Cuma, Mart 29, 2024

TÜBİTAK’ın Adı Darbeye Karıştı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son zamanlarda ülkemiz 15 Temmuz darbe gecesinin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atmaya devam ederken, bir yandan da devlet darbe destekçilerini kurumlardan temizlemeye devam ediyor. Darbe destekçileri olarak belirlenen kurumlar arasında bir iddiaya göre Tübitak‘ın da olduğu belirtildi. Darbe girişiminden sonra terör örgütü sempatizanları tarafından kurumlara yerleştirilerek çeşitli bilgilerin elde edildiği açıklandı.

Onca Geri Çevrilen Projelere Ne Oldu ?

Hatırlayacak olursanız Tübitak hakkında geçtiğimiz aylarda pek çok haber yapmıştık. Bunlardan bir tanesi de liseli kardeşlerimizin yaptığı karides kabuklarından şeker hastaları için yarabantları projesiydi. Bu proje Tübitak tarafından “yüzüne bile bakılmazken” ABD’deki Genius Olimpiyatları’nda dünya birincisi olmuştu. Bunun gibi pek çok örnek verilebilir ve yakın zamanda hepsini gördük.

Devlet desteği ile Tübitak geliştirmeler ve AR-GE girişimleri gerçekleştirirken (biz öyle sanıyorduk) şimdi adı darbeye karışarak bugün polis ekipleri tarafından pek çok göz altı kararı çıktı. Malum terör örgütü sempatizanları devlet kurumlarından tutun, özel kurumlara kadar neredeyse her yere yerleştiği için, TÜBİTAK’a da yerleşmelerine şaşırdık mı ? şaşırmadık.

Şimdi size soruyorum; onca genç arkadaşımızın yüzlerce projesinin yüzüne bakılmadı, belki de hayal kırıklığına uğratıldılar. Bu gibi insanların karşısına çıkıp projenizi anlatmaya bile değmez değerli arkadaşlar. Öncelikle insanın içinde insanlık olacak. Ondan sonra projeye bakacaksın. Daha bu konu hakkında öyle yazılar yazabilirim ki, içimi dökmeye satırlar yetmez.

tubitak-in-eledigi-proje-dunya-birincisi-oldu
“Sen Kriptolu Telefon Üret, Darbeciler Kullansın”

Şuanda elde edilen bilgilere göre darbeci askerlerin kullanmış olduğu kriptolu telefonlar Tübitak tarafından üretilmiş ve kullanılmak için dağıtıldığı iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca elde edilen bir diğer bilgiye göre, Tübitak içerisinde yer alan bir grup, başarılı olarak seçilen projeleri teşvik alabilmek için yurt dışındaki pek çok firmaya ve şahıslara sattıkları belirtiliyor.

Aynı zamanda kurum içerisinde bulunan (durumun farkına varan iyi niyetli kişiler) çalışan görevliler şikayette bulundular. Ardından şikayetler üzerine, şikayette bulunan kişileri çeşitli gerekçeleri bahane göstererek kurumdan uzaklaştırdılar. Ardından uzaklaştırılan kişilerin yerine aynı düşünceye sahip kişilerin getirildiği yine iddialar arasında. Kurumdan gönderilen kişi sayısı ile 600 ile 800 arasında olduğu belirtiliyor.

Son 5 Yılda Kabul Edilen Proje Değeri 10 Milyar Dolar

Tübitak içerisinde bulunan darbe destekçisi terör örgütü elemanlarının çeşitli projeleri dışarıya sızdırarak pek çok statejik öneme sahip projeye değer kaybettirdiği de belirtiliyor. Özellikle 2014 yılında Ankara OSTİM‘de faaliyet gösteren bir firma, savunma sanayii projesi için TÜBİTAK‘a başvuruyor. Ardından uygulamaya geçilmek üzereyken, aynı projeyi Polonya’daki başka bir firma seri üretime geçiriyor. (“Bak sen şu Allah’ın işine nasıl oldu ki bu ?”) Ardından bunun gibi pek çok olay yaşandıktan sonra Tübitak’ta görev yapan akademisyenler hakkında çeşitli suçlamalardan dolayı dava açılıyor.

tubitak_logo
TÜBİTAK Resmi Açıklama Yaptı

Tübitak tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Gebze‘de faaliyet gösteren merkeze FETÖ darbe girişimi kapsamında 31 Temmuz 2016 Pazar günü arama yapıldığı belirtiliyor. Yayınlanan o resmi duyurusu ise aşağıdaki gibidir;

İnternet üzerinde veya haberlerde çeşitli basın yayın kuruluşları tarafından servis edilen haberler doğrultusunda; Kocaeli’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Gebze Yerleşkesi’nde, polis ekipleri tarafından arama yapıldığı ve bazı şüphelilerin gözaltına alındığı ifade edilmiştir.

Söz konusu arama 31 Temmuz 2016 Pazar günü yapıldığı gibi, Emniyet mensuplarına gereken destek sağlanmıştır. Haberin servis edildiği 03 Ağustos 2016 tarihi itibariyle kurumumuzun hiçbir biriminde bir arama ve gözaltı faaliyeti bulunmamaktadır.

TÜBİTAK, FETÖ/PDY ile mücadelesini en etkin şekilde vermiş ve bundan sonra da en etkin şekilde sürdürmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra internet üzerinde ve çeşitli haber sitelerinde çeşitli iddialar yayınlanmaya devam ettiği gibi, biz de konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Üzülüyoruz üzülüyoruz da Tübitak gibi bir kuruluşta bile bu darbe destekçilerinin bulunmasına üzülüyoruz. Yurt dışında dünya birincisi seçilen projelerin Tübitak tarafından neden geri çevrildiği şimdi daha net anlaşılıyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler