Cumartesi, Nisan 20, 2024

SteelSeries Prime Mouse Serisi İncelemesi 

Paylaş

silkroad gaminggentr

SteelSeries yakın zamanda yeni seri Prime mouse modelleri için duyurularını gerçekleştirdi. Biz de yeni Prime ailesini inceleme masamıza konuk almaya karar verdik. Fakat bu kez farklı bir inceleme yapacağız. SteelSeries Prime mouse serisi incelemesi  olacak evet ama biraz daha farklı ilerleyeceğiz.

Çünkü girişte söylediğimiz gibi birden fazla konuğumuz olacak. Bu kez tek bir başrol oyuncumuz yok. Birbirinden iddialı 3 modelimiz olacak. SteelSeries Prime temel model, Prime+ modeli ve Prime Wireless kablosuz oyuncu mouse modeli. E hadi başlayalım. Anlatacağımız çok fazla şey var.

İçindekiler (İstediğiniz Bölüme Aşağıdan Geçebilirsiniz)

  1. SteelSeries Prime Mouse Serisi Tasarımı
  2. SteelSeries Prime Mouse Serisi Teknik Özellikleri
  3. SteelSeries Prime Mouse Serisi Genel Değerlendirme

SteelSeries Prime Mouse Serisi Özellikleri ve Tasarımları

Açıkçası incelemeye başlamadan önce biraz kafa yormam gerekti. Çünkü 3 model hem farklı modeller hem de aynı modeller. Aynı modeller çünkü tasarımları başta olmak üzere çok ortak noktaları var. Farklı modeller çünkü farklı sensörlere ve teknik farklılıklara sahipler. Biz nasıl ilerleyeceğiz? Ortak noktaları en başta ele alacağız ve tek tek farklılıkları belirterek gideceğiz.

Kaçırmayın: SteelSeries Rival 5 Mouse İncelemesi 

SteelSeries Prime Mouse Serisi Tasarımı

Tasarım 3 model için de genel olarak aynı. Sadece ufak tefek detay farkları var. Genel mouse tasarımına baktığımızda 3 modelde de aynı kasa kullanıldığını görüyoruz. Kasalara baktığımız zaman ise epey şık ve sade modellerle karşılaşıyoruz.

Ayrıca SteelSeries burada ergonomik bir yapı elde edebilmek için çok çalışmış. Hatta taslak çalışmalarının bir görselini ekleyeceğim. Siz de göreceksiniz, çok sayıda deneme yapılmış durumda.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Ergonomik yapıda bu sade şıklık, serinin beğeni toplamasını sağlayacak eminim. Mouse modellerinde yine her zaman olduğu gibi arka kısımda yer alan SteelSeries logosu da unutulmamış. Fakat bu kez aydınlatma, logoya eklenmemiş.

Şaşırtıcı bir şekilde RGB aydınlatma, tekerlek kısmının altına eklenmiş. Neden böyle bir tercih yapıldığını hiç bilmiyorum. Açıkçası benim fikrim, bu seçim olmamış. Yeterli ışık verilmediği gibi topun altında bir aydınlatma, sönük kalmış.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Malzeme açısından seçime baktığımız zaman ise dayanıklı bir ABS malzeme kullanıldığını görüyoruz. Üstelik üst kısımda dokulu mat bir yapıya yer verilmiş ve bu da oyun sırasında mouse modellerini daha iyi kavramanızı sağlıyor. Elinizden kayma gibi bir durum olmuyor. Sadece biraz dikkatli kullanmak gerekiyor. Sonuçta dokulu mat bir yüzey olduğu için bir miktar iz yapabiliyor.

Tasarım kısmında söyleyebileceğimiz ortak olan diğer bir nokta ise CPI ayar butonu. Daha çok tekerlek kısmında kullanılmasına alıştığımız CPI ayar tuşunun artık mouse modellerini altına eklendiğini görmekteyiz. Ben bu kısma da bir eleştiri getireceğim.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Tamam oyun öncesinde ayarlamalarınızı yapabilirsiniz ama ya oyun sırasında hassaslığın değişmesini isterseniz? Dur bir dk deyip fareyi çevirmeniz ve alttaki tuşa basmanız lazım. Bana soracak olursanız bu seçim de çok tatmin edici olmamış. Diğer tasarım detayları için modelleri ayrı ayrı değerlendirelim.

SteelSeries Prime: Örgü yapıda bir kablo kullanılmış. Yeni mikrofiber kablo çok başarılı. Var mı yok mu belli değil. Aynı zamanda çok hafif ve bu hafiflikle beraber dayanıklılıkta sunuyor. Diğer yandan Prime temel modelde,  sağ el desteğinin veriliyor. Pençe, avuç içi, parmak ucu tutuş modlarına da uygun. Bu modelin ağırlığı 69g.

  • Ölçüleri: 125,3 mm X 59 mm X 23 mm ve 2 metre örgü kablo
  • Tuş Sayısı: 6

SteelSeries Prime Mouse Serisi

SteelSeries Prime+ : Yine yeni nesil örgü kablo ile gelen Prime+, ek olarak alt kısımda bir mini ekran ile öne çıkıyor. Ekran durumlar hakkında bilgi veriyor. İşte CPI değeri gibi bilgileri gösteriyor. Sağ el için uygun olan Plus modelinde ağırlık 71g. Pençe, parmak ucu ve avuç içi yine desteklenmekte.

  • Ölçüleri: 125,3 mm X 59 mm X 23 mm ve 2 metre örgü kablo
  • Tuş sayısı: 6

SteelSeries Prime Mouse Serisi

SteelSeries Prime Wireless: Kablosuz bir model olan seride, alt kısımdaki kaydırma destek alanlarının renginin beyaz olduğunu görüyoruz. Ağırlık olarak içerisinde yer alan 550 mAh değerinde batarya nedeniyle biraz daha ağır olan seri, 80g.

Sağ el için uygun olan Prime Wireless, avuç içi, pençe ya da parmak ucu kullanımı yapılabiliyor. Ek olarak Prime Wireless kutusundan gerekli olan bağlantı aparatı da çıkıyor. Type C desteği de var. Ayrıca kablolu kullanım da yapılabilir. Alt kısımdaki kaydırıcılarda kullanılan %100 PTFE malzemeyi de unutmayalım. Daha düşük sürtünme katsayısı ile daha iyi hareket sağlanıyor.

  • Ölçüler: 125.3 mm X 59 mm X 23 mm
  • Tuş Sayısı: 6

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Evet Prime serisi için tasarım bölümünü bitirmiş bulunuyoruz. Çok bir farkları olmamasına rağmen ayrı ayrı ele almış olduk. Gelin şimdi de asıl fark yaratan kısma, teknik özelliklere geçelim.

SteelSeries Prime Mouse Serisi Teknik Özellikleri (Tüm Modeller)

Bir kere ortak olan bazı noktalar var ki bu noktalara zaten Prime modellerini öne taşıyan noktalar. Başta tabii ki yeni anahtarlar. 3 modelde de yeni nesil Prestige OM anahtarları kullanılmakta. Bu anahtarlar için yüzeysel bir geçiş yapmayacağım. Gelin markanın anlatmakla bitiremediği şu anahtarları bir değerlendirelim.

Prestige OM – Optik Manyetik Anahtarlar

Önce bir standart anahtarlardan söz edelim. Tabii ki diğer markaların da çok iddialı ürünleri var ama şimdi biz standart anahtarları ele alacağız.

Standart Anahtarlar: Standart anahtarlarda yer alan ince metal bir plaka var. Ya da buna tetik metali diyeyim. Mouse butonuna basıldığı zaman, o ince metal biraz daha geriliyor ve ardından bükülüyor. Bu hareketle beraber başka bir metal parçasına dokunuyor.

Metal parçasına dokunulduğu zaman ise sinyal alınmış oluyor. İşte böyle bir yapı kullanılmasının getirdiği bazı olumsuz yönler var. Birincisi söz konusu sistemde belli bir süre gecikme durumu yaşanmış oluyor. İkincisi çok ince kullanılan metal, bir süre sonra özelliğini kaybetmeye başlıyor. Uzun kullanımlarda kırılma durumu olabileceği gibi, özelliğini kaybettiği için o tık hissini vermeme durumları ortaya çıkıyor.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

İşte yeni anahtarlarda SteelSeries bu durumu çözmüş. Söz konusu anahtarlarda çok daha farklı bir sistem var. Prestige OM anahtarlarında, çok daha kalın ve çelik malzemeden üretilmiş olan bir parça kullanılıyor. Burada kullanılan yay, yine özel bir şekilde hazırlanmış olan neodimyum mıknatısı ile hem sıkılıyor hem de dengede tutuluyor.

Yani konumu korunuyor. Çok yönlü bir sistem var. Çelik yay birinci sıra. Mıknatıs ikinci sıra. Üçüncü sırada ise kızılötesi ışık sistemi var. Optik adını buradan alan kısımda hem kızılötesi ışık sensörü hem de LED’i yer alıyor.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

İşleyiş: Tıklamayı yaptım. Mıknatısın o hafif direncini geçerek ( ki bu yanlış tıklamaların da önüne geçiyor.) normal bir şekilde tıklamamı yaptım. Çelik yay bu tıklama ile beraber kızılötesi ışığı kırıyor. Yani önüne geçerek engelliyor. Sensör ise bu durumda ışığı algılayamadığı an tıklama tamamlanmış oluyor.

Sinyal gidiyor. Bu şekilde tepkime süresi çok ama çok daha düşük seviyeye çekilmiş oluyor. Ayrıca diğer bir artı ise dayanıklılık. Ne dedik eski tiplerde bir metal var ve bir bükülme durumu yaşanıyor.

Yeni teknolojide sadece mıknatısın etkisi var ve o etkinin de değerini kaybetmesi mümkün değil. Zaten SteelSeries Prime serisinde 100 milyon tıklama dayanıklılığı gibi çok iddialı olan bir dayanıklılık açıklaması var.

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Ayrıca Prestige OM anahtarları ile yapılan tıklamanın hissiyatı çok daha iyi. Bunun için bir karşılaştırma olması adına iki sistemin de tıklama seslerine yer vereceğim. Aradaki farkı sesten bile anlayabileceksiniz.

Geleneksel Tip Anahtar Sesi 

SteelSeries Prime Mouse Serisi

Prestige OM Anahtar Sesi 

SteelSeries Prime Mouse Serisi 10

SteelSeries Prime modellerinde ortak olan anahtarlar dışında sensörler ise farklı. Çok büyük farkları yok ama yine de farklı. Sensör kısmınıda ayrı ayrı ele alalım.

SteelSeries Prime: Seride TrueMove Pro sensör sunuluyor. Rakiplerine göre 2 katına kadar daha iyi doğruluk sunan sensörler, birçok yüzeyde de çalışma artısına sahip. Bu seri için TrueMove Pro sensörle beraber 18.000 CPI değeri, 50G hızlanma ve 450 IPS değeri sunuluyor.

Tarama oranı ise 1000 Hz/1 MS. Söz konusu sensörlerde Eğim algılama sunulduğunu da ekleyelim. Fareyi kaldırdığınızda ya da ani bir hareket yaptığınızda, oluşacak hatalı algılamalar engelleniyor.

SteelSeries Prime Mouse

SteelSeries Prime+: Yine bu modelde de benzer bir sensör var ama biraz daha gelişmiş bir sensör kullanılmış. TrueMove Pro+ sensörünün sunulduğunu görüyoruz.

Yine birebir izleme özelliği, eğim algılama özelliği 18.000 CPI değeri, 50G hızlanma değeri ve 450 IPS değeri olan sensörleri bir de artısı var. Seride ek olarak derinlik algılayıcı ikinci bir sensör yer alıyor. Kullanıcıların 0.5 mm ile 2 arasında kaldırma uzaklığının belirlenmesi sağlanıyor.

SteelSeries Prime Mouse Serisi plus

SteelSeries Prime Wireless: TrueMove Air sensörlerine yer verilen Wireless bir tık daha iddialı. Rakiplere göre 3 kata kadar daha iyi bir doğruluk oranı ile 1:1 eşleme sunan sensör, 18.000 CPI değerinde. 40G hızlanma ve 400 IPS değerlerini de unutmamak lazım.

Air serisi sensörde de eğim algılama özelliği sunulmakta. Wireless serisinde yer alan pil tüketimine gelecek olursak, 100 saat gibi bir kullanım ömrü olduğu açıklandı.

Tek şarj ile 100 saat kullanım ömrü güzel bir değer. Hızlı şarj destekli olan mouse, kablo sevmiyorum diyenler için ideal. Ayrıca kesintisiz bir kablosuz kullanım deneyimi için Quantum 2.0 teknolojisi kullanılmış. Yeni teknoloji iki kanal veri aktarımı sistemiyle çalışıyor. Yani bir kanalda sinyalde sorun olsa, diğer kanala direkt geçiş yapılıyor. Kullanıcı fark etmeden sorunsuz kullanım.

SteelSeries Prime Mouse Serisi wireless

SteelSeries Prime serisi tüm bu artılarına ek olarak bir de SteelSeries Engine desteğine sahip. Yazılım üzerinden her türlü düzenlemeyi yapabiliyorsunuz. Tuş atamaları gibi. Evet bu detayı da söyledik ve artık geriye tek bir şey kaldı. Artılar ile eksiler.

SteelSeries Prime Mouse Serisi Genel Değerlendirme

Performans konusunda evet çok iyi seriler. Yine de tabii ki hem artıları var hem de eksileri.

SteelSeries Prime Mouse

Artıları

  • Kablolu modellerde yeni nesil kablo kullanılmış. Örgü kablo çok başarılı.
  • Yenilenen anahtar çok başarılı. 100 milyon tıklama dayanıklılığı iddialı bir değer.
  • Sensörler oldukça başarılı. 3 model için de geçerli.

Eksileri

  • RGB aydınlatmanın yeri bana kalırsa tekerleğin altı olmamalı.
  • CPI ayarlama tuşları alt kısma konulmuş.
  • Plus modelinde alt kısımda bir ekran var. Üst kısımda ya da yanda olabilirdi.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Birisi Allah rızası için cevaplayabilirse çok mutlu olacağım …Prime+ modeli aktifken, altını kulağa dayayınca sizinkinlerdede ses duyuluyor mu?

    • Evet kardeşim, arkadaşımla beraber aldık ikimizinkinden de aynı hafif cızırtı sesi geliyor ayrıca internette başka birisi daha yazmış ses geliyor diye sanırım ekran yüzünden geliyor çok takmadık biz kullanıma engel olmuyor diye.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler