Cumartesi, Nisan 27, 2024

ASUS Kablosuz Ekran Kartı Üretti: 12VHPWR Girişi Artık Yok

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS bu yeni konsepti geçtiğimiz aylarda ufaktan göstermişti. Kablosuz ekran kartı olarak başlığa yazdım ama, güç aldığı şekil ve konsept biraz farklı çalışıyor. BTF adı verilen bu yenilik, ekran kartının altında bulunan yeni konektörü direkt anakarta bağlayarak güç sağlıyor.

12VHPWR Girişi Kaldırılıyor

Size yemin ediyorum yeni RTX 4090 serisindeki o ilk güç kablolarından nefret ediyordum. 4 tane yan yana PCI-e kablosu o kadar çirkindi ki, hep aramızda konuşuyorduk “şu kabloları artık kaldırmaları lazım veya pinleri arkaya çekmeleri lazım” diye. Sonunda birileri bunu düşündüğü için mutluyum.

nvidia 4 pin girisi

Yeni konektör, gücün tamamını anakart üzerinden alıyor. Bu sayede kablo ihtiyacı ortadan kalkarak daha temiz bir görüntü elde ediyoruz.

Şuanda RTX 4090 ve RTX 4070 Ti SUPER ekran kartlarında uygulanmaya başlandığı gibi, ilerleyen aylarda diğer serileri de görmeye başlayacağız.

Ufak Bir Problem: Her Anakarta Oturmuyor

Yeni kablosuz ekran kartı konsepti olan BTF’yi çalıştırabilmek için ona uygun da anakart seçmek gerekiyor. Sanırım BTF pazarının genişlemesi ortalama 2-3 seneyi bulacaktır. Hatırlarsanız ASUS anakart pinlerini arkaya gizlediği modelleri duyurmuş ve ona özel de A21 isminde kasa üretmişti. Şimdi aynı durum ekran kartlarında da geçerli.

Yani pinleri olmayan, anakarttan güç alan ekran kartını satın aldığınızda ona uygun bir anakart seçmeniz şart.

Şuan ürünlerin çıkış tarihi ve fiyatlandırmaları mevcut değil. Ayrıca ilk çeyrekte ASUS kasa üreticileri ile anlaşarak CoolerMaster, ThermalTake, Aerocool, be Quiet, Inwin ve Lian Li gibi markalardan uyumlu şekilde pek çok modelin geleceği belirtildi.

asus btf kasalar

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

26 YORUMLAR

    • Kablo girişlerini önünden vermek yerine yan tarafından verseler yine gayet makul. Bu şekilde ekran kartı kullanmak için kaliteli anakart lazım olur muhtemelen. Hazır sistemlerde en giriş anakart koyulup en gelişmiş ekran kartını yerleştirerek f/p sistem yapıyorlar. O devir kapanır.

  1. O güç girişi yanma ,bozulma ,temasızlık olası durumunda anakart çöp yenisini al anakart veri yoları üzerinden beslenecekse veri yoları ısınıp yana bilir riskli bir durum o girişlerin arkasında kalın kablo ile güçkaynağına bağlantı olmalı

    • bişe diyeceğim okadar malzeme bağlı ve hepsine güç verebiliyor o anakart şimdiye kadar bişey olmadı yamulma sorun olma durumuda söz konusu değil bunu deme nedenimde pcb den elektrik verilecek olması güç kaynağı da aynı sistem üzerine kurulu kablolar aracılığı ile elektrigi aktarıyor şimdiye kadar 80 plus sertifikalı güç kaynaklarında sorun yaşamadım bu anakarttada sorun olacağını zannetmiyorum

  2. Bu megalodon serisi değil mi? Eğer o ise geçen sene bunun prototipini sergilemişti ASUS. O değilse muhtemelen aynı tasarım üzerinden geliştirdiler

  3. Mesele bence kabloların önde çirlin gözükmesi. anakarta yakon olsa görüntü kirliliği olmayacak, her seferinde yeni birşwy çıkartıp satış arttırma derdindeler. Genede Güzel olmuş.

    • Saçma. Bu sefer de anakart’a bağlanan güç kablosunun değişmesi gerekmeyecek mi? Tamamen eski donanımlar işlevsiz kalsın diye düşünülmüş sistem. Aynı Windows 11 gibi.

  4. Şimdi buna özel anakartlar çıkarıp onlara mahkum edecek yüksek ihtimal. Güncel anakartların ekran kartına ne kadar enerji gönderebileceği soru işareti. Bununla ilgili kesinlikle ek bir ürün pazara sunacaktır. Yani alın size güzellik ama şunu da yanında alın ki işimiz görülsün muhabbeti.

    • bunun tam olayını anlatmamışlar, anakart a ek güç slotu ekleyip ayrıca 24 pin yan tarafına 8+8 pin PCI ex güç kablosu takılıyor 4 taneye kadar bide bunun yeni 16 pinlik versiyonuda var olması lazım.

    • Önce umut sonra indirim istiyoruz .. Göreceğiz!! Herkes kullanabilecek mi parayı basan mi kullanacak ! Ndvia bizi şaşırtmaz ama bir umut işte !

  5. Kablosuz ekran kartı 2000 li yıllarda zaten vardı
    Geri geldi diyelim.
    Hatta en son 1650 (super değil düz 1650) nin bi sürümünde kablosuz ekran kartı vardı

    • Öyle olur mu hocam. 4 tane PCI-e kablosu kasanın önünde o kadar çirkin duruyor ki. 80 bin TL para ödeyip tasarım rezaleti satın alıyorsunuz. Teknoloji minimalistlik gerektirir. Görüntü kirliliği değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler