Salı, Nisan 23, 2024

Whatsapp Kısıtlanıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Evet, evet doğru okudunuz! Yazıya başlamadan önce içinizi ferahlatayım kısıtlama şuan için ülkemize gelmiyor. Detaylara geçelim. Ülkemizin ve dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma platformu Whatsapp Hindistan’da yaşanan acı olaydan sonra kısıtlama getirme kararı aldı. Kısıtlamanın arkasında Hindistan’da kısa süre önce yaşanmış olan linç var. 

Yakın zaman önce Hindistan’da bizim de haberini yaptığımız bir linç olayı  yaşanmıştı. Yaşanan olay bir yanlış anlaşılma sonucu doğmuştu. Whatsapp üzerinden mahalleli arasında yayılan bir mesajda bir kişinin insan kaçakçılığı yaptığından şüphenilmiş ve daha sonra bu kişi linç edilerek öldürülmüştü. Herşey çok geç olduğundaysa – linç edilen vatandaş hayatını kaybettikten sonra – olayın bir yanlış anlaşılma olduğu anlaşılmıştı. Bunun üzerine Whatsapp hızlıca hazırladığı bir güncelleme ile gelen linklerin zararlı olduğunu düşündüğünde kırmızı yanmasını sağlamıştı. Olay yaşandıktan sonra Hindistan hükümeti yaptığı açıklamada vatandaşlarına soğuk kanlı olmalarını ve her habere itibar etmemeleri gerektiğini belirten resmi bir yazı yayınlamıştı. Bunun yanında Whatsapp şirketini de uyaran hükümet bu konu hakkında bir çözüm üretmelerini istediklerini belirtmişti. 

Whatsapp tarafından ise bu tarz olayın tekrarının yaşanmaması adına güncellemeler hızlıca verilmeye başlandı. Yukarıda bahsettiğim kırmızı link güncellemesinden sonra şimdi denemeye başlanan ikinci uygulama ise “iletilen mesajların kısıtlanması”. Yakın zaman önce bir kişi size mesaj ilettiğinde veya siz ilettiğinizde mesajın direk kişiden çıkmadığını belirten iletildi ibaresini içeren güncelleme yayınlanmıştı. Bu güncellemenin ardından Hindistan ve birkaç ülkeyi kapsayan yeni güncelleme ise iletilen mesaja kısıtlama getirilmesi oldu. Artık gelen her mesajı herkes iletemeyecek. Kişiden çıkan mesaj Hindistan’da en fazla beş sefer iletilebilecek.

Yeni başlatılan sistem şu an deneme aşamasında fakat resmi olarak başlaması çokta uzak görünmüyor. Kısıtlamanın şu an için dünyada kullanıma girmesi beklenmiyor. Ancak ilerleyen dönemlerde ne olur bilinmez. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler