Pazartesi, Mayıs 6, 2024

ViewSonic VX2418C Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

İnceleme masamızda bugün, fiyat performans serisi iyi bir oyuncu monitörü arayan takipçilerimiz için güzel bir konuğumuz var. Aynı kategoride birçok rakibinden daha uygun fiyata satılan ViewSonic VX2418C oyuncu monitör modelini inceleyeceğiz.

Rekabetçi fiyatına göre monitörün performansı nasıl? Oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir seri mi? Gelin hep beraber bu soruların cevaplarını vermeye çalışalım.

ViewSonic VX2418C Monitör Tasarımı Nasıl?

Genel olarak monitör incelemelerinde tasarım kısmından başlıyoruz. ViewSonic VX2418C modeli için tasarım biraz daha önemli. Zira seri kavisli bir yapıyla geliyor. Aynı fiyat aralığında kavisli ekranları çok fazla göremiyoruz.

Cihazın tasarımına geçtiğimiz zaman ise belirttiğimiz gibi ön kısımda 1500R kavis oranında kavisli bir panel yapısı görüyoruz. Çerçeveler oldukça ince tutulmuş ama ve yerinde kavis oranıyla beraber panelin geniş görüş açısı sunması sağlanmış.

Ön kısımda bu kavisli yapı dışında söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok. Zira ön kısımda ek olarak destek ayağının iki kolu gözüküyor ama orada da çok sade bir tasarım yapısının tercih edildiğini görüyoruz. Üzerine çok fazla konuşulacak bir detayı yok.

ViewSonic VX2418C

Arka Kapak Kısmında Nasıl Bir Tasarım Var?

Çok sade bir yapı kullanılmış. Dik duruş standının sabitlendiği bölümün hemen üzerinde portlara yer verilmiş. Portlar konusunda bir oyuncu için bu seviyede yetecek kadar porta yer verildiğini söylemek lazım. Belki ek bir USB portu da görmek isterdik ama bu hayliyle de portlar yeterli diyebiliriz.

ViewSonic VX2418C

Ek olarak alt kısma doğru bir de mini joystick bölümüne yer verilmiş. Bu kısmı da hızlı ayarlar arası geçiş gibi işlevler için kullanabiliyorsunuz.

ViewSonic VX2418C

  • Malzeme: Sert Plastik Malzeme
  • Ek Avantaj: Duvara montaj desteği var. VESA bağlantısı sunuyor
  • Portlar: Güç girişi, HDMI 1, HDMI 2, DP, Kulaklık girişi
  • Boyutlar: 540 mm X 413 mm X 209 mm (GxYxD)
  • Ağırlık: 3.1 kg

Pivot Hareketleri Var mı?

Kavisli ekranlarda en büyük sıkıntıların başında pivot hareketleri geliyor. Ekranın kavisli yapıda olması, genelde pivot hareketlerinin sınırlanmasına neden olmakta. ViewSonic VX2418C modelinde de pivot hareketleri konusunda noksanlık var.

ViewSonic VX2418C

Monitör sadece arkaya ve öne eğilme hareketine izin veriyor. -5º / 20º arasında öne arkaya eğilme mümkün. Fakat ne dik pozisyona getirebiliyorsunuz ne de sağa ya da sola hareket yapabiliyorsunuz. Bu konuda sınırlı bir model olmuş.

Tasarım kısmında ek olarak söyleyebileceğimiz bir şey yok. Zira herhangi bir ek RGB aydınlatma ya da başka bir dokunuş yok. Genel olarak amaca hitap eden sade ve şık bir tasarım yapısı benimsenmiş.

ViewSonic VX2418C

ViewSonic VX2418C Monitör Teknik Özellikler Konusunda Nasıl?

İşte geldik “fiyat performans” kelimesini tam olarak açacağımız kısma. Önce bir genel teknik verileri paylaşacağım. Sonrasında monitörün sahip olduğu ek teknolojilerden de konuşuruz.

Kavisli monitör, boyut olarak 24 inçlik bir panelle karşımıza çıkıyor. Ekranda görüntülenebilir alan 23.6 inç seviyesinde. Kavisli olduğunu da düşünecek olursak, genel anlamda oyunculara yeterli bir görüş açısı sunulmakta. Bu noktada bana göre 24 inç tam kararında bir seçim olmuş.

Panel türü kısmına geçtiğimiz zaman ise benzer sınıftaki birçok üründe olduğu gibi VA panel tercihinin yapıldığını görüyoruz. Çözünürlükte Full HD ( 1920 X1080 ) seçimi ile karşımıza çıkan monitör, 165 Hz yenileme hızı ve 1 ms MPRT tepkime süresiyle de sınıfında aranan kriterleri karşılamakta.

ViewSonic VX2418C

Renk konusunda ViewSonic VX2418C monitör, tam anlamıyla fiyat performans ürünü olduğunu gösteriyor. Zira ilk baktığınızda ekranın 16.7 milyon renk ve 8 bit renk alan desteği sunduğunu görüyorsunuz. Fakat aslında bu gerçek 8 bit değil. Burada 6 bit + FRC değerine yer veriliyor. Yani yazılımsal olarak yükseltme yapılarak, renk alan desteği konusunda monitörün 8 bit gibi davranması sağlanmış diyebiliriz.

ViewSonic VX2418C

ViewSonic VX2418C Teknik Özellikler Özet

  • Ekran Boyutu: 24 inç
  • Panel Tipi: VA
  • Çözünürlük: 1920 X 1080
  • Işık Kaynağı: LED
  • Statik Kontrast Oranı: 3.000:1
  • Parlaklık: 250 cd/m²
  • En Boy Oran: 16.9
  • Görüntü Açısı: 178 dereceye kadar
  • Yenileme Hızı: 165 Hz
  • Tepkime Süresi: 1ms MPRT
  • Renk Gamı: %102 sRGB, %72 NTSC
  • Kavis Oranı: 1500R

Diğer Teknolojiler ve Ek Özellikler

Birkaç ek özellikten daha söz edeceğim. Bunları madde madde verelim. Bu teknolojiler genelde monitörlerde aradığımız teknolojiler.

FreeSync Premium Desteği: Görüntülerde yırtılmaların ve kaymaların önüne geçilmesini sağlayan bir teknoloji. GPU ve monitör çıkışlarını senkronize eden teknoloji, yüksek kare hızlarında da yaşanan yırtılma sıkıntılarının önüne geçiyor.

Göz Sağlığı için Önemli Kısımlar: ViewSonic VX2418C oyuncu monitör modelinde, hem mavi ışık filtresi hem de Flicker-Free desteği var. Yani ekran göz sağlığı için hem mavi ışıkları azaltıyor hem de mini titreşimlerin engellenmesini sağlıyor.

ViewSonic VX2418C

Dahili Hoparlör Var mı? Sesi Nasıl?

Masanızda her zaman ek bir hoparlör için yer olmayabilir. Her zaman kulaklık kullanmak istemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ekranda dahili hoparlörlerin olması oldukça önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor.

ViewSonic bu konuda standart bir dahili hoparlöre yer vermeyi seçmiş. 2x2W yani toplamda 4W’lık bir dahili hoparlöre yer verilmiş. Yaptığımız ses testlerinde hoparlörlerin standart bir performans gösterdiğini gördük. Maksimum olarak 77.7 dB seviyesine kadar çıkabiliyor.

ViewSonic VX2418C

Güç Tüketimi Durumu?

Fiyat performans serisi bir monitör demişken bir de güç tüketim değerlerine bakmak istedik. Videoda da görebileceğiniz gibi monitör güç tüketim değerlendirmesine göre “F” sınıfında.

Fakat bu sizi çok korkutmasın zira mini bir hesaplama yaptığınız zaman, öyle çok fazla elektrik tüketmediğini görüyorsunuz. Günde 10, ayda 25 gün monitörü kullandığımızı düşünecek olursak, monitör aylık 13 TL civarında bir elektrik tüketimi yapmış oluyor. Aşağıda tabloyu da ekliyorum.

ViewSonic VX2418C

ViewSonic VX2418C Monitör Siyah Tekdüzelik Testi  

Siyah tekdüzelik testiyle beraber monitörde ışık kaçmaları var mı yok mu bunu da test ettik. Yaptığımız test sonucunda monitörün siyah tekdüzelik testinden başarıyla geçtiğini söyleyebiliriz. Ekranın her noktasında siyahlar doğru bir şekilde gösterildi ve önemli derecede bir ışık sızması sorunu ortaya çıkmadı.

ViewSonic VX2418C

OSD Menüsü ve Dil Desteği Durumu

Üst seviye oyuncu monitörlerinde de fiyat performans serilerinde de OSD menülerine dikkat ediyoruz. Çeşitli görüntü ayarlarını yaptığınız OSD menülerinin Türkçe olması bir hayli önemli. Ne yazık ki birçok modelde hala Türkçe dil desteği yok.

Neyse ki ViewSonic VX2418C monitör bu konuda aradığımız kriterleri karşılamakta. Detaylı bir OSD menüsünü sunmasının yanında, menünün Türkçe dil desteğinin olması da büyük bir avantaj.

ViewSonic VX2418C

Genel Değerlendirme ve Son Sözler

İncelememiz için yavaş yavaş sona geldik. Genel bir yorum yapmak istersek evet eksiksiz üst segment bir monitör değil. Fakat fiyatı açısından değerlendirecek olursak, güzel bir fiyat performans ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Pivot hareketlerinin sınırlı olması, doğrudan 8 bit desteği sunmuyor olması eksik kaldığı noktalar olarak gösterilebilir.

Buna karşın siyah tekdüzelik performansı, ghosting testinde ortaya koyduğu performans ve fiyatı, ViewSonic VX2418C oyunu monitör modelini tercih edilebilecek bir seri haline getiriyor.

Fiyat Performans Rozet

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler