Perşembe, Nisan 25, 2024

10 TB’lık disklere Seagate ile merhaba dedik

Paylaş

silkroad gaminggentr

Seagate tarafından dün İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte yeni 10 TB depolama kapasitesine sahip yeni diskleri tanıtıldı. Seagate Türkiye Yöneticisi olan İlknur Baydak’ın katılımı ile birlikte disklerin geleceğinden ve yeni piyasaya sürülen Barracuda, Firecuda, Ironwolf ve Skyhawk diskleri üzerine konuştuk.

2020 yılında 20 TB

Tüketiciler olarak her geçen gün verilere karşı olan duyarlılığımız daha üst seviyelere çıktığı gibi, depolama ihtiyaçlarımız da aynı orantıda genişliyor. Seagate ise dahili disk portföyündeki tüm ürünlerinin kapasitelerini 10 TB’a kadar genişletmiş oldu. İlknur Baydak ise 2020 yılında bu kapasitelerin 20 TB‘a kadar çıkacağını söyledi.

Aynı zamanda etkinlikte ilerleyen yıllarda dünya genelinde bir veri diyeti yapılanmasının meydana geleceği belirtilirken, sahip olduğumuz dijital platfomların boyutları ile artık yavaş yavaş baş edemez hale geldik. Telefonlarda, disklerde, bilgisayarlarda ve fotoğraf makinelerimizde kullanılan depolama alanlarına baktığımızda bu artışı görebilmek mümkün.

Türkiye’de satışı sunulan yeni Seagate 10 TB‘lık diskler kullanıcılara farklı alanda farklı performanslar vaat ediyor. Bilgisayarlar için BarraCuda ve Firecuda, NAS sistemleri için Ironwolf ve görüntüleme ile videolar için SkyHawk güvenlik diskleri artık satışta.

 

seagate firecuda 10tb
44 ZettaBayt veriler oluşacak

Verilerin depolanması gereken alanlardan bahsederken, 2020 yılında bizleri tam 44 ZettaBayt veri alanı oluşacağı konusunda ciddi feedbackler geliyor. Bu veriler iki yıl önce meydana gelen verinin tam 10 katı büyüklüğüne sahip. Şuanda mevcut kapasitelerle bu verinin yalnızca 9.9 ZettaBayt’lık kısımları depolanabilir durumda. Geriye kalan kısım ise yeterli teknoloji olmadığı için açıkta kalıyor.

Seagate‘nin etkinlikte sunmuş olduğu disk modelleri ise şu şekilde;

Seagate BarraCuda ve FireCuda diskleri

Bu diskleri en yaygın şekilde göreceğimizin altını çizelim. Genellikle dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen BarraCuda ve FireCuda diskleri 2.5 ve 3.5 inçlik iki farklı modelleri ile satışa çıkacak. Henüz 10 TB boyuta sahip olan bu disklerin piyasa satış fiyatı açıklanmadı.

Ayrıca siz isterseniz çok yüksek kapasiteli modellerini tercih etmek yerine, 2.5 inç formatındaki diski altı farklı boyutundan birini seçerek satın alabileceksiniz. Bu boyutlar arasında 500 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB, 4 TB ve 5 TB olarak değişiyor. 3.5 inçlik formatlarda ise 500 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB ve 4 TB’lık versiyonları mevcut.

Yine 3.5 inç formatındaki BarraCuda Pro diskinde 4 TB, 6 TB, 8 TB ve 10 TB’lık modelleri mevcut olacak. 10 TB depolama alanına sahip olan diskin performansı 7200 RPM olurken, 7/24 çalışabilecek şekilde tasarlandı. Genelde ofis kullanıcılarının tercih edeceği bu diskler 5 yıl garanti süresine sahip. Aynı zamanda 2 yıllık ücretsiz veri kurtarma hizmeti de ürün ile birlikte veriliyor.

FireCuda modelinde ise Sabit disk ve SSD bir araya getirilmiş. Yani bir HDD + SSD = SSHD modeli diyebiliriz. Flash teknolojisi sayesinde emsal disklere göre 5 kat daha iyi performans sergileyebiliyor. FireCuda bu kapsamda bizlere 1 TB ve 2 TB depolama alanı sunacak.

seagate ironwolf pro 10 tb
Seagate IronWolf diskler

NAS çözümleri için geliştirilen Seagate Ironwolf diskler, çoklu sürücü sistemleri için titreşimleri azaltmak adına RV (döngüsel titreşim) sensörlerine sahip bir şekilde geliyor. Bu sensörlerin görevi ise NAS sistemlerinin performansını ve ömrünü arttırmak.

Ek olarak gelişmiş güç yönetimi sayesinde enerji tasarrufu da sağlanabildiği gibi, diskimiz 3.5 inç boyuta sahip. IronWolf bu bağlamda bizlere 1 TB’dan başlayarak 10 TB’a kadar geniş bir depolama yelpazesi sunuyor. Bu diskler 1 ile 8 yuvalı NAS sistemlerinde kullanılabilecek. IronWolf Pro modeli ise 16 yuvalı NAS sistemleri için kullanılacak.

Seagate SkyHawk diskler

Son olarak etkinlikte tanıtımı gerçekleştirilen SkyHawk disklere geldik. Bu disk bizlere fotoğrafçılar ve görüntüleme işleri ile uğraşan kullanıcıların performanslarını arttıracak çözümler geliştiriyor. Seagate 10 yıl önce üretmeye başladığı diskleri ile gerçekten sektörde lider firmalardan birisi diyebilirim. O yüzden fotoğrafçılık alanında da SkyHawk diskler işimizi net bir şekilde çözecektir.

Hatta Seagate Türkiye’den bu diskleri talep edip, performanslarına yakından bir göz atacağız. 7/24 izlenme ortamları için geliştirilen SkyHawk diskler, 64 adet HD kamerayı destekleyen bir yapıda geliyor. Disk yine 1 TB’dan 10 TB’a kadar yükseltilebilen versiyonları ile satışta olacak.

Önemli güncelleme: Şuanda 10 TB’lık diskin piyasa satış fiyatı 2633 TL olarak belirlenmiş durumda. F/P serisi bir ürün olduğunun altını çizmemizde fayda var.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler