Perşembe, Nisan 25, 2024

HAARP Projesi Nedir? Depremler HAARP İle Mi Oluyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

20 yıldır ülkemiz dahil bir çok ülkede konuşulan HAARP projesinin detayına ineceğiz ve bu makalemizde HAARP aslında nedir? Ne işe yarar? HAARP Deprem oluşturabilir mi? Bunlara deyineceğiz.

İran ile Amerika arası son aylarda iyice kızışmaya başladı. Amerika tarafından suikast ile İran’ın en önemli adamlarından biri öldürüldü. Bunun üzerine İran, Irak’ta bulunan Amerika üstlerine her ne kadarda başarısız olsa da füze yolladı. Bu olayların ardından İran’da art arda artçı depremler yaşanmaya başladı. İşte HAARP projesinin tekrardan gündeme gelmesinin sebebi bundan ibaret.

HAARP Nedir?

HAARP ilk olarak 1997 yılında ABD’de kuruldu. Türkçe açılımı “Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program” olan bu projenin esas amacı havadan gelen tehditleri engellemek, ulaşılamayan bölgeler ile iletişim kurmak veya geniş alanda iletişimi tamamen kesmek olduğu biliniyor. Bu istasyon hayata geçirilirken ünlü bilim adamı olan Nikola Tesla’nın teorileri ele alındığı açıklanmıştı.

HAARP Nasıl Çalışır?

Bu proje çalışırken 3.5 megavat gücünde ve 10 MgHz boyundaki dalgaları iyonesfere gönderiyor. Bu da Güneş’ten bin misli kadar daha kuvvetli enerji gönderebilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. İddialara göre HAARP çalıştırıldığı zaman yapay ışın oluşturuyor ve bu ışın 600 km yükseğe yansıtılarak hedeflenen bölgeye yönlendirilmesi durumunda, bölgede mikrodalga fırın etkisi yaratıyor.

HAARP Projesi

Depremleri HAARP Projesi mi Yapıyor?

Uzun zamandır ortaya atılan iddialar ile insanların bazıları bu duruma inanmış bir şekilde yorum yapıyor. Örnekle ülkemizde gerçekleşen depremlerin ABD kontrolü altında olan HAARP sistemleri ile yapıldığı iddialar arasında. Ülkemizde 1999 yılında gerçekleşen 7.5 büyüklüğündeki depremin aslında planlanmış olduğu teoriler arasında. ABD’nin geliştirdiği HAARP sistemleri ile ülkemizdeki fay hatları üzerinde ufak çaplı yapay depremler oluşturmak istedi fakat yaptığı yanlışlıklar ile 7.5 büyüklüğünde korkunç bir deprem oluşturdu. Ortaya atılan bir diğer teoride ise, 2011 yılında gerçekleşen Van depremini de HAARP projesi ile yapıldığıydı.

HAARP sistemi, ABD’nin Alaska eyaletinde kurulu bulunmakta ve yaklaşık 180 adet anten ile desteklenmekte. Bu antenlerin ürettiği manyetik dalgalar, resmi açıklamalara göre; “ABD’ye havadan gelebilecek bir tehditleri engellemek, yer altında inceleme yapmak, denizaltı araçları ile iletişimi daha rahat sağlamak” gibi etmenlerden dolayı çalıştığını açıkladı. Açıklanan bilgilere göre HAARP sistemlerinin kurulu olduğu bölgeye herhangi bir hava aracınında yaklaşması yasaktır.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler