Cumartesi, Nisan 20, 2024

Bilim İnsanları Stresin Neden Saçı Beyazlaştırdığını Açıkladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Stresin saçınızı griye çevirebileceğini öğrenmek şok edici olmayabilir, ancak Harvard bilim insanlarından oluşan bir ekip kısa bir süre önce saçın stresten dolayı beyazlamasının şaşırtıcı nedenini keşfetti.

Bilim insanları uzun zamandır gri saçların doğal yaşlanma sürecinin, bazı pigment / folikül bozukluklarının ve stresin sonucu olduğunu anladılar. Ama şimdiye kadar, gri saçlara neden olan stresin tam olarak ne rol oynadığını asla bilemedik. Önceki teoriler, stresin bir şekilde yaşlanma sürecini hızlandırdığı veya otoimmün bir yanıtı tetiklediği konusunda ısrar etti.

Ancak, ortaya çıktığı gibi, beynin savaş veya uçuş tepkisi ile ilişkili stres türü, grileşmenin arkasındaki suçludur. Bu tür bir stres yaşadığımızda, saçımızı boyamaktan sorumlu kök hücreleri aktive eden sempatik bir sinir tepkisine neden olur. Temel olarak: çok korkarsak hücresel makyajımızda sınırlı saç boyası kullanırız.

Harvard Ekibinin araştırma belgesine göre;

Çalışmamız, akut stresin neden olduğu nöronal aktivitenin somatik kök hücrelerin hızlı ve kalıcı bir kaybına neden olabileceğini göstermektedir ve somatik kök hücrelerin bakımının organizmanın genel fizyolojik durumundan doğrudan etkilendiği bir örneği göstermektedir.

Peki bu deneyde ne yaptılar?

Bunu nasıl çözdüler? Bu kısım aslında biraz ürkütücü. Laboratuvar farelerini üç farklı stres türüne soktular: fiziksel kısıtlama, fiziksel ağrı ve psikolojik sıkıntı. Her stresör farenin gri / beyaz saç geliştirmesine neden oldu.

Araştırmacılar daha sonra gerçekte griliğe neyin sebep olduğunu görmek için sorun gidermeye başladılar. Nedeni şüpheli adrenal bezlerdi, testlerini fareleri üzerinde çıkartılarak tekrar çalıştırdılar. Bu fareler hala grileşme yaşadı, bu yüzden tekrar diğer hormonal süreçler inhibe edildi. Sonunda, araştırmacılar sempatik bir sinir tepkisinin gri kıllardan sorumlu kök hücreye aşırı yüklenmesine neden olduğunu fark ettiler. Bu yanıtı engellediklerinde, fareler grileşmeyi bıraktı.

Strese bağlı grileşme ile hangi evrimsel avantajın verilebileceğini düşünmek büyüleyici. Gri saç çoğu zaman yaşla bağlantılı olduğundan, deneyim, liderlik ve güven ile ilişkilendirilebilir … Belki de gri saçları ‘kazanmak’ için yeterince strese sahip olan bir hayvan sosyal düzende normalde verilenden daha yüksek bir yere sahiptir. bireyin yaşı.

Araştırma ile ilgili makelenin tamamını okuyun

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler