Cuma, Nisan 19, 2024

Google, Karanlık Modun Pil Ömrü İçin Yararlı Olduğunu Doğruladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Akıllı telefon uygulamaları ve yazılımlarında son yılların yeni trendi karanlık mod, Google tarafından farklı bir şekilde ele alındı. Pil ömrü konusunda hala bekleneni veremeyen akıllı cihazlar için yapılan testler, karanlık modun pil ömrü için daha yararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Gelişen teknoloji, her ne kadar akıllı cihazlarımıza müthiş derecede kabiliyetler kazandırsa da, pil ömrü ve kapasitesi konusunda gelişen bir şeyler görmek güç. Akıllı telefonlarda en çok şikayet edilen konu, Android ya da iOS fark etmeksizin düşük kalan pil süreleri. Her ne kadar pil kapasitesi arttırılmaya, daha az pil tüketen donanımlar kullanılmaya çalışılsa da, genel itibari ile bir günü çıkarabilen cihaz sayısı oldukça az.

Üreticiler; ekstra pil koruma modları, hızlı şarj çözümleri ve diğer yazılımsal geliştirmeler ile pil kullanımında tasarruf yapmaya çalışsa da işletim sistemleri bazında da çeşitli geliştirmeler görüyoruz. Bunlar arasında en çok öne çıkan detay, karanlık mod. Her ne kadar karanlık mod, görsel anlamda ve özellikle gece kullanımında güvenli bir kullanım sunsa da pil tarafında da olumlu etkiler doğuruyor.

karanlık mod pil ömrü 1

Karanlık mod ya da gece modu olarak bildiğimiz uygulamalar, özellikle OLED ekranlarda pil ömrünü uzatıyor. Bunun nedeni ise her bir piksel, tek başına çalışıyor ve karanlık alanlarda çok daha az bir aydınlatma gerçekleştiriyor. Bu sayede OLED ekranlarda siyah tonları çok daha doygun ve doğru oluyor.

Google, piksellerden yola çıkarak her bir pikselin renk üretiminde harcamak zorunda kaldığı enerjiyi test etti. Kendi akıllı telefonu Pixel üzerinde gerçekleştirilen testlere göre beyaz tonu, maksimum parlaklık altında en çok enerji tüketen rengin başında geliyor. Hemen peşinde mavi rengi gördüğümüz testte, en düşük güç tüketimini kırmızı ve siyah renkleri kullanıyor. 

karanlık mod pil ömrü 2

Ortaya çıkan tablo her ne kadar beyaz rengin batarya konusunda daha çok enerji tükettiğini doğrulasa da Google, kendi işletim sistemi Android’in genelinde hala beyaz temasını ağırlıklı olarak kullanıyor. Ancak bu testlerden sonra siyah rengin kullanım alanının biraz daha genişleteceğini varsayabiliriz. Öte yandan YouTube ve Android Mesajlar uygulamalarında da karanlık mod seçenekleri sunulmaya başlanmıştı.

Bakalım ilerleyen dönemde Android hatta iOS işletim sistemlerinde karanlık modu tam anlamıyla görebilecek miyiz?

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler