Cuma, Nisan 26, 2024

Gigabyte AORUS FI32U Oyuncu Monitör İncelemesi 

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyuncu monitör serilerinde üst segment ürünlerden biri olarak sınıflanacağını düşündüğümüz AORUS FI32U oyuncu monitör modeli, inceleme masamızın yeni konuğu.

Tactical özellikleriyle dikkat çeken ve oyuncuları rakiplerine karşı bir tık öne geçirecek artılar sunan monitör, görüntü kalitesi konusunda da iddialı. Dilerseniz sözü hiç uzatmadan incelememize geçelim ve tam olarak neden bahsettiğimizi daha net aktaralım.

AORUS FI32U Oyuncu Monitör Tasarımı Nasıl?

Tasarım açısından ekran gerçekten ihtişamlı bir yapıyla geliyor diyebiliriz. Arka bölümde hem dik duruş standı kısmında hem de yanlarda RGB aydınlatma yer alıyor. RGB Fusion 2.0 desteği ile bu kısımları farklı efektlerle özelleştirmeniz de mümkün kılınıyor.

Genel şekle baktığınız zaman ise sanki bir kartal kanadına benzetilmiş yapıyı görüyoruz. İki taraftan destek ayağına doğru keskin çizgiler, tasarımı bir hayli hareketlendirmiş durumda.

Sadece panelde değil, dik duruş standı ve destek ayağında da hareketli bir tasarıma yer verilmiş.

AORUS FI32U

Birçok modelde gördüğümüz gibi giriş portları, ekranın hemen alt kısmına taşınmış. Böylece hem rahat kullanım sunulmuş hem de portların arka bölümden gözükerek tasarımı bozması engellenmiş.

Arka panel kısmından ön bölüme geçtiğiniz zaman da çok ince çerçeveler kullanıldığını görüyorsunuz. Sadece alt bölümde bir tık kalın bir çerçeve var ama burada da AORUS adı öne çıkarılmış.

AORUS FI32U

Tasarım kısmında sadece görünüm açısından güzel bir monitörle karşılaşmıyoruz. AORUS FI32U oyuncu monitör, aynı zamanda ergonomik yapısıyla da dikkat çekiyor. -20 derece ile +20 derece arasında sağa sola hareket edebilen monitör, 90 derece dik olarak da kullanılabiliyor.

Bunun dışında 130 mm kadar yükseklik ayarı ve -5 derece ile + 21 derece arasında eğim ayarı da yer almakta. Yani aynı zamanda ergonomik bir tasarım yapısı da söz konusu.

AORUS FI32U

AORUS FI32U Kutu İçeriği

  • Ekranın kendisi
  • Sabitleme ayağı
  • Dik duruş standı
  • HDMI kablosu
  • Güç kablosu
  • USB Type C kablosu
  • DP kablosu
  • Garanti ve belgeler

AORUS FI32U

Portlar: Kulaklık girişi, mikrofon girişi, 3 adet USB, Type-C, DisplayPort, 2 adet HDMI

Boyutlar: 717.6 mm X 598.3 mm X 283 mm

Ağırlık: 10.9 kg

Evet tasarım bölümünü hızlıca geçelim. Tactical bir monitörde tabii ki teknik özellikleri daha çok merak edeceksiniz. AORUS FI32U oyuncu monitör, bu konuda da tatmin edici bir seri olmuş. Hemen serinin teknik özelliklerine geçelim ve detaylara bakalım.

AORUS FI32U Oyuncu Monitör Teknik Özellikleri

Özelliklerde parça parça söz edeceğimiz kısımlar olacak. Önce görüntü özellikleri ve görüntü kalitesinden söz edelim.

Görüntü Kalitesi ve Teknik Detaylar

AORUS FI32U oyuncu monitör, 31.5 inç ekran boyutu ile geliyor ve 4K 3840 X 2160 piksel çözünürlük değeri sunuyor. Tatmin edici bir piksel yoğunluğu sunan seride, panel kısmında ise Super Speed IPS panel kullanılıyor.

Bu şu demek, hem en doğru renklerle yansıtmasız bir ekran paneli sunulurken hem de kare hızlarında düşüş yaşanmıyor.

AORUS FI32U

Onun dışında ekranda 10 bit renk desteği, %90 DCI-P3 kapsamı ve %123 sRGB kapsamı bulunmakta.

Bu da demek oluyor ki renk doygunluğu ve doğruluğu konusunda da çok iddialı bir seri sunulmuş durumda. En olarak renk konusunda çok daha tatmin edici olan VESA HDR400 teknolojisini de görmekteyiz.

Kaçırmayın: GIGABYTE AORUS FV43U İncelemesi

Oyuncuların çok dikkat ettiği, yenileme hızı ve tepki süreleri konusunda da seri iddialı. 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms GTG tepki süresi var.

Ayrıca AMD FreeSync Premium Pro desteği de var ve böylece yüksek kare hızlarında bile akıcı bir görüntü elde edilebiliyor. Oyuncuların seveceği ve aradığı özellikler.

Tüm bu özellikleri topladığınız zaman, görüntü kalitesi açısından çok iddialı bir monitör elde edildiğini söyleyebiliriz. Ama tabii ki serinin yetenekleri bunlar ile sınırlı değil.

AORUS FI32U

Tactical Artılar ve İşlevsellik

AORUS FI32U oyuncu monitör, oyunculara avantaj sağlamak adına birçok artıyla beraber geliyor. Zaten Tactical dememizin nedeni de bunlar.

Geniş OSD: Oldukça geniş bir menü olarak sunulan OSD içerisinde, birçok ayarı bulmanız mümkün. Oyunlara göre modlarda seçimler yapmanız, görüntü ayarlarını düzenlemeniz ve daha birçok işlev için çok geniş bir menü sunulmuş.

AORUS FI32U

Siyah Dengesi: Bazı oyunlarda bazı sahneler aşırı karanlık olabiliyor. Gölge efektleri ya da dokulardan kaynaklanan bu durum, rakipleri kaçırmanıza neden olabiliyor. AORUS FI32U, bunun için de bir siyah ekolayzır özelliği sunmuş. Bu sayede ekranda çok siyah olan noktaların detayları, diğer kısımların renkleri değiştirilmeden gösterilebiliyor.

AORUS FI32U

Hedef Sabitleyici: Özellikle FPS oyunlarında bu etkiyi çok hissediyoruz. Oyunda bir silahta hedefinizi yakınlaştırmak için dürbün açtığınız zaman, böyle karelerde hafif kaymalar görürsünüz. Bu olayı en net görebileceğiniz kısım silah dürbünleri olduğu için bu bölümü örnek verdim ama birçok sahnede böyle bir hafif kare kaymalarıyla karşılaşılabilir.

AORUS FI32U, hareket bulanıklığı azaltma özelliği ile bu durumun önüne geçiyor. V-Sync olarak bildiğimiz grafik ayarıyla beraber çalışan teknoloji, oldukça başarılı.

AORUS FI32U

Gösterge Menüleri: Birçok üst seviye oyuncu monitörde yer alan gösterge menüsü özelliği, bu seride de yer almakta. İşlemci sıcaklığından tutun, ekran kartı kullanım değerlerine kadar her veriyi ekranın köşesine ekleyebiliyorsunuz.

AORUS FI32U

Crosshair: Anlatmaya gerek yok oyuncular hemen anladı. 🙂 Ekranda bir nişangah elde etmenizi sağlayan bu özellik, genelde FPS oyunlarında daha hızlı nişan almanızı sağladığı için büyük oranda avantaj getiriyor. Artık adil ya da değil tartışılır.

AORUS FI32U

EyeSafe ve Titreşimsiz Ekran: Sadece kare hızlarının ne kadar başarılı ya da görüntü kalitesinin ne kadar iyi olduğu önemli değil. Ekranın göz sağlığı için de neler sunduğu önemli. Göz sağlığı açısından da güzel artılar var.

Eyesafe özelliği sayesinde ekranın mavi ışık oranı azaltılırken, göz yorgunluklarına ve baş ağrısına neden olan titreşim de engelleniyor.

Evet teknik özellikler için de söyleyebileceklerimizi söyledik. Merak edebileceğiniz bir konu daha olduğunu düşünüyorum. O da AORUS FI32U oyuncu monitörünün güç tüketimi konusu. Gelin bir de onda söz edelim.

Güç Tüketimi Nasıl?

Güç tüketimi konusunda iyi bir cihaz diyemeyeceğim. Ekranı kutudan çıkardığınız zaman, güç tüketim kartında “G” derecelendirmesini görüyorsunuz.

En düşük enerji verimliliği demek oluyor. Standart olarak 40 kWh tüketim değerine sahip olan ekran, HDR400 ile kullanıldığı zaman ise 51 kWh değerlerine kadar çıkıyor ki bu da çok yakıyor demek.

AORUS FI32U

AORUS FI32U Teknik Özellikler Özet 

Panel Boyutu:31.5 inç SS IPS panel
Çözünürlük:4K, 3840 X 2160 piksel
Parlaklık:350 cd/m2
Kontrast Oranı:1000:1,
Ekran Renkleri:(8 bit + FRC), 10 bit
Yenileme Hızı:144 Hz
Tepki Süres:1 ms GTG
HDR Desteği:VESA HDR400
RGB:Var
Hoparlör:Yok

Genel Yorum ve Artılar ile Eksiler

Oyuncu monitörünü genel olarak değerlendirdiğimiz zaman, tactical özelliklerinin ve görüntü kalitesinin bir hayli öne çıktığını görüyoruz. Henüz Türkiye fiyatı belli değil.

Monitör özellikler açısından güzel ama Türkiye fiyatının ne seviyede olacağı da çok önemli. Özellik olarak dediğimiz gibi gayet başarılı ama fiyat soru işareti.

Artıları

  • Tasarımı çok şık tutulmuş
  • RGB Fusion 2.0 aydınlatma gayet yeterli
  • Tactical özellikler oyunculara avantaj sağlayacaktır.
  • Görüntü kalitesi gayet iyi

Eksileri

  • Kesinlikle güç tüketimi yüksek. Özellikle HDR desteğinde.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler