Cuma, Nisan 19, 2024

PCH Alpha 4 Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri. Uzun zamandır beklenen sistem toplama rehberi ile yeniden karşınızdayız. Sizler için Dolar’a ve ekran kartı piyasasına inat, hem güncel hem performanslı harika bir sistem topladık.

PCH Alpha 4 olarak isimlendirdiğimiz ve sadece 2500 TL fiyat etiketi ile sizlere sunduğumuz yeni sistemimizi buyurun hep birlikte inceleyelim. 

PCH Alpha 4

Rehberimize başlamadan önce pek tabi isimlendirme hakkında bilgi verelim ki herhangi bir kafa karışıklığı yaşanmasın. Bizler PC Hocası ailesi olarak tüm takipçilerimiz için farklı sistemler topluyoruz. Ancak her kullanıcının ihtiyacı aynı olmadığı için topladığımız sistemler kimi takipçilerimize yetersiz kimi takipçilerimize de üst düzey ve pahalı geliyor. 

Bu açıdan topladığımız her sisteme, hitap ettiği kitleye uygun olarak 3 farklı isimlendirme ekliyoruz. Bu isimler: PCH Alpha, PCH Beta, PCH Teta olarak belirlenmiş durumda.

2500 TL Sistem Toplama Rehberi PCH Alpha 4

Alpha sistemler daha çok giriş seviye, uygun fiyatın performans ile buluştuğu alan oluyor. Beta sistemler hem fiyatın hem performansın orta seviyede sabitlendiği sistemler oluyorken, Teta sistemler de üst düzey donanımlardan oluşan yüksek performans ve fiyat etiketinde birleşen sistemler oluyor.

Bu rehberimizde de Alpha sistemlerin dördüncüsü olacak olan PCH Alpha 4‘ü inceleyeceğiz. Özellikle mevcut dönemde yaşadığımız Dolar kuru ve ekran kartı sıkıntıları nedeniyle sistem toplamak bir hayli zor ve pahalı hale geldi. Ancak PC Hocası olarak hazırladığımız, piyasaya ve Dolar’a meydan okuyan PCH Alpha 4 ile sizlere bu sıkıntıları aşmada yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Son olarak sistemde dilediğiniz parçaları değiştirebilme ve özelleştirmeler ile farklı donanımlar tercih edebileceğinizi belirtelim. Şimdi dilerseniz rehberimize geçiş yapalım.

İşlemci

PCH Alpha 4 hem güncel hem performans odaklı uygun bütçeli bir sistem oldu. Parçalarını da özellikle bu aralıkta belirlediğimiz sistemimizin işlemcisi AMD‘nin yeni APU birimli Ryzen 3 2200G oldu. İşlemcimizin özelliklerine değinecek olursak dikkati çeken ilk şeyin 4 çekirdekli yapı olduğunu görüyoruz. 

AMD Ryzen 2200G APU Sistem Rehberi 002

3.5 GHz varsayılan hız ile çalışan Ryzen 3, yüksek güç gerektiren işlemlerde bu hızı 3.7 GHz‘e yükseltebiliyor. AMD’nin Vega 8 grafik mimarisini de içerisinde barındıran Ryzen 2200G, ekran kartına ihtiyaç duymayarak hem ekstra ücret talep etmiyor hem de performansı ile gayet iyi sonuçlar veriyor. Şu yazımızda detaylı incelemeye ulaşabilirsiniz.

Ryzen 3 2200G’nin diğer özelliklerinde ise 2 MB ön bellek, 14nm üretim süreci, AM4 soket yapısı ile birlikte 65W güç tüketimi bulunuyor. İşlemci kutusundan dahili bir fan çıktığını ekleyelim.

AMD Ryzen 2200G APU Sistem Rehberi 003

Anakart

Sistemimizin bir diğer önemli parçası anakart. PCH Alpha 4 için tercih ettiğimiz anakart ASUS Prime A320M-K oldu. Standart ASUS tasarım çizgisi ile gelen anakartımızın pek tabii slot tipi AM4. Yeni Ryzen işlemciler ile de uyumlu olan anakart bu desteğini BIOS güncellemesi ile sunmakta. 

ASUS Prime A320M K Anakart 002

Anakartın en fazla 32 GB olacak şekilde 3200 MHz hızında çalışabilen 2 adet DDR4 RAM slotu bulunuyor. Bu açıdan eğer sisteminizde APU kullanıp ekran kartı tercih etmeyecekseniz yüksek frekanslı RAM’ler kullanarak performansınızı üst düzeye çıkarabiliyorsunuz.

Anakartın diğer özelliklerinde ise 4 adet USB 3.0, 2 adet USB 2.0 bağlantı yuvası, HDMI ve VGA görüntü çıkışı ile birlikte bir adet M.2 desteği bulunuyor. Anakartın ATX yapıda olduğunu belirtelim.

ASUS Prime A320M K Anakart 003

RAM

Geldik PCH Alpha 4’de kullandığımız kanatlara. Sistemimizde ekran kartı kullandığımız için bizim tercih ettiğimiz RAM tek kanallı CORSAIR Vengeance oldu. 8 GB kapasiteli bellek 2400 MHz frekans hızında çalışıyor. Ayrıca RAM, CL14 gecikme değerine sahip.

Corsair Vengeance 2400 MHz RAM

RAM ile ilgili olarak söylenmesi gereken en önemli şey, kullanıma göre RAM tercih etmeniz olacaktır. Yani diyelim bu sistemi almak istediniz ancak ekran kartını çıkartıp işlemci üzerinde bulunan GPU ile kullanmayı tercih ettiniz. Bu durumda alacağınız RAM bir adet 8 GB değil 2 adet 4 GB ile toplamda 8 GB olmalıdır. 

APU kullanımına uygun RAM olarak da GSKILL Ripjaws V 2x4GB Dual RAM kullanabilirsiniz.

GSkill Ripjaws 2666 MHz Ram 002

APU sistemlerde GPU gereksinim duyduğu belleği RAM’lerden talep ettiği için çift kanallı RAM kullanmak gözler görülür performans artışı sağlayacaktır. Ayrıca RAM frekansının yüksek olması da bu performansa önemli derecede etki eder. Bu yüzden RAM tercih ederken lütfen ekran kartı ya da APU kullanımına yönelik bir tercih yapmayı ihmal etmeyin.

Ekran kartı

Buraya kadar saydığımız parçaları kullanarak bile bir sistem oluşturmuş olduk. Yani işlemcimiz APU ile geldiği için harici bir grafik kartına gerek yok. Ancak bizler PC Hocası olarak performansta en iyi verimi alabilmeniz için Alpha 4’e bir ekran kartı ekledik.

Ekran kartımız ASUS‘un tek fanlı yapıda kullanıma sunduğu Phoenix GTX 1050Ti oldu. Özellikle ülkemizde en çok tercih edilen grafik işlemci durumunda olan GTX 1050Ti, hem fiyatı hem de performansı ile bu tercih üzerinde önemli etki gösteriyor.

ASUS Phoenix GTX 1050 Ti 002

Kartın özelliklerine gelecek olursak ASUS Phoenix GTX 1050Ti, 4 GB RAM ile birlikte geliyor. Bellek hızı 7008 MHz olan kartın çekirdek hızı 1392 MHz. İçerisinde 768 adet CUDA çekirdeği ile birlikte 128 Bit bellek arayüzü barındıran ASUS Phoenix’in üzerinde bire adet DVI, HDMI ve DisplayPort yuvaları bulunuyor. 

Son olarak kartın sunabildiği maksimum çözünürlük 7680×4320 piksel.

ASUS Phoenix GTX 1050 Ti 005

Depolama

PCH Alpha 4’de standart harddisk tercih ettik. Seagate Barracuda 1 TB modelini belirlediğimiz HDD, 7200 RPM hızında çalışıyor. Aslında her sistem rehberimizde belirttiğimiz SSD tavsiyesi tabii ki bu sistemde de var. Sistemin içinde SSD olmamasının tek nedeni ise fiyatı uygun seviyede tutabilmek.

Seagate Barracuda 1TB HDD

Eğer ilerleyen dönemlerde SSD eklemek isterseniz, anakartımızda bulunan M.2 slotu ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. 

Güç kaynağı

Sistem parçalarımızın hemen hemen hepsi tamamlanırken ortaya çıkacak olan performansı besleyecek olan PSU’ya geldi sıra. Giriş seviyesi bir sistem olan PCH Alpha 4, kullandığı parçalar bakımından da oldukça düşük güç gerektiren bir yapıya sahip. Bu bakımdan güç kaynağında tercihimiz Xigmatek NRP oldu.

Xigmatek 80 Bronze 400W PSU

400W güç kapasitesine sahip bu PSU, bronz sertifika ile birlikte 80+ verimlilik sunuyor. Güç kaynağı tercih ederken alacağınız PSU’da mutlaka bir sertifika olmasına dikkat etmenizi yeniden belirtiyor ve son parçamız kasamıza geçiş yapıyoruz.

Xigmatek 80 Bronze 400W PSU 002

Kasa

PCH Alpha 4 sistemimizin son parçası olan kasada tercihimiz PowerBoost Deluxe VK-G1023S oldu. ATX yapıda gelen kasamızın yan paneli şeffaf yapıda. Aynı zamanda içerisinde 3 adet 120mm fan bulunduran kasa, bu fanların etrafında mavi LED aydınlatmaya yer vermiş.

PowerBoost Kasa

Ön panelinde de 2 adet USB 2.0 ile birlikte bir adet USB 3.0 bağlantı yuvası bulunduran kasanın 3 adet 3.5″, 2 adet 2.5″  ve 2 adet 5.25″ boyutlarında harddisk yuvaları bulunuyor. 

PCH Alpha 4 sistemimizin parçalarını sizlere aktardıktan sonra gelin montaj sonrası duruma ve FPS testlerine geçelim.

Montaj sonrası

Montaj 001

Montaj 001 002

Montaj 003

Montaj 004

Montaj 005

Montaj 006

Montaj 007

Montaj 009

Montaj 011

Montaj 012

FPS testleri

doom gtx 1050 ti fps testi

gta 5 gtx 1050 ti fps testi

hunt showdown gtx 1050 ti

lol gtx 1050 ti fps testi

project cars gtx 1050 ti fps

pubg gtx 1050 ti fps testi

sniper elite 4 gtx 1050 ti fps testi

Fiyat ve son yorum

Evet değerli hocalar PCH Alpha 4‘ün tüm detaylarına değindik ve artık son sözleri söyleyip yazımızı bitireceğiz.

Öncelikle PHC Alpha 4 sistemini istediğiniz şekilde özelleştirebilir ve parçalarda değişiklik yapabilirsiniz. Böylelikle dilerseniz SSD eklersiniz, ekran kartını çıkartırsınız veya RAM’i arttırırsınız tamamen sizin tercihinize kalmış bir şey. Yazımızda anlattığımız donanımlardan oluşan sistem 2500 Türk lirasına satılmakta. Sizler yapacağınız değişikler ile bu fiyatı düşürebilir ya da yükseltebilirsiniz.

PC Hocası olarak PCH Alpha 4’ün farklı donanımlı modellerini sizler için yine topladık. Bunlara da vereceğimiz bağlantılardan ulaşabileceksiniz. Bunun dışında sistemlerin tamamen kurulu ve BIOS Update işlemlerinin yapılı olarak sizlere ulaştırılacağını belirtelim.

Son olarak alacağınız Alpha 4 sistemlerin herhangi biri ile birlikte sizlere 30 günlük Windows 10 Deneme Sürümü verilecek. Bu bakımdan ekstra format zahmetine de girmeyeceksiniz ancak 30 gün sonra bir lisans anahtarı almanız gerekecek.

Evet değerli hocalar bir sistem toplama rehberinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımızda sizlere fiyat/performans sistemlerinin en iyisi olacak olan PCH Alpha 4 sisteminden bahsettik. Sistem rehberi ile ilgili daha fazla detaya, FPS testlerine ve satın alma bağlantılarına aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilirsiniz. 

Sistem ile ilgili tüm soru ve görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz, yeni bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın!

2500 TL’lik PCH Alpha 4 Sistem Rehberi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

13 YORUMLAR

  1. Hocam teşekkür ederiz çok güzel bir anlatım olmuş, bi konuyu merak ediyorum, bu işlemciler hakkında pek bir bilgim yok 1050ti bu işlemciyle max performansını verebilir mi?

    • Merhaba,

      Videoda FPS test sonuçlarını yayınladık. 1050 Ti segmentindeki en uygun fiyatlı modeli kullanıyoruz ayrıca. 2200G ile 1050 Ti iyi bir ikili. Ancak bütçeler kısıtlı olduğu için 2200G yerine 2400G de kullanılabilir ve daha iyi FPS sonuçları alınabilir.

  2. Merhaba ben rgb hastası biri olmadığım iÇin kasayı değiştirmek istiyorum. Ayrıca çok yüksek fps gerektiren oyunlar oynamayacağim için ekran kartını çıkaracağım yerine ssd koyacağım. Sizce düşüncelerin nasıl ve daha başka yapmam gereken şeyler var mı?

    • Merhaba, tabii ki eğer kullanım türünüz oyun odaklı olmayacaksa ekran kartını çıkarabilirsiniz. İşlemcinin kendinde gelen GPU gündelik işlerinize fazlasıyla yetecektir. Kasa tercihinde de seçiminiz maliyete yansır ve daha az para ödemiş olursunuz. Bu parçalardan ettiğiniz tasarruf SSD için yeterli olacaktır. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler