Pazartesi, Temmuz 1, 2024

Temu’dan Nasıl Alışveriş Yapılır? Güvenilir mi?

Paylaş

silkroad gaminggentr

AliExpress’e karşı yeni bir rakip var. Yeni rakip ilk günden ses getiren satış platformu Temu. Özellikle fiyat avantajı sunması, söz konusu pazar yerinin bir anda gündeme oturmasını sağladı. Peki bu kadar popüler olmasına karşın Temu güvenilir mi? Koca bir balondan mı söz ediyoruz yoksa gerçekten fiyatta rekabet sunacak yeni bir pazar yeri mi geldi? Gelin Temu’dan nasıl alışveriş yapılır rehberimize geçelim ve sitenin ne kadar güvenli olduğu bir değerlendirelim.

Temu Güvenli mi?

Öncelikle kuruluş yerinden başlayalım. Sanılanın aksine Temu, Çin’de kurulmuş bir platform değil. Çin’den farklı olarak platform ABD merkezli. Kuruluş yılı 2022 olan online satış platformunun merkezi Boston, Massachusetts’te yer alıyor. Fakat iş modeli olarak Güney Kore merkezli bir iş modeli kullanılıyor ve pazar yeri Çinli e-ticaret şirketi olan PDD Holdings tarafından işletiliyor.

Firma ürünleri ise üreticilerinden ve kendi tedarikçilerinden alarak lojistik ortaklarıyla gönderim yapmakta. Burada pazar yerinin çalıştığı taşıyıcı şirketlerin ise USPS, FedEX ve UPS olduğunu görüyoruz. Yani adı duyulmuş uluslararası taşımacılık firmalarıyla çalışmalar yapılıyor gibi gözüküyor.

İşin güvenlik kısmına geldiğimiz zaman ise sitede hem güvenlik odaklı sertifikaların birçoğunun bulunduğunu hem de ödeme güvenli odaklı birçok prosedürün kullanıldığını görmekteyiz. Güvenli ödeme diyebileceğimiz 3D Secure sistemine de yer verilmiş.

Gelelim Temu’nun teslimat garantisi sistemine. Şirket burada kullanıcıları korumak adına 4 ana kriterde ilerliyor.

  • Ürün belirtilen aralıklar arasında teslim edilmezse 65 TL gecikme kredisi veriliyor.
  • 24 gün içerisinde teslimat için güncelleme yapılmadığında iade edilme hakkı oluyor
  • Ürün hasarlıysa iade edebiliyorsunuz
  • 35 gün içerisinde teslimat yapılmazsa, para iadesi alabiliyorsunuz.

Tabii ki bu kriterler belli durumlarda ve konumlara göre değişik şekillerde uygulanabiliyor. Tüm bunlar düşünüldüğü zaman “Temu Güvenilir mi?” sorusunun yanıtının evet olduğunu söyleyebiliyoruz.

Temu’dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Platform üzerinden alışveriş yapmak oldukça basit. Ülkemizdeki e-ticaret platformlarıyla benzer bir şekilde ilerleyiş gösterildiğini görüyoruz. Biz yine de adım adım üyelik aşamasını anlatalım.

1. Adım: Temu uygulamasına ya da web sitesine girin.

2. Adım: Hesabınız yoksa yeni bir hesap oluşturun.

Temu’dan nasıl alışveriş

3. Adım: Bunun için üstte yer alan “Siparişler ve Hesaplar” Butonunu kullanıyoruz.

Temu’dan nasıl alışveriş

4. Adım: Açılan sayfaya mail adresini ve belirlediğiniz şifreyi girerek “Devam” diyoruz.

5. Adım: Kaydolduktan sonra mail hesabınıza bir onaylama linki gelecek. Hesabınızı buradan aktifleştiriyorsunuz.

6. Adım: Artık alışveriş aşamasına geçebilirsiniz. Alışveriş yapmak için beğendiğiniz ürüne gelip, diğer e ticaret sitelerinde olduğu gibi “Sepete Ekle” seçeneğine tıklıyorsunuz.

7. Adım: Sonrasında sepete gidip satın almayı tamamlamanız lazım.

8. Adım: Ödeme butonuna bastığınız zaman, sizden gerekli ödeme bilgileri istenecek. Bu bilgileri doldurup ödeme yapıyorsunuz ve alışverişiniz tamamlanıyor.

9. Adım: Siparişinizi görüntülemek için profilinizden “Siparişlerim” kısmına giderek kontrol yapabilirsiniz.

Temu Kargom Ne Zaman Gelir?

Ödeme işleminden hemen sonra ürünün kargolanması aşamasına geçiliyor. Ürün gönderildiği yere göre uygun olan nakliyatla sunuluyor. Süreler ise değişkenlik gösteriyor. Ürününüz önce gümrüğe geliyor ve arkasından da dağıtıma çıkarılıyor.

1 hafta içerisinde gelen kargolar olduğu gibi 10 gün bekleyenler de var. Yani kargo süresi çok değişken. Tüm kargo aşamalarında ise bilgilendirme mesajları alıyorsunuz. Ayrıca kargo ekranında gönderinizin durumu da gösteriliyor.

Temu’dan nasıl alışveriş

Temu’da Vergi Ödemesi Var mı?

Yurt dışından aldığınız her üründe olduğu gibi Temu’dan alınan ürünlerde de vergi var. Ülkemize gönderim yapılması için 500 TL’lik sipariş vermeniz gerekiyor. Bu birinci şart. Ödeme ekranında ürün fiyatının dışında, gümrük vergisini de ödüyorsunuz.

Temu’dan Kaç TL’ye Kadar Alışveriş Yapabilirim?

Yasal olarak belirlenen sınırlara göre 150 Euro’ya kadar alışveriş yapabiliyorsunuz. Bunun üzerinde de alışveriş yapmanız mümkün ama 150 Euro üzerinde gümrük müşaviri tutmanız ve birtakım işlemleri tamamlayarak ürünü gümrükten geçirmeniz gerekiyor. Tabii ki ek ödemelerle de karşılaşabiliyorsunuz.

Temu’dan nasıl alışveriş

Temu’dan Aynı Anda Maksimum Kaç Ürün Alabilirim?

Tek seferde alabileceğiniz ürünler için de bir sınırlama durumu söz konusu. Aynı kullanıcı hesabından tek seferde yapacağınız alışverişte maksimum olarak 5 ürün alabiliyorsunuz.

Temu’dan nasıl alışveriş yapılır anlattık. Yine aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler