Cuma, Mart 29, 2024

Çin’in Uzay İstasyonu Dünyaya Düşüyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Çin‘in, uzayda da bir kontrol sahibi olması için 2011 yılında fırlatılan uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin tarafından 2016’da kontrolün kaybedildiğinin söylenmesinin ardından geçen 2 yıla yakın süreden sonra yeryüzüne doğru hızlı bir şekilde düşüşe geçti. Yaklaşık 8500 kilo olan uzay istasyonu, ağırlığından ötürü de yere oldukça sert düşmekte. Çarptıktan sonra 100 kiloluk bir moloz yığını haline geleceği ön görülse de, nereye çarpacağı henüz belli değil.

tiangong 1 dusuyor yazi

Çin’in Tiangong-1 isimli uzay istasyonunun adı “gök saray” manasına gelen tian ve gong kelimelerinden gelmekte. 2011‘de fırlatışından 1 yıl sonra, 2012‘de Çin’in ilk kadın astronotu Liu Yang‘a da ev sahipliği yapan uzay istasyonu, geçen seneye kadar insanlı-insansız uzay görevlerinde kullanılmaya devam ediliyordu.

2016 yılında Pekin tarafından kontrolün kaybedildiği bilgisinin gelmesi ile beraber Çin yetkilileri bu durumu Birleşmiş Milletler ile konuştu. Çin yetkilileri, Birleşmiş Milletler’e yaptıkları açıklamada düşüşü yakından takip edeceklerinden ve çarpma noktasını önceden hesaplayarak gerekli önlemlerin alınmasına imkan tanıyacaklarından bahsetti.

2017 Ekim ile 2018 Nisan tarihleri arasında yer yüzüne çarpacağı tahmin edilen uzay istasyonu, Guardian gazetesi yazarı Michael Slezak‘ın haberine göre yörüngesini kaybederek parçalanmakta. Geçtiğimiz haftalarda atmosferin yoğunluğu yüksek kısımlarına doğru inmeye başlayan uzay istasyonunun hızı da gittikçe artmakta.


Bununla beraber Harvard Üniversitesi‘nden bir astrofizikçi olan Jonathan McDowell tarafından, Tiangong-1’in yörüngesinin dünyaya düşüş mesafesinin yaklaşık 300 kilometre olduğu açıklandı. Çin yetkililieri, düşüşü yakından takip edeceklerini söylemiş olabilirler, fakat Jonathan McDowell’a göre düşüşün nereye gerçekleşeceği, uzay istasyonunun dünyaya düşmesinden en erken en erken 6-7 saat öncesinden hesaplanabilir. Anlık atmosfer koşullarına göre istasyonun düşeceği yaklaşık konumun değişebileceği de ihtimaller arasında.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler