Cumartesi, Nisan 27, 2024

Intel Yayınladığı Güncellemelerin Arkasında Durmadı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’de teknolojiyi takip edenler veya etmeyenler son zamanlarda Intel‘in performans kaybına neden olan Meltdown ve Spectre açıklarını duydu ve gördü. Kimisi sağda solda sallama içerikler ile videolar yaparak insanları yanlış yönlendirdi, kimisi de “%30 performans kaybı oluyor Intel almayınnn” diye kafasında şekiller çizdi.

Bu hurafelerin arkasında ise bir takım önemli detaylar var; Onlardan birisi de Intel bu açığın kapatılması için gönderdiği güncelleme ile alakalı. Öncelik olarak piyasada YouTuber olarak gezen kişilerin verdiği yanlış haber ve içerikleri insanlar ne kadar fark ediyor, etmiyor bilmiyorum ama detayları yazmak bizim görevimiz. Şimdi onlara yakından bir bakalım;

%30-40 Performans Kaybı Yok

Bu başlığı Intel’i savunmak için yazmıyorum. Ortada çıkan bir açık var ve bunun arkasında birileri durması gerekiyor. Meltdown ve Spectre açıkları öyle bildiğiniz ‘gel abi sen de şuradan gir’ türevinde bir açık değil. Öyle her elini kolunu sallayan o açığı bulup, oradan faydalanamıyor. Bunu tıpkı Apple’ın hackerlara her sene yaptığı ‘açığı bul, ödülü kap’ yarışması gibi düşünebilirsiniz.

Şuanda Türkiye piyasası her zaman olduğu gibi başkalarından kulaktan dolma haberler ile hareket ettiği için sallayan sallayana. Kimisi %40 diyor, kimisi yarı yarıya performans düştü diyor. Arkadaşlar hangi firmadan bahsettiğinizin farkında mısınız? Yarı yarıya bir performans kaybının ne demek olduğunu biliyor musunuz?

Bu açık şuanda sunucu ve veri işlemeleri üzerinde %1.969‘luk performans kaybına yol açtığı gibi, izinsiz olarak bu sunuculardaki ‘açıktan faydalanarak’ müşterilerin verilerine erişebilme olayı aslında. Performansı bu kadar kim salladı, kim şahşahlandırdı şaşırmamak elde değil.

Bir de bu durumu masaüstü kullanıcıları kendilerinde şöyle yorumluyor: “ya işte Intel 6700 kullanıyorum CS GO’da 300 FPS alıyordum şimdi 290 FPS alıyorum. Performans kaybı kesinlikle var Allah belasını versin böyle işin.” gibi pek çok yorumu gördük ve görmeye de devam ederken, bu arkadaşların ne kullandıklarını da araştırıyoruz.

intel meltdown spectre

Gelelim Asıl Meseleye

Öncelikle Intel bu açık mevzusunu kapatmak için bir güncelleme yayınlayarak kullanıcılardan indirmelerini ve güncelleştirmeleri tamamlamasını istedi. Ardından AMD işlemcilerde eski işletim sistemlerini çalışamaz hale getiren bu yama ile birlikte tekrar Microsoft devreye girerek düzeltme sağladılar. Orada oluşan bir veri kaybı tabii ki son kullancıyı büyük etkiledi ama konu yine de burada bu değil.

Sonrada yama yine bir revizeye maruz kaldıktan sonra Coffee Lake işlemcili serilere kadar sıçradı ve yeni nesil yongaların sonsuz boot sürecine girmesine neden oldu. İşin içinden ‘kısa sürede’ çıkamayan Intel ise bugün OEM üreticilerini bilgilendirerek son kullanıcılara güncellemenin yapılmaması gerektiğini belirtti.

intel meltdown spectre 002

Bu açıklamanın arkasında ise Intel’in sorunu kökten çözmesi beklenen yeni güncellemesinde saklı. yakın zamanda yayınlanacak olan yeni güncelleme ile birlikte Meltdown ve Spectre olayı tamamen çözüme kavuşturulmuş olacak. Intel zaten sorunun neden kaynaklandığını Broadwell ve Haswell kaynaklarından çözdüğünü bildirdi.

Önemli Not: O yüzden arkadaşlar Intel gibi bir yarı iletken devinden bahsederken, böyle saçma sapan rakamlara aldanmayın. Sağda solda gördüğü bilgileri ‘aha böyle mi olmuş vay anasını hemen bunu video çekip hit çekmem lazım’ kafasındaki insanlara kanarak yanlış yerlere yönlenmeyin. Kimse kendi ayağına kolay kolay sıkmaz hele konu Intel ise. Biraz kafayı çalıştıralım..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler