Cuma, Nisan 26, 2024

AMD Ryzen 7000 İşlemcileri için İlk Duyuru Geldi! Özellikleri Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD, uzun süredir geliştirme aşamasında olduğu bilinen AMD Ryzen 7000 serisi işlemcileri için ilk duyurusunu gerçekleştirdi. Computex 2022 kapsamında duyurusu yapılan yeni serinin, ana hatlarıyla nasıl bir fark sunacağını da görmüş olduk.

Açıkçası yapılan açıklamalar gelen sızıntıları da doğruladı desek yeridir. Dilerseniz hiç uzatmayalım ve yeni seride neler olacağı konusunda detaylara geçelim.

AMD Ryzen 7000 Serisi Nasıl Özelliklerle Gelecek?

Yeni işlemci ailesiyle beraber yeni nesil mimariye geçiş yapıldığını göreceğiz. Seri 5 nm üretim teknolojisinden güç alan Zen4 mimari yapısına geçiş yapıyor.

5 GHz üzerinde saat hızları sunacak ve tek iş parçacığı kısmında da %15’lik bir artış sağlayacak olan yeni mimari, çekirdek başına L2 önbellek miktarını da iki katına çıkaracak.

AMD Ryzen 7000

AMD Ryzen 7000 serisi işlemciler için ciddi bir performans artışı sağlayacak olan Zen4 mimarisinin, Intel’e karşı da önemli bir cevap niteliğinde olacağını görüyoruz.

Kaçırmayın: ASUS, Radeon 6X50 XT Modellerini Duyurdu

Yeni mimariyle beraber gelecek olan işlemcilerin bünyesinde Zen4 mimarili çekirdeklerin yanında, tamamen yenilenmiş olan 6nm I/O  biriminin yer alacağını da ekleyelim.

AMD Ryzen 7000

Bu yapıyı daha net olarak anlatmak adına tanıtım sırasında bir örnek model gösterildi. Onun da görsellerini ekleyelim. Görselde AMD Ryzen 7000 serisi işlemcilerin yapısını daha iyi anlayacaksınız.

Dahili grafik biriminde RDNA 2 mimarili grafik birimlerini kullanmaya devam ettiğini göreceğimiz seri, soket konusunda ise AM5 platformuna geçiş yapacak. Yeni AM5 kalıbıyla beraber PCIe 5.0 desteği de öne çıkarılmış olacak.  TDP değeri ise 65W ile 170W arasında değişecek.

AMD Ryzen 7000 6 e1653299239512

Performans Konusunda Neler Bekleniyor? 

Henüz seride yer alacak tüm modeller için ayrı ayrı bilgiler yok ama genel bir performans kıyaslaması da yapıldı. İlk karşılaştırma Intel Core i9-12900K modeliyle yapıldı. Hangi Ryzen 7000 modeli kullanıldı bilmiyoruz ama karşılaştırmada yeni AMD işlemcisinin Blender Render testlerinde %31 daha iyi performans gösterdiği görülüyor.

AMD Ryzen 7000

Ayrıca tanıtım sırasında Ryzen 7000 serisinden bir modelle Ghostwire Tokyo oynanışı sırasında 5.5 GHz saat hızına çıkıldığı da gösterildi. Performans konusunda da bunların dışında ek bir şey söylenmedi.

Şimdilik sınırlı bilgiler verilen AMD 7000 serisi işlemciler için yakın zamanda çok daha fazla bilginin paylaşılmasını bekliyoruz. Kaç model olacak ve bu modellerde nasıl saat hızları göreceğimizi merakla bekliyoruz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler