Perşembe, Nisan 25, 2024

Avrupa Birliği Şirketlerinden Microsoft’a “Anti-tröst” Davası!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dosya barındırma şirketlerinden Nextcloud öncülüğünde yönetilen bir Avrupa Birliği Şirketleri Koalisyonu, Microsoft’un işbirliği ve bulut gibi ilgisiz alanlara yayılmak için işletim sistemlerindeki hakimiyet konumunu kötüyü kullandığını iddia ederek Avrupa Birliği ve Alman Anti-Tröst makamlarına şikayette bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli yazılım ve teknoloji devlerinden Microsoft’un Microsoft 365 hizmeti, Windows işletim sistemi dahil olmak üzere daha geniş hizmet ve yazılım portföylerine giderek daha derin bir şekilde ettiğini iddia ederek Windows kullanıcılarının dosya depolama konusunda uğraşlarında şirketin OneDrive hizmetinin Windows işletim sisteminde dahili olarak bir seçenek olmasının ayrıcalık olduğunu söylüyor. Bir başka örnek ise Windows 11 işletim sisteminin varsayılan bir parçası olarak gelen Microsoft Teams.

AB Şirketleri Koalisyonu, Microsoft’un işletim sistemi ile bulut depolama hizmeti OneDrive’ı birleştirmesinin SaaS hizmetleriyle rekabet etmeyi neredeyse imkansız hale getirdiğini iddia ediyorlar. Şirketin, Windows işletim sisteminin pazardaki hakimiyeti temelinde “kendini tercih etme” gibi rekabete aykırı uygulamaları davada ki suçlamalardan bir tanesi.

Bunun etkisi, bulut depolama hizmeti söz konusu olduğunda son yıllarda Microsoft, Google ve Amazon’un pazar paylarını toplam Avrupa pazarının yüzde 66’sına çıkarması ve yerel (Avrupa) sağlayıcıların yüzde 26’dan yüzde 16’ya düşmesine sebep oldu.

Nextcloud CEO’su ve Kurucusu Frank Karlitschek şu sözleri dile getirdi:

Frank Karlitschek pch
Avrupa Birliği Şirketlerinden Microsoft'a "Anti-tröst" Davası! 2

Bu, Microsoft’un tarayıcı pazarındaki rekabeti ortadan kaldırdığında ve on yıldan fazla bir süredir neredeyse tüm tarayıcı yeniliklerini durdurduğunda yaptığı şeye oldukça benzer. Bir yenilikçinin ürününü kopyalayın, onu kendi baskın ürününüzle bir araya getirin ve işlerini bitirin, ardından yenilik yapmayı bırakın. Bu tür davranışlar tüketici, pazar ve tabii ki Avrupa Birliği’ndeki yerel işletmeler için kötüdür. Koalisyonun diğer üyeleriyle birlikte, Avrupa’daki antitröst makamlarından, müşterilere özgür bir seçim hakkı vererek ve rekabete adil bir şans vererek, eşit şartlar sağlamalarını istiyoruz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler