Cumartesi, Eylül 14, 2024

VPN Kullanmak Güvenli mi?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos günü aniden Instagram’a erişim engeli getirilmişti. Türkiye’den Instagram’a erişimin kısıtlanması ile VPN indirmeleri rekor bir artış gösterdi. Instagram’a erişim engeli geldiğinden beri girişleri VPN ile sağlayabiliyoruz. Ancak yurt dışı IP bağlantısı üzerinden erişimi gerçekleştiren bu ağları telefona indirmek bazı soru işaretlerimizi de ortaya çıkardı. Şimdilerde VPN (Virtual Private Network) ağlarının güvenliği ve suç olup olmadığı üzerine tedirginlikler yaşıyoruz. Bu kaygıların gerçeklik payı var mı, bir bakalım.

istockphoto 1433012645 612x612 1 - PC Hocası
VPN-guvenli-mi

VPN Güvenli mi?

İnternet sağlayıcıları, her türlü erişim engelinde farklı bir bağlantı üzerinden web sitelerine ulaşım sağlıyor. Ancak her platformda olduğu gibi bu ağların da kullanıcı güvenliğine dair bazı tehditleri bulunuyor. Ağları kullanırken aşağıdaki adımları mutlaka göz önünde bulundurarak güvenliğinizi sağlayabilir ve kişisel verilerinizi koruyarak farklı ağlara erişim sağlayabilirsiniz. Bu sağlayıcıların tehlike ve önlemleri aşağıdaki gibi sıralanıyor.

Kötü Niyetli Sağlayıcılar

Düşük kalitede üretilen ya da ücretsiz hizmet sunan ağlar, kullanıcı verilerini toplama riskini taşır. Bu risk ile kullanıcıların kişisel verileri üçüncü kişilerle paylaşılabilir. Bu durumdan korunmak için güvenilir ağları tercih edebilirsiniz. Bu platformların gizlilik politikasını dikkatlice okuyarak ücretli sürümleri indirebilirsiniz.

Sahte Uygulamalar

Gerçekliği yansıtmayan sahte uygulamalar, verilerinizi toplayıp çalabilir ya da telefonunuza zarar verebilir. Sahte ağlardan korunmak için resmi uygulama mağazalarından indirilen platformları tercih edebilirsiniz. Veri çalıntılarından korunmak için telefonunuza antivirüs programları indirebilirsiniz.

Kesilen Bağlantılar

Bağlantı ani şekilde kesildiğinde internet trafiğiniz şeffaflaşır ve görünür hale gelir. Bu durumdan korunmak için Kill switch (bağlantı kesilme anahtarı) özelliğine sahip uygulamaları kullanabilirsiniz. Kill switch özelliğine sahip uygulamalar, ani kesintiler olsa bile ağ güvenliğinizi korur ve verilerinizi güvenceye alır.

Kayıt Tutma Politikaları

Bazı platformlar, internette gezinti aktivitelerinizi kaydederek güvenliği tehlikeye atar. Kullanıcı aktivitelerini kayıt altına almayan, güvenli bir platform kullanmak için kayıt tutmama (no-log) politikası olan uygulamaları indirebilirsiniz.

BENZER:  Instagram'a Okundu Bilgisi Kapatma Özelliği Geliyor

DNS Sızıntıları ve Kötü Şifrelemeler

VPN bağlantısını kullanırken gerçek IP adresiniz ya da yapmış olduğunuz sorgular şeffaflaşarak görünür hale gelebilir. Anlık ağ gezintilerini korumak için DNS sızıntı testi yapabilirsiniz. Bu test ile ağ sağlayıcınızın güvenliğini kontrol edebilirsiniz.

Aynı şekilde kötü şifreleme durumları da bu ağların bilgi güvenliğinize zarar vermesine sebep olabilir. Bunun için ağ sağlayıcınızın OpenVPN ve IKEv2/IPsec gibi güvenli ve güçlü şifre politikalarına sahip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

istockphoto 1308285341 612x612 1 - PC Hocası
vpn-suc-mu

VPN Kullanmak Suç mu?

Instagram’a erişim sağlamak üzere ağ platformlarını telefonlarımıza indirirken bunun bir suç olup olmadığına dair soru işaretleri de yapabiliyoruz. VPN kullanımı Türkiye’de yasal olarak görülüyor. Ancak sıra dışı bazı kullanıcı hareketlerinde devletin ağ servislerine erişimi engelleme hakkı bulunuyor. Ağları kullanarak yasa dışı ya da telif hakkı bulunan içeriklere erişmek suç kabul ediliyor. Dolayısıyla bu ağ sağlayıcıları kullanırken etik kurallar ve yasal düzenlemelere dikkat etmek gerekiyor.

Türkiye’de Instagram erişimi sağlanana kadar hepimiz bu ağları kullanacağız gibi görünüyor. Ancak her platformda olduğu gibi VPN ağlarında da güvenliğimizi korumak bizim için birinci öncelik olmalı.

 

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler