Cuma, Nisan 26, 2024

Stephen Hawking’in Doktora Tezi Erişime Açıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde bilimin yaşayan efsanelerinden birisi olan Stephen Hawking‘in 1966 tarihli doktora tezi olan “Genişleyen Evrenlerin Özellikleri” artık bilim adamlarının kararıyla erişime açık bir hale getirildi.

Stephen Hawking, görelilik ve kara delikler üzerine yaptığı araştırmalarıyla ünlü bir teorik fizikçidir. Üniversiteye göre Hawking’in daha 24 yaşındayken yazdığı 134 sayfalık tez üniversitede en çok istenen kaynak. Üniversite kayıtlarına göre Hawking’in tezine 2016’nın mayıs ayından itibaren 200 kişi tarafından istek gelmiş. Ki bundan sonra en fazla istenen esere gelen talep sayısı 13.

Cambridge tarafından erişime açılan tez sayesinde 60.000’den fazla kişi bu esere erişmeye çalıştı ve bu da siteye erişimlerde sıkıntılara neden oldu. Ben bu yazıyı 10 dakika önce yazmaya başladığımda daha site yeni yüklenmeye başlıyordu ki yanıt vermeyi bıraktı. Tekrar kontrol ettim şimdi erişim tekrar var ama gidip gelmeye devam ediyor.

stephen hawkingin doktora tezi erisime acildi makale ici

Eğer site açılırsa ve siz de elinizde bu değerli yapıtın bulunmasını isterseniz www.repository.cam.ac.uk adresini ziyaret edebilirsiniz. Hawking‘e göre “Dünyanın dört bir tarafındaki insanların ayaklarının ucuna bakmak yerine yıldızlara bakmaları için ilham verecek.” olan bu esere ek olarak herkesin özgür bir şekilde ulaşabileceğini umduğunu söyledi. –Ki şuan tekrar özgür bir şekilde ulaşamıyorum.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler