Cumartesi, Nisan 20, 2024

0.5MS ve 165Hz ASUS TUF Gaming VG27BQ ve VG27WQ oyuncu monitörleri incelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS bu sene TUF Gaming adı altında yeni oyuncu monitörlerini piyasaya sundu. Ofisimize ise VG27BQ ve VG27WQ olarak iki farklı şekilde ulaştı. Ürünler 165Hz tazeleme oranı ile gelirken, tepkime süresi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Peki monitörleri artıları ve eksileri neler?

ASUS TUG Gaming VG27WQ incelemesi

Her iki monitör de birbirine tasarımsal açıdan çok benziyor. Hatta ikisini yan yana koyduğumda hangisi hangisinin karıştırabilirsiniz. Fakat VG27WQ modeli VA panelken, VG27BQ modeli TN panel ile karşımıza çıkıyor. Tasarımsal açıdan TUF serisinin anlamını monitörlerde hissedebilmek mümkün. Oldukça oturaklı, 1500 radyan kavis aralığına sahip.

Ürünü kutudan çıkarttıktan sonra ortalama 3-4 dakika içerisinde kurulumunu yapabiliyorsunuz. Kutudan bir tane alt ayaklık ve monitörün kendisi çıkıyor. Arka dik ayak ise monitörde dahili olarak tasarlanmış. Böylece sadece alt ayak vidasını takarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

asus tuf vg27wq oyuncu monitoru incelemesi 003

Bizim için giriş çıkışlar çok önemli. Oyuncu adam sisteminde HDMI, DVI, kulaklık girişi, hoparlör ve USB girişleri arar. ASUS TUF Gaming VG27WQ modelinde ise 2 adet 2W Stereo hoparlörler yer alırken, giriş – çıkış portları şu şekilde;

  • 2x HDMI 2.0
  • 1x DisplayPort 1.2
  • 1x kulaklık girişi

Genelde monitörler üzerinde 1 adet HDMI ve DP olmasını açıkçası az buluyoruz. Sonuçta çoklu monitörde 2x HDMI veya DP üzerinden bağlantı yapmak da istenebilir. Her ne kadar iki farklı port yerleştirilmiş olsa da, en azından portların üç adet olarak sınıflandırılması gerektiği kanaatindeyiz. ASUS ise burada 3 kuralına uyarak, portlarını zengin tutmuş.

ASUS TUF Gaming VQ27WQ incelemesi 012

Monitörün ekranı 27 inç 16:9 en boy oranı ile birlikte geliyor. İçerisinde renk doyumu olarak %120 sRGB bulunurken, 2560 x 1440 (2k) görüntü çözünürlüğüne sahip. Ürün 1ms tepkime süresi ve 165Hz tazeleme oranı ile satılıyor.

ASUS TUF Gaming VQ27WQ incelemesi 009

Monitörde hangi teknolojiler bulunuyor?

Oyuncu monitörü arıyorsak eğer, içerisinde bulunan yeni teknolojiler de bize oyunlarda üstün performanslar elde etmemize yardımcı olur. ASUS TUF Gaming VG27WQ modelinde ise durumlar şu şekilde;

  • GamePlus modları: Nişangah/Zamanlayıcı/FPS sayacı/Ekran Hizalama özelliklerini içerir.
  • HDCP desteği: Mevcut
  • AMD FreeSync: Ekran kartı ile monitörünüz arasında gecikme, drop, dalgalanma ve takılmaların önüne geçer. Bu teknolojiyi kullanmak için AMD serisi bir ekran kartınız olması gerekir.
  • GameVisual: RTS/FPS/Yarış/Manzara/MOBA ve sRGB gibi modlar arasında geçiş ve ayarlamalar yapmanızı sağlar.
  • Düşük Mavi Işık Desteği: Mevcut
  • ELMB teknolojisi: Oyun içerisinde hareket bulanıklılıklarını azaltır ve net görüntüler elde etmenize yardımcı olur.
  • Flicker-Free teknolojisi: Göz yorgunluklarını gidermek amacı ile görüntüler üzerindeki titreşimleri azaltır.
  • ShadowBoost: İsminden de anlaşılacağı üzere, karanlık görünen bölgelerin aydınlatılmasını ve görüntünün ortaya çıkmasını sağlayan teknolojidir.

asus tuf vg27wq oyuncu monitoru incelemesi 004

asus tuf vg27wq oyuncu monitoru incelemesi 003 1

Oyuncular olarak hangi paneli seçiyoruz?

Bugün bin kişi toplayalım ve “oyun oynamak için hangi panel tipini seçersiniz?” diye soralım, bilen dostlarımız IPS veya VA yanıtını verecektir. Fakat bu durumun geride kaldığını artık yavaş yavaş görüyoruz. Her ne kadar ASUS TUF Gaming VG27WQ modeli VA panel olsa da, VG27BQ modeli TN panelde 0.4ms tepkime süresi vaat ediyor.

Özellikle oyun oynarken panel kalitesi dikkat ettiğimiz en nitelikli özellikler arasındadır. Ben ürünleri ofisimizde 1.5 hafta boyunca kullandım. Zaten inceleme videosunda da artı ve eksi özelliklerinden bahsederken, deneyimlerimi aktarmaya çalıştım.

ASUS TUF Gaming VQ27WQ incelemesi 013

Oyun performansı konusunda panel kalitesine diyecek çok fazla söz yok. Zira renk doyumlarını beğendim. ASUS sRGB özelliğini monitörlerine eklediğinde renk doyumunun, renk gamının ve gerçekçi renklerin ne kadar ulaşılabilir olduğunu fark ediyoruz.

ASUS TUF Gaming VQ27WQ incelemesi 011

ASUS TUF Gaming VG27WQ özellikleri

  • Tepkime süresi: 0.1ms MPRT
  • Panel Tipi: VA
  • Ekran Boyutu: 27 inç
  • Ekran Çözünürlüğü: 2560 x 1440px
  • Renk doyumu: %120 sRGB
  • Parlaklık: 400 cd
  • Radyan aralığı: 1500R
  • Hoparlör: 2 adet 2W
  • Girişler: 2x HDMI, 1x DP ve kulaklık jakı
  • Ağırlık: 5.9 KG

ASUS TUF Gaming VQ27WQ incelemesi 0010

asus tuf vg27wq oyuncu monitoru incelemesi

Monitörün performansını genel anlamda beğendiğimi söylemeliyim. Fakat panel girişleri ile monitör ayağı çok yakın olduğundan dolayı takmakta ve çıkartmakta biraz zorlanıyorsunuz. Monitörün çerçeve oranı gayet ince. Ağırlığı ise hantal olmadığı gibi, gayet taşınabilir.

Öte yandan üründe pivot özelliği de mevcut. Dik konuma getiremeseniz bile, sağa sola ve öne arkaya eğilmeleri yapabiliyorsunuz. En azından yazılımcılar için monitörün dik hale getirilmesini de beklerdim.

Biliyorsunuz, VA paneller her zaman TN panellere göre her zaman çok daha iyi renk doygunluğu verir. Burada tercih yapılırken ya TN paneli seçip 0.4 ms tepkime süresine ulaşabileceksiniz, ya da 1ms de kalıp VA panel seçeceksiniz. Ancak TN panelin de renk doyumu VA’ya göre hiç de fena değildi.

ASUS TUF Gaming VQ27WQ ve VG27BQ incelemesi 009

ASUS TUF Gaming VG27BQ incelemesi

Bu monitörü ise diğerinden ayrıştıran en önemli özelliği 0.4ms tepkime süresine sahip olması ve TN panel ile gelmesi. Ayrıştırmak için söylüyorum; TN paneller artık piyasada VA ve IPS panelleri performans konusunda geçmiş durumda. Dikkat edin, 0.4ms ve 2K monitörler TN panele sahip. Yarın bir gün IPS veya VA panellere de gelir mi bilinmez ama, şimdiki revaçta TN paneller atakta.

asus tuf gaming vg27bq incelemesi 005

ASUS TUF Gaming VG27BQ modelini kutudan çıkarttığımda diğer monitörde olduğu gibi 2-3 dakika içerisinde kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Alt ayağını taktıktan sonra zaten kurulum tamamlanmış oluyor. Alt vidasınıda sıkmayı ihmal etmeyin.

asus tuf gaming vg27bq incelemesi 002

Özellikler

  • Ekran boyutu: 27 inç
  • Ekran çözünürlüğü: 2560 x 1440 (2K)
  • Panel tipi: TN
  • Renk doyumu: %99 sRGB
  • Tazeleme oranı: 165Hz
  • Kavis aralığı: Mevcut değil
  • Kontrast oranı: 1000:1
  • Parlaklık: 350 cd
  • Ağırlık: 5.8 KG
  • Girişler: 2x HDMI 2.0 ve 1x DisplayPort 1.2
  • Hoparlör: 2x 2W

asus tuf gaming vg27bq incelemesi 006

Monitör dikkat ederseniz diğerine göre %99 sRGB içeriyor. Diğer model %120 sRGB ile geliyordu. Aslında temel fark burada başlıyor. TN paneller her zaman IPS ve VA panellerden görüntü doygunluğu açısından bir kaç tık daha geride kalır.

Fakat oyun performansına göz attığımızda ASUS TUF VG27BQ modeli yağ gibi akıyor gerçekten. 0.4 ms tepkime süresi çok ciddi bir panel farkı. Ayrıca 165Hz tazeleme oranı da oyun içerisinde avantajları sırtlamamızı sağlıyor.

asus tuf gaming vg27bq incelemesi 003

Özellikle CS GO gibi oyunlarda dikkat edin 165Hz ile 60Hz kullanan kişiler arasında dağlar kadar fark oluşur. Hatta 60Hz kullanan dostlarımız bazen “kardeşim vurdum ben onu nasıl ölmedi?” gibi yorumlar yapar. İşte burada GhostScreen dediğimiz aslında olmayan bir pikseli vurmuş olmasından kaynaklanıyor.

60Hz’de görüntü takılarak ilerlediği için o takılma esnasında olmayan pikseli varmış gibi görüyorsunuz. Bu sayede nişan aldığınız noktada kişi olmadığı için, ıskalamış oluyoruz. Profesyonel oyuncular için ASUS TUF oyuncu serisi monitörleri böyle bir performans farkı oluşturmuş.

Burada iki tercih yapmak gerekiyor;

  • Ya VA panel 1ms 165Hz
  • Ya da TN panel 0.4ms 165Hz

asus tuf vg27wq oyuncu monitoru incelemesi

asus tuf gaming vg27bq incelemesi

Açık konuşmak gerekirse 1ms ile 0.4ms farkını gözle görülür bir şekilde hissedemezsiniz. Ancak uzun süreler oyun oynama alışkanlığınızı bu monitörler üzerinde sağlayacaksınız ki belki %2-3 fark oluşturabilir.

ASUS TUF VG27BQ modelinde de yine port giriş çıkışları alt kısımda bırakıldığı için, biraz takarken ve çıkartırken zorlanıyorsunuz. Yine pivot özelliği mevcut. Öne – arkaya ve sağa sola hareket ettirebilirken, dik açıda kullanamıyorsunuz.

asus tuf gaming vg27bq incelemesi 004

Monitörler ile alakalı çok daha fazlasına ulaşmak isterseniz, aşağıdaki inceleme videosuna göz atabilirsiniz. Merak ettiklerinizi de yorumlar kısmından bana iletmeyi ihmal etmeyin.

ASUS TUF Gaming oyuncu monitörleri inceleme videosu

Ödüller

ASUS yeni TUF Gaming oyuncu monitörlerindeki yenilikçi teknolojileri, düşük tepkime süreleri, yüksek performansı ve tasarım açısından göze hitap edişi ile bizden aşağıdaki ödülleri alıyor.

ustun performans tasarim odulu pch 2020

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. asus vg27bq modelinden aldım ancak ayarlardan 165 hz sabitliye miyorum cünkü 165 hz ibaresi cıkmıyor display port ve hdmı dan bağlantı yaptım ikisindede aynı 144 hz enfazla görünüyor ekran kartım rtx2060 super nvinyanın ayarlarındada 165 hz yapmıyor bana yardımcı olabilirmisiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler