Cuma, Mart 29, 2024

2100 TL SSD’li Sistem Toplama Rehberi – Mart 2017

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu hafta sizlerle birlikte 2100 TL’lik SSD‘li sistemimizi bir araya getirdik. Geçtiğimiz sene topladığımız sistemi SSD ile güçlendirerek yeni bir versiyonu yayına aldık. Dilerseniz hiç vakit kaybetmeden parçaların teknik özelliklerine geçiş yapalım.

Sistem Parçaları

Malum dolar kurunun etkisinden dolayı sistemin parçaları sürekli olarak değişiyor. Bunu tüm genel donanım parçaları için söyleyebiliriz. Gönül ister ki 3.80’lerden 3 seviyelerine kadar insin alan veren memnun olsun. O yüzden videonun yayınlandığı tarih ve sonrası gerçekten fiyat açısından önemli. Aşağıdaki toplama videosunu izlemeye başlayarak sistemi tanıyabilirsiniz.

Anakart

Her şeyin başı anakart arkadaşlar. Genellikle bizi takip eden kullanıcılar sistem toplamayı bilseler de, bizler ‘hiç bilmiyormuş’ gibi diğer takipçilerimizi de düşünerek hareket ediyoruz. 2100 TL‘lik sistemimizde anakart olarak Asrock H110M-DVS R3.0 modelini tercih ettik.

Fiyat performans ürünü olan Asrock’un bu anakartı bizlere DDR4 güncel soket yuvası, Intel 7. ve 6. nesil işlemci desteği, maksimum 32 GB RAM kapasitesi ve LGA 1151 soket yapısı desteği sunuyor. Anakart seçerken mutlaka işlemcinizin anakart soket yapısı ile uyumlu olup olmadığına dikkat edin.

Örnek olarak Asrock’un bu anakartındaki soket yapımız LGA 1151 olduğu için işlemcimizi seçerken de yine LGA 1151 seçmek zorundayız. Bazen (bilenler için komik gelse de) bize mesaj atan arkadaşlarımız farklı tipte işlemci seçtiklerinde pinlerin kullanılamaz hale geldiğini bile söyledikleri olmuştur.

Asrock H110M-DVS R3.0 anakartın şuanda piyasa satış fiyatı 230 TL’den başlıyor. Bu fiyata gerçekten alınabilecek en iyi fiyat performans donanımlarından birisi diyebilirim.

2100 tl sistem toplama rehberi anakart montaj

2100 tl sistem toplama rehberi asrock h110m anakart 2

İşlemci

Geldik sistemimizi iyi bir şekilde besleyecek olan işlemci modelimize. Bu sistem için i3 Sykalake serisi yerine ilk defa Pentium G4560 işlemci modelini kullandık. Şimdi piyasada bilmeyen arkadaşlarımız Pentium‘u görünce ‘nee Pentium’mu o işlemci kaldı mı arkadaş ?’ gibi yorumlar yapabiliyorlar. Fakat Intel’in yeni geliştirmiş olduğu bu işlemci serisi KabyLake mimarisi altında mis gibi çalışarak i3 Skylake serisini yer yer performans bazında geçebiliyor.

Zaten yukarıdaki toplama videosunda detayları göreceksiniz. Onun dışında Intel Pentium G4560 işlemcimiz bizlere LGA 1151 soket yapısı, 3.5 GHz temel stok hızı, 3 MB ön bellek ve 54 W TDP değeri sunuyor. Şuanda işlemcinin piyasa satış fiyatı ise 267 TL’den başlıyor.

O yüzden bu tip sistemler için hem performans hem de fiyat açısından önemli bir rol üstleniyor diyebilirim. Bize sürekli soruyorlar ‘bu tür sistemler beni kaç yıl götürür ?’ diye. Bu sistemi topladığınızı varsayarsak ortalama olarak 2-3 yıl oyunları High ve Ultra High ayarlarda oynayabilirsiniz.

Önemli not: İşlemciyi satın aldığınız zaman yanında Intel’in kendi stok fanı da geliyor. O yüzden ekstra bir fan almanıza gerek kalmıyor. Bu sistemimizin ortalama sıcaklık değeri ise yük altında maksimum 45-50 dereceyi gördü. Overclock yapılmayacağı için ekstra fan almaya ihtiyaç duymadık. Siz dilerseniz LGA 1151 soket yapısına uyumlu bir fan seçebilirsiniz.

2100 tl sistem toplama rehberi intel g4560 islemci

2100 tl sistem toplama rehberi intel g4560 islemci 002

Ekran Kartı

Geldik sistemimizin en önemli parçası olan ekran kartına. 2100 TL’lik topladığımız sistemde Galax GTX 1050 Ti EX OC ekran kartı kullandık. Galax aslında Türkiye piyasasına yeni giren ekran kartı üreticilerinden bir tanesi. Performans bazında çok memnun kaldığımız ve cebimizi de düşünen Galax GTX 1050 Ti EX OC, teknik özellikler tarafında 4 GB bellek kapasitesi, DDR5 bellek tipi, 128 bit veriyolu, 1354 Base Clock ve 1468 Boost Clock performansı sunuyor.

Ekran kartımızın bellek hızı ise tam 7008 MHz değerinde. Çıkış birimleri olarak da DP 1.4, HDMI 2.0b, Dual Link-DVI olduğunun altını çizelim. Eğer Galax’ın bu ekran kartını satın almak isterseniz 100 W TDP değerinin olduğunu da belirtelim.

Şuanda Galax GTX 1050 Ti EX OC ekran kartı piyasada 697 TL‘den başlayan fiyatlar ile satılıyor. Tasarım açısından da beğendiğimiz ve çift fan soğutma bloğuna sahip olan bu ekran kartını şiddetle tavsiye ederiz.

2100 tl sistem toplama rehberi galax gtx 1050 ti

2100 tl sistem toplama rehberi gtx 1050 ti

2100 tl sistem toplama rehberi gtx 1050 ti 3

2100 tl sistem toplama rehberi gtx 1050 ti 2

RAM

Topladığımız bu sisteme RAM takviyesi olarak piyasada çokça görmeye alışık olduğumuz HyperX 8 GB modülünü tercih ettik. Tek modül ile başlı başına işimizi kolaylaştıran RAM, DDR4 bellek tipinde. Anakartımız da DDR4 destekli olduğu için uyum sorunu yaşamayacaksınız.

Üstelik 8 GB kapasitesinin yanı sıra, 2400 MHz hız desteği sunuyor. Şuanda HyperX Fury 8 GB modeli piyasada 286 TL’den başlayan fiyatlar ile satılıyor.

2100 tl sistem toplama rehberi hyperx ram

2100 tl sistem toplama rehberi hyperx fury ram

SSD

Depolama birimlerimize geçiş yaptığımızda 2100 TL’lik bu sistemi en ilginç kılan detaya geldik. Normalde bu fiyatlara genellikle 1 TB HDD kullanılır. Fakat biz fiyattan feragat ederek sisteme bir de 120 GB’lık SSD ekledik. Windows ve çok fazla vakit geçirdiğimiz uygulamalarımızı bu diskin içerisine kurarak performans bazında HDD’ye göre %30 artış gördük.

Model olarak ise HyperX Fury 120 GB tercih edildiği gibi, SSD bizlere 500 MB okuma, 500 MB yazma ve SATA Rev 3.0 (6Gb/s) performansına sahip SandForce® SF-2281 denetleyicisi sunuyor.

Daha hızlı sistem açılışı, oyunlarda akıcılık, daha hızlı harita yüklemeleri sunduğu gibi, Senkron NAND teknolojisi sayesinde de yüksek ve tutarlı performanslar elde edilebiliyor. 2.5 inç formatında sunulan SSD diskin şuanda piyasadaki satış fiyatı 258 TL‘den başlıyor.

2100 tl sistem toplama hyperx ssd

2100 tl sistem toplama rehberi hyperx fury ssd

HDD

Bir diğer depolama birimimiz ise az önce yukarıda bahsetmiş olduğum HDD modeli. Marka olarak Western Digital‘in 1 TB’lık 7200 RPM hızındaki versiyonunu tercih ettik. Diskimiz 3.5 inç form faktörüne sahip olduğu gibi, SATA III bağlantı arayüzünü destekliyor.

Ek olarak 64 MB ön bellek desteği ile gelen disk, şuanda piyasada 226 TL‘den başlayan fiyatlar ile satılıyor.

2100 tl sistem toplama rehberi western hdd

2100 tl sistem toplama rehberi western hdd 02

Kasa

Disklerimizi de bitirdiğimize göre artık kasa modeline geçiş yapabiliriz. Sistemimizde kasa olarak Aerocool markasının geliştirmiş olduğu V2X modelini kullandık. Buradaki en büyük avantajımız ise kasanın içerisinde dahili olarak 500W PSU‘nun gelmesi.

Şuanda kasanın piyasadaki satış fiyatı 258 TL‘den başlıyor. Bu fiyata gerçekten PSU dahil bir kasa bulabilmek çok zor. Eğer siz daha şık bir kasa satın almak isterseniz ATX form faktöründe farklı modellere de göz atabilirsiniz. Ancak sizlere tavsiyem PSU dahil modellere göz atmanız. Hem cebinize uygun oluyor hem de ekstra PSU yükünden kurtuluyorsunuz.

2100 tl sistem toplama rehberi aerocool kasa

2100 tl sistem toplama rehberi aerocool kasa 002

2100 tl sistem toplama rehberi aerocool kasa 003

2100 tl sistem toplama rehberi aerocool kasa 004

Sonuç

2100 TL‘lik sistemimizin tüm parçalarından sizlere teker teker bahsettik. Eğer aklınızda bir soru işareti varsa aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Sistemin hazır halini satın almak isterseniz yukarıdaki videonun açıklama kısmındaki linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Bir başka sistem toplama videosunda görüşmek dileğiyle, selametle..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler