Cuma, Nisan 26, 2024

Bilim İnsanları, Yapay Zeka Kullanarak Antibiyotik Geliştirdiler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyada bir ilk olarak, bilim insanları yapay zekayı kullanarak yeni bir antibiyotik türü keşfettiler. Uzmanlar tarafından, artan uyuşturucu direnci sorununa karşı mücadele programında önemli bir atılım olarak müjdelendi.

Yüz milyondan fazla kimyasal bileşiği birkaç gün içinde analiz etmek için güçlü bir algoritmanın faydalarından yararlanıldı. Araştırmacılar, yeni keşfedilen bileşiğin potansiyel olarak ölümcül olan 35 bakteri türünü öldürebileceğini belirtti.

Antibiyotik dirençli enfeksiyonlar son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. 2017-2018 yılları arasında İngiltere’de %9 artış ile yaklaşık 61.000’e yükseliş gösterdi.

Antibiyotikler uygunsuz bir şekilde alınırsa, vücutta yaşayan zararlı bakteriler onlara karşı dirençli hale gelebilir, bu da ilaçların gerçekten ihtiyaç duyulduğunda çalışmayabileceği anlamına gelir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “bugün küresel sağlık güvenliği ve kalkınmasına yönelik en büyük tehditlerden biri” olgusunu çağırdı.

‘Yeni bir çağ’

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) projesinde kıdemli araştırmacı Regina Barzilay, “Antibiyotik keşfi açısından bu kesinlikle bir ilktir.” Dedi.

Keşif, insan beyninin mimarisinden esinlenen bir algoritma kullanılarak yapıldı. Bilim insanları, E. coli’yi öldürebilecek en anti-bakteriyel özelliklere sahip olanları bulmak için 2.500 ilacın ve diğer bileşiklerin yapısını analiz etmek için eğitti.

Daha sonra haisin keşfetmeden önce fiziksel test için yaklaşık 100 aday seçtiler. MIT ekibinde bir biyomühendis olan James Collins, şunları dile getirdi:

“Bunun bugüne kadar keşfedilen daha güçlü antibiyotiklerden biri olduğunu düşünüyorum. Yeni bir antibiyotik ilaç keşfi çağında yapay zekanın gücünü kullanmamızı sağlayacak bir platform geliştirmek istedik.”

Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü sağlık paneli başkanı Dr. Peter Bannister, kullanılan yöntemin tıbbi araştırmalarda zaten “iyi kurulmuş” olduğunu söyledi. 2014’ten bu yana , İngiltere kullandığı antibiyotik sayısını% 7’den fazla azalttı , ancak ilaca dirençli kan dolaşımı enfeksiyonlarının sayısı 2013’ten 2017’ye% 35 arttı.

Araştırmacılar, ilaç keşfini hızlandırmak için makine öğreniminin (yapay zeka) kullanımının gelecekte daha fazla antibiyotik üretmenin maliyetini düşürmeye yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler