Perşembe, Mart 28, 2024

Intel, Sekiz Yeni 10. Nesil Comet Lake İşlemci Tanıtacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel, 10. Nesil ürün grubuna eklemek için yeni işlemcilerden oluşan bir liste başlattı. Bugünkü duyuru, Comet Lake işlemcilerine odaklanarak daha fazla Y ve U serisi işlemcinin deşifre edilmesine neden oluyor. 

Bu yeni 10. Nesil işlemcilerin sekizinde, Ice Lake’in 10nm işlemi değil, Intel’in 14nm işlemi kullanılıyor. Özellikle, yeni Intel Core i7-10710U ilk hexacore U-serisi işlemcisi, Intel’in Ice Lake işlemcilerinden bazılarına göre 12 iş parçacığı ve daha yüksek bir maksimum saat hızına sahip.

Yeni 14nm cips, 10nm cipsin sahip olduğu avantajlardan yoksun. Genel olarak, bunlar muhtemelen verimli olmayacak ve Ice Lake yongaları bulunan makinelerle aynı mükemmel pil ömrüne sahip olmayacak. Bunların hiçbiri, 1080p çözünürlükte nispeten akıcı bir oyun oynayabileceğini iddia ettiği Intel’in Gen11 etkileyici entegre grafiklerine sahip değil. 

Comet Lake, bunun yerine, model isimlerinde bir sayının takip ettiği “G” olmadığının gösterdiği gibi, bütünleşik grafiklerin önceki bir versiyonunu kullanıyor. Temel olarak, AMD veya Nvidia’dan özel grafiklere sahip bir dizüstü bilgisayar satın almadığınız sürece, bu 10. Nesil CPU’lar oynamaktan hoşlandığınız oyunlara bağlı olarak kendi başlarına çok fazla yetenekli olamaz.

10. Nesil’in çok garip adlandırma kongresi yüzünden kafanız karışıksa Intel bunu daha da kafa karıştırıcı hale getirdi. Onları birbirinden ayırmanın ipuçları model adlarındadır; Sadece ne arayacağınızı bilmelisiniz.

naming

Bu Comet Lake işlemcilerine gelince, yukarıdaki fotoğrafta gösterildiği gibi, model adlarında “U” veya “Y” yi arayarak bunları çözebilirsiniz. Intel’in Ice Lake işlemcileri teknik olarak U ve Y serisi ürünlerdir, ancak adı bulamazsınız. Bunun yerine Intel, yeni Iris Plus grafiklerine sahip olduklarını belirterek sonuna kadar “G-sayı” ekleyerek bunları farklılaştırıyor.

U Serisi Dizüstü Bilgisayarlarda Hızlı LPDDR4X Belleği Destekliyor

AnandTech’ten Ryan Smith ayrıca Twitter’da yeni U serisi çiplerin dizüstü bilgisayarlarda hızlı LPDDR4x belleği destekleyeceğini belirtti. Yani devam, Apple ve diğer üreticilerin, DDR3’ü geride bırakması lazım, Intel ayrıca Thunderbolt 3 ve Wi-Fi 6’yı diğer 10. nesil işlemcilerde bulunan aynı destek ile bu yeni U- ve Y-serisi yongaları arasındaki tutarlılığı korumak için bir “nod” hak ediyor. Şirketin basın açıklamasında, bu işlemcilerden bazılarının “Project Athena” etiketine sahip makinelerde görüneceği belirtiliyor ve bu, dokuz saat boyunca incelenip doğrulandığının garantisidir.

 

Peki bu işlemcileri ne zaman satın alabileceğiz ve hangi sistemlerde yer alacak?

lineup

Muhtemelen bu işlemcileri tam olarak nerede bulacağınızı merak ediyorsunuz. Intel, tatil sezonu başladığı zamana kadar makinelerde yer edineceğini söylüyor ve daha verimli, performansına sahip 10nm yongaları daha pahalı makinelere girecek olsa da, bu yeni işlemciler muhtemelen daha da ucuz olan Ultrabook’lar, ikisi bir arada dizüstü bilgisayarlar ve potansiyel olarak geleceği de içerebilecek diğer ince form faktörlü bilgisayarların (Macbook ve benzeri cihazlarda) akışına yol açacak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler