Çarşamba, Nisan 17, 2024

Yerli Otomobil Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye yerli otomobil konusundaki kararlılığını sürdürerek çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da yaptığı açıklamalar ile birlikte yerli otomobil konusundaki fizibilite sonuçları, tasarım, üreticiler, üstleniciler ve piyasaya sürüş tarihi konusunda detayları sizlerle paylaşıyoruz.

1-) Yerli Otomobil Ekibinin Başında Kim Var?

1965 yılında Antalya Akseki’de doğan Gürcan Karakaş yerli otomobil üretimi için, Bosh markasının Kıdemli Başkan Yardımcısı görevini sürdürürken ataması gerçekleştirildi. Kendisi 1988 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olarak iş hayatına atılmak üzere girişimlerde bulundu.

Aynı yıl içerisinde Aselsan’a başvuruda bulunarak ilk iş görevini burada aldı. Ardından 2 yıl Aselsan‘da çalıştıktan sonra, 1990 yılında Bosh Sanayi ve Ticaret A.Ş’de göreve başladı. Yine bir yıl sonra Almanya’ya giderek Feuerbach’ta dizel püskürtme sistemleri üretim müdürü mühendisi olarak görev yaptı.

Başarılı bir kariyere sahip olan Gürcan Karakaş, tekrar Türkiye’ye dönüş yaparak 1995 yılında Bursa’da teknik aplikasyonlardan sorumlu müdür oldu. Tekrar yerinde durmayan Karakaş, 1996 yılında tekrar Almanya’ya giderek Bühlertal’da enerji ve karoseri sistemleri üzerinde sorumlu proje müdürü olarak görev yapmaya başladı.

En son 2004 yılına geldiğimizde ise Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Bosh‘a Genel Müdür olarak atanmış oldu. 2007 yılında ise yine Bosh’un Almanya merkezine giderek, o tarihten bugüne kadar yenileme pazarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Şimdi ise son 3 aydır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatları ile yerli otomobil üretimi için ekibin başına geçti.

yerli otomobil ceo mehmet gurcan karakas

2-) Yerli Otomobilde Hangi Firmalar Pay Sahibi?

Geçtiğimiz haftalarda haberlerde de görmüş olabilirsiniz. Düzenlenen basın toplantısında yerli otomobil üretimi için hangi firmaların ne kadar pay alacağı ve ne kadar yatırım yapmaları gerektikleri liste liste açıklandı. Aralarında KOÇ grubunun da olacağı önceden söylenirken ve çok konuşulurken, açıklamanın ardından olmadığı görülünce ortaklık biraz karışmıştı.

Yerli otomobil üretiminde ise şuanda resmi olarak aşağıdaki firmalar pay sahibi;

  • Zorlu Grup (Vestel) %19 Pay Sahibi
  • BMC % 19 Pay Sahibi
  • Kök Grubu %19 Pay Sahibi
  • Turkcell %19 Pay Sahibi
  • TOBB % 5 Pay Sahibi

yerli otomobil 003

3-) İlk Prototip Ne Zaman Bitecek?

Yerli otomobil için zaten tasarım detayları çok uzun zaman önce belirlenmiş ve yayınlanmıştı. Burada tasarım ilk yayınlandığında Cadillac BLS modeline çok benzetilmiş ve “neden kendi tasarımımız yok?” yorumları sosyal medyada binlerce kullanıcı tarafından yapılmıştı.

Ancak burada tasarım kopyalama gibi bir durum söz konusu değil. Tasarım ve iç dizayn detayları tamamen lisans ile satın alınarak üzerine geliştirmelerin yapıldığı bir durumdan bahsediyoruz.

İlk prototip ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre 2019 yılında bitecek. Yaklaşık üç senedir duymuş olduğumuz “yerli araba böyleymiş” hurafeleri de böylece havaya uçmuş oluyor. Aracın detayları üzerinde epey değişiklikler var. Bunu da en erken önümüzdeki sene göreceğiz.

yerli otomobil

4-) İlk Satış Ne Zaman Olacak?

Aracın prototipi 2019 yılında biteceğini ve testlerin başlayacağını yukarıda belirttik hocalar. Ancak burada ince bir detay var. Aracın her koşulda ve her alanda test edilebilmesi için minimum 2 yıllık bir süre gerekiyor. Hatta 2 yıl ilk yerli otomobil için az bir süre bile diyebilirim. Çünkü uzun kullanım testlerinde sonradan ortaya çıkabilecek büyük sorunlar da meydana gelebiliyor.

Bunun yağmuru var, karı var, çamuru var, tümseği var, hız testi var, atlama testi, kaza testi derken bu testlerin sonu uzun süre gelmeyecek. Ardından aracın çarpışma testi de yapılarak uluslararası kuruluşlar araca güvenilirlik puanlarını verecekler. Fakat yine açıklamalara göre yerli otomobil elektrikli olacağı için, piyasadaki en iyi elektrikli araçlardan bir tanesi olacağı söyleniyor.

Sonuç olarak bu kadar testten sonra yerli otomobilin ilk satışa çıkacağı yıl 2021 olacak.

cadillac bls yerli araba tasarim

5-) Yerli Otomobilin İlk Alıcıları Kimler?

Bu konuda da yine ünlü iş adamları şimdiden sıraya isimlerini yazdırmış durumdalar. Basın açıklaması sırasında da belirtildiği üzere yerli otomobilin ilk alıcısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olurken, listenin diğer kalan sırasında ise Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli, Ömer Yüngül (Zorlu Grup CEO), Kaan Terzioğlu (Turkcell Genel Müdür) ve Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı) olacağı belirtiliyor.

Şimdilik internette gördüğünüz tüm detayların özeti bu şekilde hocalar. Yerli otomobil hakkında yine merak ettiğiniz detaylar varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

yerli otomobil 004

6-) Yerli Otomobil Satış Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Henüz bu konuda net rakamlar vermek mümkün değil. Fakat prototip geliştirilirken, aracın nasıl olacağı zaten biliniyor. O yüzden üç aşağı – beş yukarı tahmini rakamlar verilebiliyor. Yerli otomobilin boş kasasının minimum 72 bin TL olacağı, dolu kasasının ise maksimum 120 bin TL olacağı belirtiliyor.

Ayrıca devlet, yerli otomobil alacak kişilere de ödemelerde pek çok kolaylık sağlayacağını da belirtelim. Üstelik bu kolaylıklar arasında vergi indirimi de mevcut.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

8 YORUMLAR

    • Ülkemizde sıfır araç fiyatlarına baktığımız zaman bu segmentte bir aracın 90 bin TL’den başladığını görebilirsiniz. Yerli aracın fiyatı hem daya uygun hemde yerli. Yerli malı yurdun malı 🙂

    • Arkadaki araç D segmenti Higline donanımlı 2.0 litre turbo dizel motorlu bir passat. Sıfır fiyatıda yaklaşık olarak 290 bin 320 bin TL arasında seyretmekte. Eğer öyle bir paranız varsa kararınızı verebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler