Cuma, Mart 29, 2024

En ölümcül silah: Nanobotlar

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nanobot kavramına şuan için çok uzak olabiliriz. Fakat bir koloni haline geldiklerinde yapamayacakları hiçbir şey olmayan nanobotlar, medikalden savunmaya, inşaattan kurtarmaya, hastaneden güvenliğe kadar pek çok alanda kullanılıyor. Gelecekte ise içimizden birileri olacaklar.

Dünyanın sonu Nanobot

Matrix filmini hatırlarız hepimiz. Filmin sahneleri de dün gibi aklımızdadır. Dünyayı ele geçiren yapay zekanın elinden insanoğlunun müthiş kurtuluş mücadelesini anlatan bu filmin bir de tarihçesini anlatan “Animatrix” serisi vardı. Özellikle Animatrix‘te insanların nasıl robotları oluşturduğu ve kullandığı görülürken, sonra onlara dehşet verici şekilde davrandıkları ve yapılan robotlar tarafından domine edildiği anlatılıyordu.

Bilim-Kurgu filmlerindeki bu hikayeler kimi zaman bize çok uzak gelse de, birileri bu teknolojiler için bir yerlerde geliştirmeler yapıyor. İşin içine gerçeklik girdiğinde dünyamızı ele geçirmesi muhtemel robotlar değil, çıplak gözümüzün göremediği nanobotlar olabilir. Düşünün; organize olarak tek vücut gibi hareket eden milyonlarca robottan bahsediyoruz.

Nanobot kavramı ilk kez ünlü Bilim-Kurgu yazarı olan Arthur Clarke tarafından ele alınmıştı. The Next Tenants (Sonraki Kiracılar) kısa hikayesinde termitler ile kurulan bir medeniyet kaleme alınmıştı. Bu akıllı temitler günümüz nanobotları gibi çalışan gözle görülemeyen robotlardı.

nanobot-kavrami
Nanobot kavramı

Nanobotlar içi genel olarak “minicik” kavramını kullanabiliriz. Zaten kelime anlamıyla da “Nano”yu teknoloji sektörü çalışanları olarak biliyoruz. Metrik sistemde nanobotlar aslında nanometre kavramından geliyor. Tanım yapacak olursak ikiye ayırabiliriz; birinci tanıma göre nanobotlar, sentetik ya da biyolojik taban ile oluşturulmuş, atom seviyesinde çalışabilen ve tanımlanan görevi yerine getirebilen araçlardır. İkincil tanıma göre de, nanometre seviyesinde etkileşime girebilen insan yapımı her şeydir. İlk nesil “nanobotlar” mantık olarak hali hazırda kullandığımız makinelerin süper küçük boyutlarda yeniden yapılması üzerine kurulu.

nanobot
“Sorunlar çok”

Nanobotları üretme aşamasındaki sorunlar enerji kaynağı ile sınırlı değil. Nanobotların üretiminde kullanılabilecek en mantıklı malzeme, bu boyuttaki diğer bir insan üretimi, işlemcilerde olduğu gibi silikon. Fakat silikon esnek ve sağlam olmasına rağmen vücut sıvıları içerisinde çözülmüyor.

Her ne kadar nanobotlar çok küçük olsalar da, görevleri yerine getirmek için çoğu zaman binlerce veya milyonlarca nanobot kullanılacağı için, medikal uygulamalarda vücutta çözünürlük son derece önemli. Bunun yanında nanobotların medikal uygulamalarda kullanılabilir olması gerekiyor. Her ne kadar otonom hareket etmeleri beklense de, vücudun belli bir noktasına gelip o noktada çalışmaları gerekli. Belli bir noktaya gelmelerini sağlamak için de atomik boyutlarda yol almak gerekiyor.

Şuan için nanobotlar bize “komik” veya “hadi canım öyle şey olur mu ?” mantelitesinde gelse de, ilerisi için büyük tehlikeler oluşturacak boyutlara geleceğini söyleyebilirim.

nanobotlar

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler