Perşembe, Mart 28, 2024

Tüm YouTuber’ların Beklediği Güncelleme: YouTube Manual

Paylaş

silkroad gaminggentr

YouTube ile olaya girerken, Türkiye’deki karmaşıklığın içerisinden çıkmak mümkün olamıyor. Bilirsiniz, yurt dışı ile Türkiye arasında YouTube her zaman bir farklılık uygulamıştır. Gerek kazançlar, gerekse içerikler olarak. Peki YouTube yapay zeka ile kontrole geçmişken, şimdi R yaparak neden manual tekrar dönüyor dersiniz ? 

YouTube 10 Bin Yeni Editör İşe Alıyor

Şimdi bu konu ile ilgili Salı günü bir video zaten göreceksiniz. İşin aslında YouTube olayları biraz daha manuelden yapay zekaya dökeyim derken, her şeyi eline yüzüne bulaştırmıştı. Trendler mahvolmuş, bildirimler kullanıcılara gitmiyor, adam ‘abi video yayınlanalı 2 gün oldu bildirim yeni geliyor’ diye bir sürü serzenişler dünyanın her alanında devam ediyordu.

YouTuberlar da Türkiye dahil olmak üzere bir serzeniş kampanyası başlatmış ve konu hakkında video çekmişlerdi. Şimdi ise YouTube bu kullanıcıların ve şikayetlerin sesini duyarak baktı ki artık olmayacak bu şekilde epey kullanıcı ve veri kaybedeceğiz hemen ‘R’ yaparak manuel kontrol sistemine tekrar dönüş yapıyor.

Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 bin yeni editör YouTube’da işe başlayacağı gibi, tüm ülkelerin trend listeleri manuel kontrolden geçecek. Aynı zamanda yeni bir video yüklediğinizde bu videolara bildirimler daha çabuk ve doğru gidecek. (En azından ümit edilen olaylar bu şekilde.)

Bundan Sonra Ne Olacak ?

– Açık konuşuyorum: YouTube geçen sene ile bu sene arasında dağlar kadar güncelleme ve yenilik getirerek alışılmış bazı şeyleri değiştirmek istedi. 10 içerikten 8’i faydalı olduysa o 2 tanesi video üreticilerini çok büyük bir şekilde yaralamaya başladı.

– Bilirsiniz Yorekok’un bir videosu var; YouTube artık bize s**** diyor diye. Aslında haklı. Çünkü belli videolarınızdan bile para kazanma olayını kaldırarak, sarı etiket damgasını basıp gönderiyordu. Trendlere göz attığınızda ise saçma sapan vurdulu kırdılı dizilerin fragmanlarının yanı sıra, öbürü ona parmak atmış, diğeri tokat yemiş, Bağcılar’da kenzo avındayken başına gelenleri çekmiş. Türkiye sadece bundan mı ibaret yani ?

youtube algoritma 2018 002

youtube algoritma 2018

youtube algoritma 2018 003

“Herkes Söylemekten Çekinir”

Şimdi sizlere Türkiye’de ‘kendi alanımızda’ uzun süredir içerik üreten ve on parmağı geçmeyen teknoloji kanallarından bahsedeceğim. Şimdi bu kanalların ortak özelliklerine baktığımızda hepsi YouTube‘da uzun süredir içerik üretiyor.

Ancak gel gelelim 200 – 300 bin aboneye sahip olan kanallar geçen sene veya ondan önceki sene 1 milyona yakın izlenmeyi tek videoda yakalarken, şimdi 15 bin izlenmeye zor ulaşıyor. Bu onların suçu mu sizce ? Hadi ama biraz gerçekçi olalım: Bu tip kaliteli kanallar içerik üretmeye devam ederken, yine aynı şekilde 10 bin izleniyor olmaları bir şeyleri bize çok güzel ispat ediyor.

Her şeyi geçtim, adamların 300 bin abonesi varken 10 bin izlenme alıyor olmaları insanı ister istemez ‘YouTube hayırdır sen ?’ döngüsü içerisine sokuyor ister istemez. Hadi 10 bin kişi sıkı takipçi diyelim. Geriye kalan 290 bin kişi nereye gitti ? Bu adamlar geçen senelerde bu rakamlara rahatlıkla ulaşırken, şimdi ne yaptın da milleti bu kadar düşürebildin ey YouTube ?

Aynı durum bizde de var herkeste olduğu gibi. Adamın 400 bin abonesi var 50 bin zor izliyor. Bizim de 71 bin abonemiz var ve yine aynı şekilde 10 bin kişi ile 30 bin kişi arasında bir izleyici kitlesine sahibiz. Geçen sene 200 bin izlenen videolar, şimdi bıçak gibi %10 – 15‘lere düştü. Suçlu kim burada ? Biz miyiz, yoksa bu platformun arkasında olan kişiler mi ?

“Paranız Varsa Trendlerdesiniz”

Buraya kadar sabırla okuyup, geldiğin için teşekkür ederim. Zira senin gibi okuyuculara da dert anlatmak insanı biraz da olsa yalnız hissettirmiyor. YouTube Türkiye‘de gidip TR ile anlaşmalı olan bir partnere parayı dökün sonra her videonuz trendlerde. Bir kanal hariç.. Kim o ?

Buradan YouTube Türkiye’yi biraz daha çekilebilir hale getirdiği için BabalaTV‘ye ve Oğuzhan Uğur‘a şahsım adına teşekkür ediyorum. Hiç değilse bu bataklıkta çıkageldiler ve insanlara biraz da olsa bir şeyler aşılamaya başladılar. (‘anlayana.’)

Neyse, umarız yeni yılda her şey düzelir ve herkes hak ettiğini almaya başlar hocalar. Kimse kalkıp bana ben her attığım videoda 50 bin izleniyorum ayakları yapmasın. 400 bin abonenin 350 bini çöp o zaman derim bende sana. Anladın umarım genç kardeşim. Senin de alacağın daha çok yol var ama, düşe kalka öğreneceksin. Zamanla..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. Zamanında çok bağırdık ama kendi sesimizi bile duyamadık, reklamveren dostu kuralları dendiği anda yaklaşık 1 sene önce biz bu iş sarpa saracak dedik fakat bizi dinleyen duyan olmadı. Şu saatten sonra düzeleceğini sanmıyorum artık baş edilmiyor 100 video ile uğraşmak sıralamak kolaydır ama şuan her önüne gelen kanal açıp video yayınlama peşinde iş böyle olunca Youtube bu savaşı kaybetti yada hiç inananmak istemedğim olmasın dediğim arka planda kirli işler dönüyor.

    • Merhaba,

      Ne gibi etmenlerden bahsediyoruz ? Genelde bir sürü etmen var tabii ki. Ancak bunlar öne çıkan ve rahatsız edici olan etmenler arasında.

  2. abi çok iyi oldu eskiden youtube otamatiğe geçince (2015 sonunda) bir sürü sevdiğimiz youtuber youtube u bırakmıştı şimdi eminim geri dönerler ancak bunun olması için bizlerinde bunu onlara duyurmamız gerekiyor

  3. “parayı veren düdüğü çalıyor” olayı başladı eskideden böyle değildi youtube şimdi kendi çıkarlarını düşünüyorlar eskisinden daha çok* belirli bir kanallara yoğunlaşıp onlara destek olup onların üzerinden gelen paralarla daha iyi kazanıyorlar diye diğer kanallardan desteklerini kesiyorlar bunun farkındayız, fakrındasınız allah hepimizin yardımcısı olsun ne diyeyim…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler