Perşembe, Mart 28, 2024

Son Dakika: Google Türkiye’den Çekiliyor İddiası

Paylaş

silkroad gaminggentr

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz aylarda Google hakkında “Haksız rekabete yol açtığı” gerekçesiyle bir soruşturma başlatmış ve Google’ı incelemeye almıştı. Rekabet Kurumu tarafından yapılan inceleme sonrasında Google’a “Haksız rekabete yol açtığı” nedeniyle yüklü bir ceza kesildi. Bu kararın ardından ise Google’ın Türkiye’den çekileceği iddiası ortaya atıldı.

İddialara göre Google, kararın alınmasının sonrasında iş ortaklarına bu karara yönelik alınacak olan yaptırım kararlarını belirttiği mektuplar gönderdi. Yine iddialara göre bu mektupta, eğer geri adım atılmazsa Türkiye’de piyasaya sürülecek Android telefonlarda Google servislerinin kullanılmayacağı belirtiliyor. Yani firma kendi programları için lisanslarını vermeyecek.

Google Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu ile Google çekişmesinin perde arkasında ne var?

Alınan bu karar 19 Eylül 2018 tarihinde kurul kararı sonrasında getirilen yükümlülüklere dayanıyor. Kurul, bu tarihte firmaların yeni kararlara göre yeni yükümlülükleri sağlaması gerektiğine hükmetmişti. Fakat Google’ın bu kararları ihlal edecek adımlar attığı belirtiliyor.

Kurul raportörünün hazırladığı rapora göre, Android cihaz üreticileri ile yapılan mobil uygulamalar için geçerli olan dağıtım sözleşmesinde bulunan:

  • Google Webview bileşenlerinin tek bileşen olarak atanıyor olması,
  • Google arama motorunun ana ekrana konumlandırılıyor olması,
  • Google arama motorunun cihazlarda özellikle yüklenmesine hüküm verilmesi,

Kararlarıyla Google, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6.maddesini ihlal ediyor. Bunun yanında firmanın yeni sistemine göre, cihaz üreticileri Google arama parçacığını cihazlardan kaldırmak istediği zaman, Google’a belli bir oranda lisans ücreti ödemesi gerekiyor. Haliyle üreticilerin Google’ın rakiplerini tercih etmemesi bir nevi yaptırımlarla zorunlu kılınmış oluyor.

Google Rekabet Kurumu

Tüm bunları değerlendiren Rekabet Kurulu’na göre Google, 19 Eylül 2018 tarihinde alınan kararlara uymadı ve uyguladığı sistemlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bunun neticesinde:

  • Google International LLC – LLC
  • Google Reklamcılık Pazarlama Ltd.Şti

Bütününden oluşan ekonomik gruba yüklü bir ceza verilmesi kararı alındı. Rekabetin Korunması Kanunu’nun 17.maddesine göre alınan yaptırım kararı ise firmayı çok ciddi bir ceza ile karşı karşıya bırakıyor. Buna göre alınan kararda 7 Aralık’tan sonra geçerli olacak şekilde Google’ın yükümlülükleri yerine getirmediği her gün için 1.5 milyon TL ceza ödemesi lazım.

Olayın geçmişi ve ilerleyişi bu şekilde. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir tarafından kaleme alınan habere göre, firma bu ceza karşısında kendi yaptırımını uygulamak istedi ve GSM operatörleri, telefon üreticileri gibi iş ortaklarına mektuplar gönderdi. Mektupta durumun değişmemesi haline Türkiye’de 12 Aralık tarihinden sonra satılacak olan Android akıllı telefonlarda Google servislerine yer verilmeyecek. YouTube, Gmail gibi uygulamalar ön yüklü olarak gelmeyecek. Bu uygulamalara lisans verilmeyecek. Bir nevi Huawei durumu yaşanacak.

Google rekabet kurumu

Şimdilik iddialar kesin olarak doğrulanmış değil. Fakat Google’ın böyle bir karar alması, akıllı telefon satışlarını çok ciddi oranda etkileyebilir. Öyle ki Türkiye’de akıllı telefon satışlarının %80’lik, hatta %90’a varan pazar payını Android akıllı telefonlar oluşturuyor. Kararın nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

Şu an için resmi olarak bir çekilme açıklamasının yapılmadığını da tekrar hatırlatalım. Eğer byle bir karar resmiyet kazanacak olursa, resmi olarak da nedenlerin belirtildiği bir basın açıklaması yapılacaktır. Özellikle Android akıllı telefonların geleceğini belirleyecek kararda resmi bir açıklama gelecek olursa, bilgileri paylaşacağız.

Haberin kaynağı: https://www.haberturk.com/google-den-yaptirim-tehdidi-turkiye-de-android-pazari-patlayabilir-2549571

Kaçırmayın: 2019 Yılında Google’da Neler Arattık?

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. Yani şimdi bence biraz blöf yapıyor google bey. yurt dışında da o kadar ceza ödediler. Türkiye ye gelince mi işler değişiyor. Haksız rekabet yapmayın o zaman kardeşim.

  2. He zaten ülkede her şey adaletli, kanunlu; üretimimiz son seviye, Google ihtiyacımız olmayan boş bir şirket ya adamlara yaptırım uyguluyoruz. Google’ın haksız rekabeti yerine biraz kendi ülkene baksana hakka hukuka uygun mu diye. Şu ülke dışındaki şirketler olsun, diğer ülkeler olsun bunların hatalarını söyleceğimiz, boş yaptırımlar uygulayacağımız zamanı ülke içindeki yolsuzluk, adaletsizlik, bozuk eğitim sistemi gibi şeyleri düzelmek için kullansaydık emin olun bugün Google’a zaten ihtiyacımız kalmazdı kendi işletim sistemimizi, kendi büyük arama motorumuzu vs. geliştirebilirdik ama yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler