Cumartesi, Nisan 20, 2024

SpaceX’in Crew Dragon Uzay Aracı Görevini Tamamlayarak Dünya’ya Geri Döndü

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerikalı uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX’in ileri ki dönemlerde insanları da taşıyacağı kapsülü Crew Dragon, geçtiğimiz Cuma günü fırlatılmıştı. Uluslararası Uzay İstasyonunda altı gün kaldıktan sonra uzay aracı görevini tamamlayarak Atlantik Okyanusu’na başarıyla inişini gerçekleştirdi.

Nasa’nın 8 Temmuz 2011 tarihinde mekik programını bitirmesiyle beraber ABD hükümeti, Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceği astronotları Rusya’nın geliştirmiş olduğu Soyuz Kapsülü sayesinde gönderiyordu ve her gönderim için 80 milyon dolara yakın bir ücret ödüyordu.

SpaceX firması geçtiğimiz cumartesi günü Falcon 9 roketi ile beraber Crew Dragon kapsülünü başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermişti. Uluslararası Uzay İstasyonunda kısa bir süre kaldıktan sonra dün kapsül TSİ 10.32’de Dünya’ya doğru dönüş yapmaya geçti. Dünya atmosferine giriş yaptıktan sonra dört adet paraşüt açıldı ve güvenli bir biçimde iniş yapılması sağlandı.

Firmanın insanları taşımak için tasarlamış olduğu ilk kapsül olma özelliğini taşıyan Crew Dragon’un test görevini başarıyla tamamlaması ABD’nin yıllarca astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonuna taşıyıp tekrar getiren Rusya ile anlaşmalarının sona ermesine sebep olacaktır.

701460226

Demonstration-1 adı verilen bu görevin başarıyla gerçekleşmesiyle beraber SpaceX’in Crew Dragon kapsülünün oldukça güvenli olduğu anlaşıldı. Firma önümüzdeki Temmuz ayında insanlı görevlere başlıyor ve ilk olarak Nasa astronotları olan Bob Behnken ile Doug Hurley’i göndermeyi planlıyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler