Domainler için .com.tr uzantıları artık belgesiz olarak alınabilecek

Domainler için .com.tr uzantıları artık belgesiz olarak alınabilecek

Domain alırken eğer resmi bir kurum veya işletme değilseniz .com.tr için domainler pek tercih edilmiyor. Bu tür domainleri alırken resmi bir başvuru ve patent belgesine de ihtiyaç duyuluyordu. O yüzden her kullanıcı .com.tr, .net.r veya .org.tr uzantılarını alamıyordu. Şimdi ise olaylar tamamen değişiyor.

İlk gelen alır prensibi geliyor

Normal alan adlarında ilk domaini regleyen her zaman satın alır ve üzerine geçirir biliyorsunuz. Ancak artık .com.tr ve diğer uzantılarda da aynı şekilde 'ilk gelen alır' prensibi uygulanacak. Olayın patlama noktası ise 15-16 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Türkiye DNS Forumu etkinliğinde oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından yapılan açıklamada "artık belgeli olarak tahsis edilen '.com.tr','.org.tr' ve '.net.tr' uzantılı domainler belgesiz olarak alınabilecek." dedi.

Bakan Ömer Fatih Sayan; "Şimdiye kadar belgeli olarak tahsis edilen resmi domainler artık 'ilk gelen alır' prensibi ile tahsis edilebiliyor olacak." denildi. Şuanda bu açıklamanın yürürlüğe giriş tarihi henüz kesin değil. Ancak Haziran ayında bu uygulamanın yürürlüğe gireceğini umuyoruz.

 

omer-fatih-sayan-btk.jpg
Sosyal medya üzerinden tepkiler ise gecikmedi. ".tr" uzantılı alan adlarının bu şekilde satılacak olması domain piyasasını epey bir hareketlendirecek. Ancak olumsuz dönüşlerin de epey olacağı konusunda hiç şüphe yok. Zira bu domainlerin bir kalitesi var. Kurumsal firmaların artık normal domainlerden bir farkı kalmayacağı gibi, internette güvenilir olmayan o kadar içerikten sonra iyice güvensiz bir ortam oluşacak ve dolandırıcılara yeni bir fırsat kapısı doğacaktır.

Üstelik bir de marka patent firmaları var biliyorsunuz. Başvurular yapılırken patent firmalarına giderek .com.tr reglenmesi için resmi belgeler iletiliyordu. Bu kararın yürürlüğe geçmesinden sonra patent firmalarını da sıkıntılı süreçler bekleyebilir.

Yorumlar (8)

Ziyaretçi olarak yorum yapabilirsiniz. İsminizin görünmesi için ya da .

  • q

    q

    arkadaş bu akepenin heryerin içine sıçması ne zaman sona erecek

  • Z

    Ziyaretçi

    Marka tescil belgeniz varsa, yani markanızı tescil ettirdiyseniz dava edip "com.tr" uzantılı domaini geri alabilirsiniz. Ancak zaten marka tesciliniz varsa bu zaman kadar neden "com.tr" uzantınızı da belgeli şekilde almadınız diye de sorarlar adama. Bu arada 29 Eylül itibarıyla ilk gelen alır. Sonra da gelsin davalar...

  • H

    Harun Bey

    Ön sipariş verebilirsiniz şuan resmi olarak alamazsınız.

  • e

    emre ünal

    hala belge istiyolar nasıl alırım belgesiz acaba

  • e

    erdal

    videolarda çıktı tıkladım video falan yok, ayıp ama bari siz yapmaın

  • K

    Kamil Otan

    photoshop'lu resmi gazetelerden, vergi levhasına kadar kullananlar oldu. hangi uygunluk ?

  • B

    Berke

    uygunluk kritelerine uyduklarını hiç sanmam

  • U

    Uğur Akgöz

    Belge zorunluluğu mutlaka deva edilmelidir, fakat şimdiye kadar da belgelerde uygunluk kriterleri doğru uygulandı mı, ondan da pek emin değilim.

Sıradaki Haber

Samsung Başkan Yardımcısı Lee Jae-Yong yolsuzluktan tutuklandı

Aşağı kaydırınca otomatik geçiş yapılır.