Salı, Nisan 16, 2024

GeForce 20 Dedikodusu: Yeni Boost Saati ve HDMI 2.1 mi Geliyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA tarafından duyurulması beklenen yeni ekran kartı serisi için gelişmeler gelmeye devam ediyor. GeForce ekibini yakından takip eden Igor Wallosek, 3DCenter’da GeForce 20 (11) hakkında pek çok ayrıntıya erişti. Sağ olsun bizim de sorularımızı yanıtlayarak, söylentilerin arkasındaki detayları aktardı.

HDMI 2.1 mi Geliyor?

Igor, NVIDIA yönetim ortaklarının araştırma ve geliştirme ekipleri ile temas içerisinde olduğu için, geçtiğimiz günlerde ekibin kendi içerisinde yaptığı planlama ve eğitimlere dahil oldu. Gelen brifingler ile birlikte NVIDIA’nın yeni ekran kartında HDMI 2.1 görüntü çıkış portunun olacağı belirtiliyor.

Şimdiye kadar yeni görüntü teknolojisine pek değinilmiyordu ancak GeForce 10 ile birlikte gelen aynı çıkış portu teknolojileri, üreticileri ister istemez yeni bir arayışa itmiş olabilir.

Peki HDMI 2.1 Bize Ne Sağlar?

Bu portları yeni ekran kartı serilerinde görecek olursak, çok daha yüksek çözünürlüklü ve yüksek yenileme oranlarına doğrudan ulaşabileceğimiz anlamına gelir. Aynı zamanda önemli bir bant genişliği artışı da sağlar. NVIDIA‘nın henüz satışta olmayan büyük ekran formatları (4K HDR 120 Hz+) gibi.

Ancak bu detay sizi yanıltmasın; Eğer HDMI 2.1‘e geçiş yapılırsa, 4K 120 Hz çekirdek gelecek. Bundan sonraki süreç, 8K çözünürlüklere kolayca erişebilmenin adımları olmuş olacak.

hdmi 2 1

hdmi 2 1 002

Çekirdek Frekansları da mı Değişiyor?

Igor’un edindiği bir diğer detay ise, NVIDIA‘nın çekirdek frekansının yeni mimari ile birlikte bir kez daha değişeceği yönünde oldu. Bu yeni güçlendirme durumu, daha fazla performans ve daha yüksek saat hızlarına işaret ediyor.

Zaten NVIDIA Pascal mimarisi ile birlikte 2 GHz bandına ulaşmayı başardı. Frekans optimizasyonları ise bir kez daha rakiplerine karşı üstünlük sağlaması amacı ile AMD ile arasını epey açacak gibi.

nvidia gtx 1180 003

GTX 2080 mi GTX 1180 mi?

Donanım manyaklarının en çok merak ettiği detay bir sonraki ekran kartı serisinin nasıl adlandırılacağı yönündeki detaylar. Biz de açıkçası yeni ekran kartlarının GTX 2080 mi yoksa GTX 1180 mi olacağı yönünde araştırmalarımıza devam ediyoruz. Fakat NVIDIA cephesinden bu konuda hiçbir iterasyon kod doğrulaması bulunmuyor. Bu yüzden şuanda yayınlanan tüm haberler spekülasyon niteliği taşımaya devam ediyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler