Cuma, Mart 29, 2024

Stop Motion Çekim Nasıl Yapılır ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Stop Motion terimini sürekli olarak bir yerlerden duyuyor veya görüyoruz. Bu teknoloji aslında bizlerle beraber uzun zamandır yürüdüğü gibi, günümüzde hala popülerliğini kaybetmemiştir.

Belki de Stop Motion tekniği kullanılan pek çok film izlediniz. Ancak bu teknolojinin nasıl kullanıldığı konusunda bir fikriniz yoksa, birazdan izleyeceğiniz videodan sonra “vay arkadaş ne teknolojiymiş” yorumu ağzınızdan otomatik olarak çıkabilir.

Nedir Bu Stop Motion Teknolojisi ?

Bu teknoloji 1869 yılında film çekimlerinde kullanılmaya başlandığında bu kadar çok tutacağını kimse tahmin etmiyordu. Aslına bakarsanız stop motion teknolojisinde hareket etmeyen nesneleri bize hareket ediyormuş gibi gösterme çabası diyebiliyoruz. Genelde 3 boyutlu nesneleri veya objeleri hareket ettirerek animasyonlar, çizgi filmler veya sinema filmleri çekilebiliyor. En iyi örnek ise kuklalar veya legoların canlanmış gibi hareket ediyor olması.

stop-motion

Günümüz Teknolojisi Stop Motion’u da Değiştirdi

Günümüzde gelişmiş teknolojiler ile birlikte çekilen stop motion filmlerin görsel kalitesi her zaman izleyiciyi büyülemeyi başardığı gibi, Kubo and the Two Strings isimli animasyon filminin nasıl bu yöntem ile çekildiği paylaşıldı. İzlemesi her ne kadar eğlenceli gelse de, o hareketsiz nesneleri hareket ediyormuş gibi göstermenin ne kadar zor olduğunu gördük. Gerçekten işlerinin karşılığını hak ediyorlar diye düşünüyorum.

Videoyu izlerken zaten göreceksiniz; ilk olarak sahnede olan karakterler tek tek hazırlıktan geçiriliyor ve ardından çekimde kullanılacak olan arka planlar hazırlanıyor. Bu çekimlerde genellikle green box (yeşil perde) teknolojisi de kullanılıyor. Arka planların değiştirilmesi gerektiği için en ideal seçeneklerden birisi green box.

Çekimler esnasında karakterler her kare için tek tek özen ile hareket ettirilmek zorunda. Aksi halde görüntüde çok belli olacağı gibi, tekrar çekmek zorunda kalabiliyorlar. Bu türde hazırlanmış olan filmleri izlerken gerçekten saygı duyulması gerektiğini düşünüyoruz. Hemen aşağıda yayınlanan videoda Stop Motion teknolojisinin nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Hocam merhabalar, bilgiler için teşekkürler, müsadenizle bir soru sormak istiyorum, evde kendi çapımızda bi stop motion çekmek istesek küçük çaplı, kare kare tüm fotoları çektik ama bilgisayarda hangi programı kullanabiliriz stop motion yapmak için, tavsiye edeceğiniz bir proğram var mı acaba

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler