Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye’nin 300 Milyon Yıl Önceki Hali Görüntülendi

Paylaş

silkroad gaminggentr

300 milyon yıl önce nelerin yaşanmış olduğunu kestirebilen var mı ? Ya da ülkelerin ve dünyanın nasıl bir yer olduğunu ? Fransız bilim sitesi tarafından yayınlanan detaylara göre Türkiye 300 milyon yıl önce okyanus ülkesiymiş. Peki şimdi nasıl oluyor da etrafı çevrilmiş gelin yakından bir göz atalım.

Kıtaların Hareket Halinde Olduğu Vurgulandı

Bilirsiniz, Coğrafya derslerinde hocalarımız hep anlatırdı karalar hareket halinde vs gibi pek çok konu işlenirdi. İşte bu karaların milyonlarca yıl içerisindeki hareketlerini bir araya getirdiğimizde sonuç gerçekten inanılmaz. Türkiye 300 milyon yıl önce etrafında bir tane kara parçası bulunmayan bir Okyanus ülkesiyken, şimdi etrafı pek çok ülke toprağı ile çevrili durumda.

Yayınlanan haritada Hindistan’ın, Madagaskar ile Antartika ile arasında olduğu görülüyor. Bilim adamları ise hala kıtaların hareket halinde olduğunu belirtiyor. Şuan ki süreçte ise Avustralya’nın Asya’ya doğru yaklaştığını belirtirken, Afrika’nın doğu tarafa doğru ilerleyerek kıtasından ayrılabileceğini belirtiyor.

Fransız bilim sitesi olan ‘La Terre du Futur‘ da yayınlanan yeni ‘Pangea’ (tüm kara) araştırması bu şekilde hocalar. Dünyanın 300 milyon yıl önceki haritası böyleyse, milyarlarca yıl önceki halleri kim bilir nasıldı.

turkiye 300 milyon yil once

Pangea Nedir ?

Pangea’nın anlamı Yunanca ‘pan’ ve kara anlamına gelen ‘gaia’ kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş. Pangea’nın ismi ise ilk Jeofizikçi ve meteorolog olan Alfred Wegener tarafından kullanışmış. 1906 yılında Grönland üzerinde araştırmalarını yapan Wegener, Güney Afrika sahillerinin yap boz gibi olduğunu keşfeder. Sonrasında ise kıtaların daha önceden böyle olmadığını ve birbirinden ayrıldığını belirtmişti.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler