk Telekom olarak da bu amaçla ayrıca, dünya 5G standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda aktif rol alarak Türkiye’yi temsil ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

5g mukemmeliyet merkezi ankara 005
Silikon Vadisi ile beraber çalışıyor

Buradaki detay aslında 5G merkezi için çok önemli bir detay. Şuanda Ankara’da kurulmuş olan 5G merkezi, ABD’deki Silikon Vadisi’nde bulunan küresel teknoloji devlerinin yanı sıra, Open Networking Lab ile yakın ve aktif bir iş birliği içerisinde çalışıyor. Bu iş birliği ile birlikte çift yönlü teknoloji transferi de 5G ile yapılabiliyor olacak.

Milli 5G teknolojilerin geliştirilmesi için adımlar atılırken, 5G mükemmeliyet merkezinde geliştirilen yeni nesil teknolojiler, mevcut LTE altyapısı ve ülke çapındaki bilgi ve iletişim alt yapısına uygulamak ile mümkün hale getirilecek. Aslında en çok merak edilen soru şu: “Şuanda mevcut internet kullanıcıları çok daha sağlıklı hızlarda upload ve download hızlarına sahip olacak mı ?” yapılan açıklamaya göre bizleri 5G ile mükemmel hızlar bekliyor olacak. (Hadi inşallah)

5g mukemmeliyet merkezi ankara acildi
Uluslararası arenada gerçekleştirilen 5G çalışmalarına laboratuvar, operatör ve üreticilere kolay erişim sağlanmasına da katkı sunacak olan 5G Mükemmeliyet Merkezi’ndeki çalışmalar, dünya çapında geniş bir ekosistem içinde geliştirilerek tüm ülkenin faydasına sunulacak. Ayrıca teknoloji transferi gibi yöntemler ile de teknoloji ihracatına yönelik önemli katkılar sağlayacak.

5g mukemmeliyet merkezi ankara 004

5g mukemmeliyet merkezi ankara 003

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler