Perşembe, Nisan 25, 2024

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz RAM İncelemesi (DDR4 ile DDR5 Karşılaştırması)

Paylaş

silkroad gaminggentr

DDR5 bellek dönemi artık resmi olarak başladı. 12.nesil Intel işlemcilerinin duyurulmasının ardından zaten gözümüzü DDR5 belleklere çevirmiştik. Sektörde yeni nesle geçişte hızlanmış durumda. Markalar bir bir DDR5 bellekleri için duyuru yapıyor. Bu markalardan biri olan Corsair de yakın zamanda Corsair Vengeance DDR5 5200MHz serisinin duyurusunu gerçekleştirmişti.

Biz de bu yazımızda DDR5 bellek döneminin iddialı ürünlerinden biri olacak olan yeni Corsair belleklerini ele alacağız. Hem marka yeni belleklerinde neler sunuyor buna bakacağız hem de DDR4 RAM modelleriyle kısa bir karşılaştırma yaparak yeni bellek teknolojisini değerlendireceğiz. O zaman hadi şu yeni belleklere bir göz atalım.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz RAM Neler Sunuyor?

Yeni belleklerin yapısı nasıl ve teknik açıdan nasıl değişiklikler getiriyor buna bakacağız ama önce tasarıma bir ufak dokunmak istiyorum. Neden tasarımdan başladığımı da şimdi anlayacaksınız. 🙂

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Tasarım

RAM için tasarım neden önemli olsun ki diye düşünebilirsiniz. Burada sadece görsellikten söz etmek yanlış olur. Bana soracak olursanız tasarımı önemli kılan 3 kriter var. Bu kriterler hem görselliği hem de işlevselliği öne çıkaran kriterler.

  • 1.Diğer bileşenleri engellemeyecek tasarım yapısının sunulması.
  • 2.Yeterli soğutma performansı verecek ısı bloklarına yer verilmesi.
  • 3.Görsel açıdan, diğer bileşenleri destekleyecek göze de hitap edecek bir görselliğin olması.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Bu kriterler üzerinden değerlendirdiğimiz zaman Corsair Vengeance DDR5 32 GB (2 X 16 GB) 5200MHz tasarımı oldukça başarılı diyebiliriz. Siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği olan yeni bellekler, ısınma sorununu ortadan kaldıracak ve göze de hoş gözükecek desenlere sahip olan alüminyum ısı bloklarıyla geliyor.

Düşük profilli alüminyum ısı blokları, diğer bileşenlerin yerleşimini engellemeden kolayca belleklerin yerleştirilmesini sağlıyor.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Onun dışında belleklerin tam orta kısmında güzel bir Vengeance yazısına yer verilmiş ve burada da tasarıma bir hareket katılmış.

Genel olarak sade ve şık diyebileceğimiz tasarım yapısı aynı zamanda işlevselliği de beraberinde getirdiği için Corsair Vengeance DDR5 5200MHz, tasarım yönünden iyi bir not almayı başarıyor.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz Teknik Özellikler

Tabii ki en çok merak edilen kısım burası. DDR5 belleklerde nelerin değiştiğini gösteren Vengeance serisi, yeni standartları kullanıcılarla buluşturuyor desek yeridir. Gelin şimdi değişen bu özelliklere ve yeni neslin artılarına kısa kısa bakalım.

Yerleşik PMIC

Yeni belleklerde yeni standartları görüyoruz. Bir kere bu serilerde her modül için PMIC ( güç yönetimi entegre devresi) yerleşik olarak kullanılmakta. Dahili bir PMIC tasarım yapısı var.

Anakart üzerinde değil de bellek üzerinde dahili olarak gelen yeni PMIC yapısı, tabii ki işlerin değişmesi anlamına geliyor. Getirdiği artılar bir yana, bu yeni yapının belleklerdeki ısıyı da bir miktar arttırması söz konusu olacak.

İşte Corsair Vengeance DDR5 5200MHz serisinde, oluşacak ısınmanın önüne geçmek adına, tasarım bölümünde de söz ettiğimiz gibi düşük profilli alüminyum ısı blokları kullanılmış.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Çok Daha Yüksek Frekans Değerleri  

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz serisi, DDR4 modellerine göre çok daha yüksek bir frekans değeriyle geliyor. Ele aldığımız 32 GB (2 X 16 GB) kitinde, 5200 Mhz gibi yüksek değerlere ulaşıldığını görüyoruz.

DDR4 ile karşılaştırıldığı zaman dikkat çekici bir artış söz konusu. Çok çekirdekli işlemciler için artık hem daha yüksek frekans değerleri hem de daha yüksek kapasite değerleri var.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Intel XMP 3.0 Profilleri

Corsair Vengeance DDR5 serisinde, yeni nesil XMP 3.0 profillerine de destek verildiğini görüyoruz. Böylece yeni nesil DDR5 bellekleri çok daha verimli bir şekilde kullanmak mümkün.

Gecikme Değerleri ve Frekans Değerleri Arasında Uyum

Yeni nesil Corsair Vengeance DDR5 5200MHz bellekler için söz etmemiz gereken bir kısım daha var. Bu seride hiç alışık olmadığımız gecikme değerleri görüyoruz. CL 38-38-38-84 değerleri karşımıza çıkıyor. Çalışma frekansları önemli seviyede arttığı için gecikmelerde de bir artış söz konusu oluyor.

Fakat burada hız ile gecikme arasında güzel bir denge kurulması önemli. Corsair Vengeance DDR5 modelinde de bu dengenin kurulduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar CL 38 değerleri alıştığımız değerler olmasa da dediğimiz gibi Corsair frekans ile gecikme arasındaki uyumu yakalamış.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Corsair iCUE Desteği

Yeni bellekler, tıpkı diğer birçok Corsair ürününde olduğu gibi iCUE yazılımını desteklemekte. XMP 3.0 profilleri için de güncellenen yazılım önemli artılar sağlayacaktır.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Yüksek Performanslı PCB

Corsair, tüm bu özelliklerin yanında yeni belleklerinde PCB kalitesini de üst düzey tutmuş. Özellikle hız aşırtmalarında, sinyal kalitesinin verimliliği ve kararlılığını sağlamak adına yüksek kaliteli PCB kullanıldığını görüyoruz.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz Teknik Detaylar

  • Bellek Türü: DDR5
  • Test Edilen Hız: 5200 MHz
  • Hazıfa: 32 GB (2X16 GB)
  • Gecikme: CL 38-38-38-84
  • Voltaj: 1.1V
  • Format: DIMM
  • Performans Profil: XMP 3.0
  • Bellek Pimi: 288
  • Isı Bloğu: Alüminyum ısı bloğu var.

Evet yeni nesil DDR5 belleklerimizi incelemiş olduk. Şimdi DDR4 ile yapacağımız karşılaştırmaya geçmeden önce karşılaştırmada yer vereceğimiz DDR4 RAM modeline de bir bakalım.

Kaçırmayın: Corsair HS80 RGB Wireless İncelemesi

Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2X8 GB) DDR4 3200 MHz Bellek

Karşılaştırmada kullandığımız DDR4 bellekleri ise Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 bellekleri oldu. Yine Corsair imzalı olan belleklerin yapısından kısaca söz edelim.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Tasarım

Oyuncuların gönlünü çalabilecek olan, biraz daha renkli bir tasarım yapısının olduğunu söyleyebiliriz. Bu seride üst kısımda bir RGB şerit bulunuyor. Çok bölgeli RGB şerit, iCUE yazılımı üzerinden de kontrol edilebiliyor.

Onun dışında bu renkli üst yapıyı destekleyecek, uç kısımlarında delikli alüminyum ısı bloklarının kullanıldığını da ekleyelim. DDR5 modelimize göre biraz daha geniş bir profil kullanıldığını söyleyebiliriz.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 Teknik Özellikler

Daha önce defalarca DDR4 serilerinin özelliklerine baktığımız için bu kısmı hızlı bir şekilde geçeceğiz. XMP 2.0 desteğinin olduğu Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 belleklerinde 16 GB (2 X8 GB) hafıza boyutu yer alıyor.

Gecikme değeri ise CL 16-18-18-36 şeklinde karşımıza çıkıyor. Yine kesintisiz güç için Cosair, yüksek kaliteli PCB kullanırken, iCUE yazılımı üzerinden de çeşitli düzenlemeler yapılabiliyor.

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz

Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 Teknik Detay

  • Bellek Türü: DDR4
  • Hafıza: 16 GB (2 X 8 GB)
  • Test Edilen Hız: 3200 MHz
  • Gecikme: 16-18-18-36
  • Voltaj: 1.2V
  • Performans Profili: XMP 2.0
  • Bellek Pimi: 288
  • Hafıza Formatı: DIMM

DDR4 modelimize de baktıktan sonra geçelim artık karşılaştırma sonuçlarına. DDR4 ile DDR5 arasında neler var ona bakacağız.

DDR5 ile DDR4 Karşılaştırması

İki modeli de ele aldık. İki model için de yaptığımız karşılaştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bazı veriler var. Bu verileri madde madde inceleyelim.

  • DDR5, daha düşük voltaj değerlerinde çalışıyor. Buna karşın DDR4 serisine göre daha iyi performans sunuyor. Bu da yeni neslin daha verimli olduğu anlamına gelmekte.
  • DDR5 ile DDR4 arasındaki performans farkını değerlendirdiğimiz zaman, %15 ile %20 arasında bir fark oluştuğunu ve DDR5’in hissedilir derecede önde olduğunu anlıyoruz.
  • Oyun performansı özelinde değerlendirdiğimiz zaman ise iki RAM teknolojisi arasında (DDR5 5200 MHz ile DDR4 3600 MHz), 15-20 FPS gibi farkların oluştuğunu görüyoruz. DDR5 oyun konusunda da biraz daha avantajlı bir şekilde öne çıkıyor.

Sonuç ve Son Değerlendirme

Corsair Vengeance DDR5 5200MHz 32 GB (2X16 GB) ile Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2X8 GB) DDR4 3200 MHz karşılaştırması sonrasında elde ettiğimiz verileri paylaştık.

Burada karar verirken yine iki önemli kriteri göz önüne almak gerekecek.

  • 1.Fiyat
  • 2.Bu Performans Farkı sizin için gerekli mi?

Fiyat kriteri için şimdilik net bir şey söyleyemiyoruz çünkü Türkiye fiyatları belli olmadı. Ama şu var ki DDR5 serisi daha pahalı olacaktır. İkinci kriter ise gerçekten bu performans farkına ihtiyacınız var mı?

Elinizdeki DDR4 RAM’ler sizin için yeterli mi yoksa bir tık daha üzerine geçmeniz şart mı? Bu karar artık sizin. Ama şunu söyleyebiliriz ki şimdilik arada bir uçurum söz konusu değil. Evet DDR5 RAM’ler daha iyi ama DDR4 RAM’leri artık bırakın demek mantıksız olur.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler