Perşembe, Mart 28, 2024

BTK Türkiye’de VPN’i Engellemek İçin Yeni Çalışmalar Yürütüyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardır tüm dünya genelinde aktif bir şekilde kullanılan VPN, Türkiye’de kontrol altına alınması için Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından üst düzey çalışmaların yürütüldüğü ve bununla ilgili idari tedbirlerin uygulanabilmesi için ciddi önlemler getirileceği açıklandı. Peki bundan sonra VPN’e ne olacak?

BTK VPN Olayına Ne Gibi Tedbirler Getiriyor?

Öncelik olarak Türkiye’de VPN‘in yasaklanması demek, bundan sonraki süreçlerde girmiş olduğunuz erişimi kısıtlı olan tüm sitelere VPN aracılığı ile dahi olsa giremeyeceğiniz anlamına geliyor. Örnek veriyorum Türkiye’de bundan 4-5 sene önce YouTube yasaklanmış ve herkes VPN kullanarak giriş yapmıştı. BTK tarafından yasaklanması gündemde olan bu durum devreye girdiğinde artık VPN’de devre dışı kalmış olacak.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) İnternet Dairesi Başkanı Bilişim Uzmanı olan Levent Gönenç, VPN’lerin şuanda tüm dünya genelinde ortak bir sorun olduğunu ekleyerek hakkında şu açıklamaları yaptı: “VPN ile ilgili çalışmalarımız şuanda devam ediyor. Tedbir alınması amacı ile uyarılarımız erişim sağlayıcılara mevcut ve ciddi önlemler alındı. Testlerimiz ise devam ediyor. Testler tamamlandıkça, faz faz ilerlenerek VPN konusunda güncellemelere gidilecek.” dedi.

“VPN’siz Bir İnternet sizce mümkün mü??”

vpn yasaklanmasi

Dünya genelinde şuanda 45’e yakın VPN uygulaması olduğu belirtiliyor. Kimisi Türkiye’de çok popüler bir şekilde kullanılırken, kimisi de hiç bilinmiyor. Ancak BTK yaptığı çalışmalar ile tüm dünya genelinde hizmete sunulan VPN uygulamalarını engelleyebilir.

Konu ilk olarak Hürriyet’ten Umut Erdem’in haberi ile çıktı. Ardından konu VPN ile birlikte sürekli geliştirilen ve değiştirilen uygulamalar üzerine gelince konu IP’lerin değişimine kadar gitti. BTK’nın IP adreslerinin sürekli değiştirildiğinin ve yöntemlerin farklılaştığının bilincinde oldukları gibi, yakın zamanda Türkiye’de VPN‘in engellenebilecek olması sosyal medyada da büyük yankı bulmaya başladı.

Siz Türkiye’de VPN‘in engellenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. İnsanlarin özgürlük haklarına biraz saygı duymalilar dünyada kullanılabilen programlarlari Türkiye’de yasaklayarak insanları koreltemezsiniz.

  2. Yıl olmuş 2020 nerdeyse! Bu zaman değişiklikleri ile yetişen bir topluma kısıtlama getirildiğinde o anki değer verdiği kişi yada kurumlara bu yüzden düşmanca bakmalarına vede herzaman karşılarında olma gibi eğilimlere eylemlere kolayca geçebilirler. Cunki ortada bir düzen alışkanlık var! Art niyet aramak yanlış olur. Bu art niyette ibaret bir alışkanlık ların kısıtlamasına yapılan tepki dır.dedigim gibi bu şekildeki kısıtlamalar o kısıtlayan tarafa düşman ve muhalif kazandırır! Bence kısıtlamamalıdır ve gençliğin kalbini taktirini kazanmak istiyorsa bir devlet, bu tür şeylerde gençliğe yardım etmeli ve kolaylaştırmalıdır baz-ı zorlukları ve engelleri diyorum ben. Yinede devletimiz varolsun Allah zeval vermesin diyorum…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler