Turkcell Genel Müdür Kaan Terzioğlu üzerinde 2,5 yıl gibi bir süredir çalışılan Türkiye’nin mobil arama motoru olan “Yaani” düzenlenen basın toplantısıyla birlikte tanıttı.
Peki söylenildiği kadar yerli mi? Bu konumda incelediğim kadarıyla hem artısından hem de eksisinden bahsedeceğim. Neticede yerli bir ürün ortaya çıkarılıyorsa tamamen yerli ve milli yapılması gerekir. Seneler önce hatırlarsınız yerli otomobilin tasarımının başka bir araca ait olduğu ve diğer bir yerli arama motoru olan Geliyoo‘nun Google’dan veri çekmesi ile ilgili birçok şey ortaya çıkmıştı.
Terzioğlu’nun “Yaani Türkiye’deki mobil ekosistemi de büyütecek. Arama motoru üzerinde yapılan aramalarda biriken verinin ülkemizde saklanarak mevzuata uygun şekilde işlenmesiyle ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız. Bu adım Büyük Veri Platformu’nun oluşmasının da temelini oluşturacak” açıklamasında bulunduğunda açıkcası biraz umutlanmıştım. Sizleri Yaani hakkında bilgilendirmek için telefonuma uygulamayı indirdim ve incelemeye başladım.
Yaani uygulamasını yüklediğinizde aşağıdaki gibi adımlarla ilerlemeye devam ederek uygulamanın arayüzüne ulaşıyorsunuz.
Tüm adımları bitirdiğinizde ise artık kullanmaya hazır oluyorsunuz. Uygulamanın önce sevdiğim yanlarından bahsedeceğim. Beğenilenler kısmındaki hızlı erişimlerle kolay bir şekilde sonuç almak mümkün oluyor.
Ardından Turkcell kullanıcısı olduğum için hediye tarafıma gönderildi.
Peki niye makale sizce bu kadar eksi bir şekilde başladım? Geliyoo isimli diğer bir “yerli” arama motorunun kaynak kodlarında Google’dan veri alışverişi yapan kodlar bulunduğunda ortalık bu konuda eksi yorumlarla dolmuştu. Peki sizce Yaani‘nin kaynak kodlarında Google ile veri alışverişi yapan kodlar mevcut mudur?
Yaani‘nin kaynak kodlarına ufak bir göz attığımda “GoogleImages”, “GoogleShopping” ve “GoogleVideo” olmak üzere birkaç şeyle karşılaştım. Ne bileyim yani yerli arama motoru sonuçta en ufak bir veri bile alınmaması gerekli. Yani veri alındığını iddia etmiyorum ama kodlar ne yazık ki göz önünde. Ben şimdi burayı basit bir şekilde yazdım ama birkaç gün sonra daha detaylı şekilde inceleyip tespit edenler olacaktır, hoca demedi demeyin olacak böyle şeyler.
Terzioğlu, “Şu anda Turkcell servislerini sırayla entegre ediyoruz ancak yakın zamanda dileyen yazılımcıların kendi servislerini Yaani ile entegre edebilecek hale gelecek. Bu sayede yepyeni iş fırsatları ortaya çıkacak.” diye bir açıklamada bulunmuş. Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru denildiği için ek olarak diğer operatörler için de bir şeyler yapmaları gerekebilir. Tabi bunların kararı Yaani‘ye kaldı.
Bu arada yerli arama motorumuz Yaani için hazırlanan tanıtım videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz.

Sizce bu seferki yerli arama motoru girişimi başarıyla sonuçlanacak mı? Ya da diğerleri gibi yayın hayatına kuytu köşede mi devam edecek?
Eleştirilerim kesinlikle karalama amaçlı değil fakat 2.5 sene gibi bir sürede Google üzerinden veri çekip Fizy için widget çıkarılmak için yapılmış olmamalı. İlerleyen günlerde detaylı bir izlenimde tekrar bulunacağım. Görüşmek üzere hocalar, sağlıcakla kalın.
Bu arada uygulamayı indirmediyseniz aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla resmi marketlerden indirebilirsiniz.
Gerçekten güzel haber özellikle benim işime Yaani İstanbul gezilerinde yarayacak. İstanbul’da bir yeri bulmak çok zor.
“Resmi olarak sadece mobilde mevcut.” derken hocam?
http://tr.yaani.com.tr/ adresinden de ulaşılabiliyor fakat bu mobilde arama yapıp paylaşılınca çıkan url. yaani.com.tr üzerinde google.com.tr‘deki gibi bir arama mevcut değil. Uygulama dışında da bu adrese elle girip arama motoru olarak kullanmanın bir artısı yok yani.
Eline sağlık hoca, ben kod kısmından ziyade borcu hazineden ödenen türkcell in aramam motoruyla hemide mobil nasıl pazar oluşturacağını merak ettim. Ayrıca hem yandex hem chrome kullanıyorum (mobil+pc) yandex chrome’a göre fazlaca iyi bence ama pazar payına baksana böyle bi ortamda yaani mi? E hadi yaani olsun bari 😀
Ben biraz Google fanı olduğum için her yerde tarayıcı tercihim Chrome ve arama motorum da Google. Sırf Cortana Microsoft Edge üzerinden Bing ile arıyor diye ona bile çözüm bulmuştum. Ek olarak Yaani ne kadar başarılı olacak bilemem ama arkaplanda Google ile bir bağlantısı olduğu sürece olamaz gibi. Yerli olsa amenna ama gözler önünde her şey.
google kodları olması çok şaşırtıcı değil benim için, illa ki bi yerden başlamak gerekli, bu konuda bizim yapmamız gereken hem eleştirip eksiklerini dile getirmek hem de destek vermek, bi süre sonra kendini düzelticektir eminim, makale için teşekkürler
Rica ederim. Ben de tam dediğiniz gibi yapıcı bir eleştiride bulundum.
pc için nezaman aktifleşecek?
Herhangi resmi bir bilgi yok. Haberi yayınladığım zaman bilgisayar üzerinden mobilde pencere içinde gösterdikleri adresten tr.yaani.com.tr giriş mevcuttu. Şimdi anasayfaya yönlendirme yapmışlar.
Kullanıyorum ve çok güzel.İhtiyacımı karşılıyor. chrome uygulamasından daha kullanışlı hem de bir o kadar yerli. Sahip çıkmalıyız ki gelişsin.
Hoca yanlış bilgi veriyorsunuz.
Google Alt Yapısı Kullanmıyor.
Bing.Com kullanmaktadır.
yorum yap
elemtax gibi bir arama yaptim. Bing ile Yaanii’nin tek farki sayfanin fontlari…. Basarili bir arak….
Çok berbat bir uygulama.
Çok berbat bir uygulama.