Çarşamba, Nisan 24, 2024

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyuncu ekipmanları konusunda tecrübeli markalardan biri olan Cooler Master, iddialı soğutucu sistemlerine de sahip. İşte bugün inceleme masamızda bu iddialı ürünlerden biri olan Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion serisine yer vereceğiz.

Tasarım olarak kasanın içini bir hayli zenginleştiren ama aynı zamanda teknik açıdan da ideal bir soğutma performansı sunan sıvı soğutucu nasıl özelliklere sahip? Gelin incelememizde bu sorunun cevabını arayalım.

Kaçırmayın: Cooler Master MM730 ve MM731 Fare Modelleri

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion Tasarımı

Sıvı Soğutucularda iki önemli kısım var. Bunlardan birisi pompa dediğimiz, CPU birimine temas eden ve sıvının devir daimini sağlayan kısım. İkincisi ise fanların bulunduğu radyatör kısmı. Bu iki kısım için de tasarımı ayrı ayrı ele almak gerekecek.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

Pompa Tasarımı

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion, pompa kısmında saydam bir kapakla beraber geliyor. Dairesel bir tasarıma sahip olan kapak içerisinde 12 adreslenebilir Gen 2 RGB LED bulunuyor.

MasterPlus+ yazılımıyla kontrol edilebilen bu saydam pompa kısmı, çok şık bir şekilde ışıklandırılabilmekte.

Kapak üzerinde yer alan logo için ise döndürülebilir bir yapı kullanılıyor. Yani sistemi kurduğunuz sırada, logonun aşağı bakması ya da test durması gibi sorunlarınız olmayacak. Kapağı çevirerek logoyu düz bir şekilde kullanabileceksiniz.

Radyatör Kısmı

Tamamen siyah bir radyatör ile gelen Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion, daha geniş yüzey alanlarının bulunduğu bir radyatöre sahip.

Genişletilmiş su kanalları tasarımı sayesinde, sıvının soğutma yüzey alanı da genişletilmiş. Bu sayede sıvı daha rahat bir şekilde soğutulabiliyor.

Radyatör üzerinde ise çift fan kullanılmış durumda. Burada iki adet MasterFan MF120 fan serisine yer verildiğini görüyoruz. Fanlardaki RGB aydınlatmayı da unutmamak lazım.

  • Radyatör Ölçüsü: 277 mm X 119.6 mm X 57.8 mm
  • Pompa Ölçüsü: 81.4 mm X 76 mm X 57.8 mm
  • Pompa Konektörü: 3 pinli yapı
  • Radyatör Malzemesi: Alüminyum
  • Fan boyutları: 120 mm X 120 mm X 25 mm
  • RGB: Adreslenebilir Gen 2 RGB

Tasarım kısmını bitirdiğimizi düşünüyorum. Sıvı soğutucumuz için teknik özelliklere de geçelim. Hem fan yapısından hem de pompa yapısından söz etmek lazım.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion Teknik Özellikleri

Hem daha kararlı bir çalışma performansı hem de daha sessiz bir çalışma ortamı için yeni nesil bir pompa kullanılmış. 3.nesil çift hazneli pompa, dahili çarka sahip. Özel olarak yapılmış çark tasarımı, hem sessiz bir çalışma ortamı elde edilmesini sağlıyor hem de verimi arttırıyor.

Pompa bir yana modelde kullanılan radyatörün de geliştirildiğini görüyoruz.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

Yine tasarım kısmında da söylediğimiz gibi, %25 oranında genişletilmiş olan su kanallarıyla beraber radyatör, daha fazla soğutma yüzey alanı sunuyor. Bu da soğutma performansını direkt olarak arttırıyor.

Peki ya radyatör üzerinde kullanılan fanlar? Burada da marka kendi fanlarına yer vermiş durumda. MasterFan MF120 Halo olarak geçen fanlardan yana tercihte bulunan Cooler Master, bu konuda da iddialı. Dilerseniz fanlara da ayrıca bakalım.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

MasterFan MF120 Halo Özellikleri

Radyatör üzerinde 2 adet bulunan fanlarda, ilk dikkat çeken yenilenmiş olan bıçak tasarımı. Markanın söylemine göre jet motorundan etkilenilmiş olan hibrit yapıda fan kanat tasarımı, hem daha iyi bir hava akımı elde edilmesini sağlıyor hem de sessiz çalışma artısıyla öne çıkıyor.

Onun dışında görsellik konusunda da çok iddialı olan fanlar, çift döngü adreslenebilir Gen 2 RGB aydınlatmayla beraber gelmekte.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

  • Pervane Hızı: 650 – 1800 RPM değerinde
  • Fan Hava Akışı: 47.2 CFM
  • Fan Gürültü Seviyesi: 6 – 30 dBA arasında
  • Fan Hava Basıncı: 1.6 mm H2O
  • Fan Güç Tüketimi: 3.0 W

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion serisinin özet bir teknik özelliklerini de verelim.

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

Teknik Özellikler Özet

  • Pompa MTTF: 70.000 saat kadar
  • Pompa Gürültü Seviyesi: 10 dBA aşağı
  • Pompa Güç Tüketimi: 2.36W
  • Fan Adedi: 2 X 120 mm
  • Soket tipi: LGA2066 AM4+
  • Fan Çalışma Süresi: 160.000 saat
  • TDP Değeri: 230W
  • Pompa Voltaj Değeri: 12 VDC

Evet incelememizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hem pompa kalitesi hem fan kalitesi dikkat çeken modelin, sıvı soğutma konusunda yeterli performansı gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca RGB ışıklandırma sistemi de oldukça başarılı tutulmuş.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler