Perşembe, Nisan 25, 2024

Tüketici Teknolojisi ürün pazarı 50 milyar TL!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Biliyoruz ki tüketici teknoloji pazarı ülkemizde başını almış gidiyor. Başlangıçta bilgisayar parçaları ve küçük ev aletleri olmak üzere telefonlar, televizyonlar, yeni nesil yazar kasa POS cihazları gibi tüketici teknolojileri alım-satım oranı, geçtiğimiz yıllara oranla %11.2 artarak yaklaşık 50 milyar liraya ulaştı.

Ülkemizde tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 11.2 büyüyerek 47.2 milyar liralık ciroya ulaşmış durumda. Bundan nasibini alan birçok farklı şirket bulunmakta. Zaten geniş ve halen genişlemekte olan teknoloji pazarı, her geçen gün cirosunda hızlı bir artış gösteriyor. 2017’nın birinci çeyreğinde bilgisayar parçalarının satışı düşse de, yeni nesil akıllı cihazlar ve televizyonlar, ilk 5’te kendilerine yer edindiler.

tuketici elektronigi pc

55″ Televizyonlara ilgi büyük

Sektörde son dönemlerde yeni nesil televizyonlara olan ilgi artmış olacak ki, televizyon satışlarının geçen döneme oranla %10 civarında cirosu artarak 1.7 milyar liraya ulaştığı gözlemlenmiş. Teknoloji sektörünün hakimi olan televizyonlarda en çok tercih edilen modeller, 55 inç ve UHD televizyonlara doğru kaymış durumda. Hem 55 inç ve üzeri ebattaki hem de UHD özellikli ürünler ciroda yüksek derecede artışa sebep oldu.

Akıllı cihazlar yükselişte

Akıllı telefon sektörü artık ermiş bir vaziyette. İçine her türlü şey sıkıştırılmış mini bilgisayarlar olan akıllı telefon ve tabletler, sektörde 2. sırada kendisine yer edinmiş durumda. Bundan en çok pay alan şirket Samsung ve Apple olmakla birlikte, ülkede akıllı cihaz kullanım oranı %11 civarında bir oranla arttı. LG, Sony ve Lenovo gibi markaların akıllı cihaz satışlarında maalesef düşüş görülmekte.

Bilgisayar parçalarının alımları düştü

Teknolojik cihazlara yeterince vergi eklenmiyormuş gibi(!) bir de bunlara gelen zam ve doların yükselmesi nedeniyle birçok kullanıcının bütçeleri zor durumda kaldı. Özellikle iyi ve yeni nesil bilgisayar parçalarında %4 oranında bir düşüş yaşanmakta. Fakat buna rağmen kendisi, En 5 sıralamasında 4. sırada yer alıyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler