Cuma, Nisan 26, 2024

13.nesil Intel İşlemciler için Yeni Testler Sızdı 

Paylaş

silkroad gaminggentr

12.nesil Intel işlemcileri artık tamamladık. Pazarda satışa çıktılar. Biz gözümüzü artık 13.nesil Intel işlemcilere çevirelim. Yeni savaş yeni nesilde. AMD, hızla Ryzen 7000 serisini hazırlarken Intel de 13 nesil için çalışmalarına devam ediyor.

Çalışmaların çoktan başladığını da biliyoruz. Zira yeni nesil için sızıntılar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Raptop Lake kod adıyla geleceğini düşündüğümüz işlemci ailesi için en son Userbenchmark üzerinden bazı test sonuçları ortaya çıktı.

Test sonuçları yeni ailenin hangi üyesine ait sonuçlar bunu bilen yok. Sadece Raptor Lake-Px LP5 ERB gibi bir ifade var. Bu yapı bilgisine göre de serinin hangi işlemciyi temsil ettiğini anlamak çok mümkün değil.

13.nesil Intel Testlerde Boy Gösteriyor

İşlemcinin adı konusunda bir bilgi yok ama işlemcinin teknik detayları konusunda bilgiler var. Buna göre serinin tam 14 çekirdekli olduğu ve 20 izlek barındıracağı gözüküyor. Sürpriz olur mu olmaz. Çekirdek sayıları artık yükseldi.

Saat hızlarında ise şöyle bir karışıklık var. Normalde testlerde bu modelin 2.5 MHz temel saat hızı ve 4.2 GHz boost saat hızı olduğu gözüküyor.

13.nesil Intel  13.nesil Intel 

Fakat Userbenchmark testlerinde farklı bir yapı var. Bir işlemci test edilirken, ulaştığı maksimum saat hızı boost olarak gösterilmiyor. Tepe değil de maksimum ortalama değer olarak sonuçlar veriliyor.

Örnek yok mu? Tabii ki var. Karşılaştırma için 12900HK modeli kullanılmış. Birçok kaynakta da bu modelin değerlerinden söz edilmiş. 12900HK, aynı testte 400 MHz daha düşük boost saat hızı alıyor.

Kaçırmayın: ASRock Radeon RX 6400 Sızdı

Buradan çıkarımla anlıyoruz ki testlere giren 13.nesil Intel işlemci modeli hangisi ise şu an tepe model olan 12900HK serisini geri plana atmış durumda.

Skor bazında bir karşılaştırma da var. Onu da hemen aşağı ekliyorum. Hangi model olduğu bilinmeyen işlemci, yük altında 1002 puan almış gözüküyor. Burada i9-12900HK modelinin 886 puan aldığını görüyoruz.

13.nesil Intel 

Görselden de görebileceğiniz gibi fark büyük. Zaten 12.nesil işlemcilerin performansını sevdik. Bunun çok üzerine çıkan 13.nesil, oyuncuları bayram ettirir. Biraz daha fazla detay geldiği zaman daha net konuşabileceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler