Pazartesi, Ekim 14, 2024

Yerli Seyir Füzesi Çakır Özellikleri ve Önemli Detayları

Roketsan, geçtiğimiz haftalarda yerli füzelere bir yenisinin daha ekleneceğini duyurdu. Geçtiğimiz ayında sonunda duyurulan yeni yerli seyir füzesi Çakır, özellikleri açısından baktığımız zaman savunma sanayisinin de incilerinden biri olacak gibi duruyor.

Özellikle insansız hava araçlarında da kullanılabilir olacak olması yeni füzenin önemini de arttırmış durumda. Peki bu yeni yerli seyir füzesinin tam olarak özellikleri neler olacak? Ne kadar efektif bir teknolojiden söz ediyoruz? Bakalım.

Yerli Seyir Füzesi Çakır için Açıklanan Özellikler

Bir kere füzeyi tek bir başlık olarak düşünmemek gerekiyor. Yeni bir füze ailesi diyebileceğimiz Çakır’ın, 4 ana grubu bulunacak. Yeni seyir füzesi ailesinde Çakır LIR, AS, SW, CR gruplarını göreceğiz ve toplamda 8 ayrı füze karşımıza çıkacak.

Modüler mimarideki bu yapı ile yeni seyir füzesi ailesi Çakır, farklı alanlarda kullanılabilecek. Başta hava kuvvetlerinde olmak üzere, kara ve deniz kuvvetlerinde de yeni füzelerin kullanılması mümkün olacak.

Yerli Seyir Füzesi Çakır

Burada yeni füze ailesinin güdüm sistemlerine göre de çeşitlendiğini göreceğiz. Ailede 3 ayrı arayıcı başlık tercih edilebiliyor. Bunlar;

  • Aktif radar arayıcı başlık yani RF,
  • Görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık yani IIR
  • Yepyeni bir başlık olan hibrit arayıcı başlık yani hem IIR hem de RF başlıkların bir arada yer aldığı Dual Mode Seeker başlık.

Özellikle hibrit arayıcı başlığın önemli avantajları da beraberinde getirmesi bekleniyor. Tek füzede IIR başlık ve RF başlık avantajlarından yararlanılabilecek. Farklı arayıcı başlık seçenekleri sayesinde Çakır füze ailesinin farklı görevler için de kullanılması uygun hale geliyor.

Alan hedefleri, mağara hedefleri, su üstü ya da suya yakın kara hedefleri gibi birçok stratejik hedefe karşı kullanılması mümkün olacak.

Hedef Değiştirme ve Görev Değişikliği

Çakır füze ailesinin önemli özelliklerinden birisi de aktif hedef değişimi ve görev iptali özelliği olacak. Füze üzerinde yer alan ağ tabanlı sistemlerle beraber füzenin görevinin iptal edilmesi ya da istenildiğinde hedef değişikliği gibi imkanlara ulaşılabilecek.

Bu açıdan da baktığımız zaman yeni nesil bir teknolojiyle geliyor diyebiliriz. Özellikle kritik önem arz eden görevlerde, nokta atışı isabetler için yetkin bir füze olacak.

Yerli Seyir Füzesi Çakır

Radarlardan Kaçma Kabiliyeti

Yerli seyir füzesi Çakır, radarlardan ve savunma sistemlerinden kaçma konusunda da iddialı olacak. Füzede su sathı paralel uçuş özelliği göreceğiz. Bu demek oluyor ki füze, deniz üzerinde suya çok yakın bir şekilde gidebilecek ve radarlar tarafından tespit edilme ihtimalini düşürecek.

BENZER:  Daha Yüksek Performans: NVIDIA RTX 4070 Ti SUPER İncelemesi

Aynı şekilde kara üzerinde de radar soğurucu yapısı ile yine savunma sistemlerinin hedefi haline gelmekten kurtulabilecek. Tabii ki hava savunma sistemlerine karşı tamamen görünmez bir füze olmayacak ama tespit edilebilirliği çok daha düşük olacak.

Bu da görev başarısının artmasını sağlayacak önemli noktalardan biri olacaktır. Zira dediğimiz gibi yerli seyir füzesi Çakır’ın önemli görevlerde kullanılması bekleniyor.

Yerli Seyir Füzesi Çakır

Nasıl Bir Motoru Var?

Yerli seyir füzesi Çakır için yapılan lansman sırasında Roketsan ile Kale Arge arasında yeni bir anlaşma yapıldığı da belirtildi. Bu anlaşma kapsamında rokette yer alacak olan motorun KTJ-1750 turbojet motoru olacağı söylendi.

Kale Arge tarafından geliştirilen motor, yüksek ses altı hıza ulaşılmasını sağlarken hafif yapısıyla da rokete bir avantaj kazandıracak. Ayrıca yakıt tüketiminin de düşük olduğu belirtilmekte.

Menzil Konusunda Neler Biliniyor?

İlk açıklamalara göre roketin menzil değeri 150+ km olarak açıklandı. Hedef kullanım alanı düşünüldüğü zaman, gayet ideal bir menzil değerine sahip diyebiliriz. İleride menzil konusunda yeni güncellemeler yapılır mı bilemiyoruz.

Yerli Seyir Füzesi Çakır

Hangi Araçlarda Kullanılabilecek?

Başta yerli seyir füzesi Çakır için bir füze ailesi tanımını yapmıştık. Zira birçok farklı araçta kullanılabileceğini söylemiştik. Roketsan bu konuda da bilgi verdi. Fırlatma motorlu ya da motorsuz olarak kullanım değişebilecek.

Fırlatma Motorsuz Olarak

  • SİHA – 4 adet kullanılabilecek
  • Nakliye uçaklarında – 2 adet kullanılabilecek
  • Jet Uçaklarda – 4 adet kullanılabilecek

Fırlatma Motorlu Olarak

  • Döner Kanatlı hava araçlarında (helikopterler) – 2 adet kullanılabilecek

Kanisterli Olarak

  • Kıyı Savunma Sistemlerinde – 4 adet kullanılabilecek
  • Hücumbotlarında – 8 adet kullanılabilecek
  • SİDA – 4 adet kullanılabilecek.

YouTube video

İlk Fırlatma Ne Zaman Gerçekleşecek?

Yerli seyir füzesi Çakır için her şey yolunda gidecek olursa, ilk fırlatmanın bu yıl yapılması bekleniyor. Akıncı TİHA ise ilk atışı yapacak insansız hava aracı olacak.

Yerli Seyir Füzesi Çakır Teknik Özellikleri

  • Motor: KTJ-1750 turbo jet
  • Seyir Hızı: 0,75-0,85 Mach
  • Harp Başlık Ağırlığı: 70 kg
  • Fırlatma Motoru ile Ağırlık: 330 kg
  • Fırlatma Motoru Olmadan Ağırlık: 275 kg
  • Harp Başlığı Niteliği: Yarı delici parçacık etkili yüksek patlayıcılı termobarik
  • Menzil: 150 km
  • Ek Özellik: Yoğun elektronik karıştırmaya dayanıklı ataletsel navigasyon sistemi

Atmaca’ya göre daha hafif, hibrit arayıcı başlık artısı gibi önemli artıları olan yeni füze ailemizin özellikleri bu şekilde. Testlerini de merakla beklediğimiz füze ailesinin, çok kısa bir süre içerisinde silahlı kuvvetler envanterine de girmesini bekliyoruz.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler