Perşembe, Nisan 25, 2024

Samsung, Dünyanın İlk 16GB GDDR6 Belleklerini Üretmeye Başladı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknoloji, her geçen gün büyük bir hızla ilerliyor. Camiânın ileri gelen isimlerinden Samsung şirketi, gün itibarıyla dünyanın ilk 16GB GDDR6 belleklerinin üretimine başladı. Bir önceki nesil olan GDDR5 belleklere göre iki kat hız vâdeden bellekler, yeni nesil ekran kartlarının üretiminde de önemli bir role sahip olacak. Gelin, bu yeni teknolojinin detaylarına birlikte göz atalım. 

İşte GDDR6’nın Getireceği Yenilikler 

Samsung‘un üretimine başladığı GDDR6 modüller, performans ve enerji ekonomisi konularında dikkat çekiyor. 10nm üretim teknolojisiyle hazırlanan belleklerin, 1.35V ile çalışacağı belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki yeni bellekler, 1.55V ile çalışan GDDR5 belleklere göre %35‘lik bir oranla daha az enerji tüketecek. 

Şimdiki nesil GDDR5 bellekler 20nm üretim teknolojisiyle karşımıza çıkarken, 8 Gb GDDR5 belleklerin 16 Gbps hız ve 64 Gbps transfer oranına sahip olduğunu biliyoruz. Bu konuda yeni üretilen belleklerin ise, 18Gbps hıza ulaşacağı ve 72 Gbps transfer oranlarına dayanacağı bilinmekte. 

Samsung Dünyanın İlk 16GB GDDR6 Belleklerini Üretmeye Başladı İÇERİK PNG min

Yeni nesil belleklerin, üretilecek yeni grafik kartlarında ve kuracağımız yeni sistemlerde büyük bir payı olacağı kesin. 8k Ultra HD çözünürlüğe sahip videoları işleme konusunda ve VR deneyimi gibi hususlarda, GDDR6 belleklerin nimetlerinden fazlasıyla yararlanacağımızı tahmin etmekteyiz.  

Peki Daha Hızlı Bir Bellek, Bize Ne Kazandırır?

“Bellek hızı bu kadar önemli mi?” diye soracak olan okurlarımız için çok basit bir örnek verelim. Piyasada hâlihazırda bulunan AMD Radeon r7 250 grafik kartlarının iki tip belleğe sahip modeli bulunabilmekte. Bunlardan biri GDDR3, diğeri ise GDDR5 belleklere sahip. GDDR5 belleğe sahip olan grafik kartı, GDDR3 belleğe sahip olan kartın tıkandığı pek çok sahnede, alnının akıyla farkını koyabiliyor. Yer yer 10 ile 15 FPS arasında değişen performans farklarını gördüğümüzde, hızlı belleğin önemini rahatlıkla anlıyoruz. 

Bir bellek, sadece bilgisayarlar için üretilen grafik kartlarında kullanılmıyor. Çıkışı planlanan yeni nesil oyun konsollarında da bu yeni üretilmiş belleklerin kullanıldığını görürsek, daha gerçekçi grafiklere sahip pek çok oyunla tanışabiliriz. Yeni konsollarda kullanılmasalar bile; PC platformunu seven kullanıcılar olarak, fazla hız göz çıkartmaz diyoruz. Bu konuda herhangi bir gelişme olduğunda, sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler