Cuma, Nisan 26, 2024

Video Oyunları Üzerinden Para Kazanmanın Yolları

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknoloji dünyasında para kazanmanın bin bir türlü yolu mevcut. Ancak günümüzün popüler dünyası oyunlar üzerinden para kazanmak, diğerlerine nazaran daha kolay ve çekici geliyor. Peki video oyunları ile para kazanmak gerçekten mümkün mü ya da sanıldığı kadar kolay mı? 

Konfüçyüs’ün söylediği gibi: “Sevdiğin bir işi yaparsan, hayatın boyunca bir gün bile çalışmış sayılmazsın.” Aslında evet, her insanın farklı zevkleri ve yetenekleri mevcut. Ancak ne yazık ki çoğu insan yeteneklerine ya da zevklerine uygun değil, yapmak zorunda hissettiği işleri yaparak geçimini sağlıyor. Peki oyun oynamak bunun neresinde?

video oyunları üzerinden para kazanmak 0

Oyun oynamak, hepimiz için eğlenceli ve vazgeçilmez bir eylem. Özellikle yeni nesil, gelişen oyun dünyasında iyi ya da kötü bir şekilde kendine ait bir yer buluyor. Çoğumuz bunu eğlence ve vakit geçirme amacı ile yapıyor olsak da, oyun oynayarak para kazanmanın da mümkün olduğunu görüyoruz.

Evet, oyun oynayarak para kazanmak mümkün olsa da oldukça zorlu ve sabır gerektiren bir süreç olduğu için çoğu kişi için hayal kırıklığı oluyor. Bu yola baş koyan birçok kardeşimizin değil birkaç yıl birkaç ay içerisinde pes ettiğini görüyoruz. Bunun birçok sebebi mevcut. Bu yazımızda oyun oynayarak para kazanmanın farklı yollarından ve bu yolların getirdiği zorluklardan bahsedeceğiz.

Canlı Oyun Yayıncılığı

Günümüzün en popüler yöntemlerinden biri oyun yayıncılığı. Anlık olarak oynadığınız oyunu kitlelere naklen sunabilirsiniz ve oyun oynama yeteneğinizi ya da mizahınızı aynı yayında takipçilerinize göstererek etkileşiminizi arttırabilirsiniz. Üstelik sponsorluk anlaşmalarına ek takipçi bağışları da bu ortamın farklı ücret getirilerinden. Şu anda en büyük canlı yayın platformu Twitch olsa da, YouTube üzerinden de bu yayınları gerçekleştirebilmeniz mümkün.

video oyunları üzerinden para kazanmak 1

Her ne kadar kulağa kolay ve hoş gelse de, bu yolun çeşitli zorlukları mevcut. Yaptığınız yayınları izleyen takipçilerin artması bu yolun en büyük sorunu. Öyle ki sabırlı biriyseniz, düzenli olarak yayınlar yapıyor da olsanız sizi izleyen onlarca kişiye ulaşmak aylar alabilir. Bunun için kendinize sormanız gereken önemli bir soru da mevcut. Binlerce yayıncı içinde insanlar neden sizi izlesin ki?

Güçlü bir mizah sahibi olmanız, farklı ve duyulmamış oyunları keşfederek güncel oyunlarda da iyi bir performans göstermeniz bu noktadaki zorluğu aşmanızda en önemli silahlar olabilir. Yine de bu yola girmek çok basit. Ortalama bir bilgisayar ve çeşitli yayıncı araçları ile dilediğiniz yayını gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak upload hızınızı da kontrol edin. Nice yiğitler bu hızlar yüzünden keşfedilemedi.

Oyun Yazarlığı 

Günümüz gazeteciliğin oyun üzerine kurulmuş hali olarak görülebilir. Burada oyunlar hakkında incelemeler; araştırmalar, nasıl yapılır rehberleri ve diğer tüm ilgili haberleri yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Bunun için gerekli en temel şey, sektör içerisinde olan ya da tamamen kendinize ait bir web sitesi. İlk etapta farklı medya organlarında yazmaya başlamak, adınızı duyurmak için mantıklı olabilir. 

video oyunları üzerinden para kazanmak 2

Bu noktada da en büyük zorluk, güncel olabilmek. Öyle ki birçok kaynağa ulaşabilmeniz ve bu kaynaklardan elde ettiğiniz bilgi ve haberleri diğer rakip içerik üreticilerine kıyasla daha hızlı olarak aktarmanız gerekiyor. Bu da kimi zaman vaktinizin çoğunu bu iş için kullanmak demek. Üstelik birçok oyunu ilk elden oynamanız ve oyun hakkında birincil ağızdan öz yorumlar getirebilmeniz de çok önemli.

Bu noktada bir başlangıç yapmak isterseniz de orta büyüklükteki çeşitli web sitelerine kendinize ait birkaç yazıyı iletmeniz ve geri dönüş beklemeniz yeterli olacaktır. Eğer güçlü bir kaleminiz ve farklı noktalarda görünmeyenleri aktarabilme kabiliyetiniz de varsa, çok daha iyi noktalara ulaşabilirsiniz.

Oyun Rehberleri Hazırlamak

Özellikle bir oyuna yeni başlayacak olan oyuncu, ilk etapta kafasına takılan noktalar için farklı kaynaklardan rehber temin eder. İşte bu noktada o rehberi hazırlayan kişi siz olabilir ve bu rehberler aracılığı ile paranızı kazanabilirsiniz. Oyun içi nasıl yapılır kılavuzları; kurulum yönergeleri, sorun düzeltmeleri ve oyun içeriği ile ilgili çeşitli rehberleri yazı ve video üzerinden aktarabilir, bu içerikler sayesinde de reklam geliri elde edebilirsiniz.

video oyunları üzerinden para kazanmak 3

Ancak herkes bir rehber hazırlayabileceği için çok fazla rakibiniz olacaktır. Bu yüzden rakiplerinizden daha fazla içerik ve bilgiyi takipçilerinize sunmanız gerekir. Bunun için de belirlediğiniz oyunlarda çok daha fazla zaman geçirmeniz gerekecek. Bu yola girmek için belirlediğiniz bir oyun hakkında hazırladığınız rehber ve ipuçlarını ilk etapta YouTube üzerinden paylaşarak başlayabilirsiniz.

Turnuvalara Katılmak

Çok oyunculu oyunlarda Counter-Strike, League of Legends, PUBG vs. turnuvalar oldukça yaygındır. Kimi zaman büyük firmalar tarafından hazırlanan bu turnuvaları mahallenizdeki bir internet kafede bile görebilirsiniz. Özellikle büyük firmalar, bol para ödüllü ve sponsor destekli birçok turnuva hazırlıyor. Bu noktada gerçekten oyun yeteneğinize güveniyorsanız, bu turnuvalar üzerinden gelir kapısı açabilmeniz mümkün.

video oyunları üzerinden para kazanmak 4

Üstelik çoğu turnuvada derece yapan oyuncular, çeşitli E-Spor takımlarına davet ediliyor ve düzenli olarak bu işten para kazanabiliyor. Tabii turnuvalarda derece yapabilmek her yiğidin harcı değil. Öyle ki çok iyi bir oyuncu olmanız gerekiyor. Ortalamanın üstünde olmanız bile çoğu zaman sizi kurtarmayabilir.

Bu yola baş koymak için ise kendinize güvendiğiniz bir oyunun resmi turnuvalarını takip etmeniz gerekiyor. Sonrası çorap söküğü.

Oyunları Test Etmek

Her oyun birden çok geliştirme aşamasına tabii tutuluyor. Geliştirici ekip elbette genel olarak oyunun ne durumda olduğunu biliyor olsa da, oyuna ait her detay hakkında yeterli bilgisi bulunmuyor. Bunun için birçok geliştirici, oyunlarını piyasaya sürmeden önce ücret verdiği çeşitli oyuncular yardımı ile test ediyor ve bu testler ile birlikte geliştirmeyi tamamlayarak oyunu sunuyor.

Bu noktada yapılması gereken, yapımcının istediği tüm test ve denemeleri düzgün şekilde yerine getirebilmek ve bir oyuncudan çok profesyonel bir çalışan gibi denetleme yapmak. Her ne kadar kulağa hoş geliyor olsa da, bu yolunda zorlukları var. En basitinden alacağınız ödemeler çok da yüksek meblağlar olmuyor ve uzun süre oyunla vakit geçirmeniz gerekiyor.

video oyunları üzerinden para kazanmak 5

Kaldı ki son dönemde bu testleri gerçekleştirmek için firmalar herhangi bir ödeme yapmaya sıcak bakmıyor. Alabilirseniz oyunun tam sürümünü alıyorsunuz. Öte yandan test oyuncusu olmak daha çok mobil alanda kendini gösteriyor. Nasıl olurum derseniz de; PlaytestCloud, BetaFamily gibi platformlara kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Özetle oyun oynamak zevkli bir iş olsa da bunu paraya dönüştürmek imkansız değil. Ancak yine de çeşitli zorluklar mevcut. Üstelik bunların haricinde oyun oynamaktan sıkılmak da bir başka sorun olarak karşınıza çıkabilir. Bu yüzden oyunlar üzerinden para kazanmak istiyorsanız, yeterliliklerinizi gözden geçirin ve büyük bir sabırla yapmak istediğinizi yapın.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler