Perşembe, Nisan 25, 2024

Windows 7’de Wanna Cry Virüsünden Korunmak İçin Bu Adımları Uygulayın

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya genelinde Wanna Cry virüsü ile mücadele devam ederken, firmalar ve kullanıcılar bu virüse çare arıyor. Son olaylardan sonra Wanna Cry virüsü 159 ülkeye yayılmayı başararak dünya genelinde ‘en tehlikeli virüs’ kategorisine adını yazdırdı. Peki Windows 7 kullanıcıları bu virüsten nasıl korunabilir ?

Windows 7’de Alınması Gereken Kritik Önlem

İlk olarak Windows 7 kullanıcılarından başlayacağız hocalar. Sonrasında ise Windows 10 kullanıcıları için yapılması gereken adımları teker teker rehber halinde sunacağız. Her şeyden önce Wanna Cry virüsünden korunmak için windows diskinizin mutlaka güncel yedeğini almayı ihmal etmeyin. Diskinize bulaşacak olan virüs sadece sizi diskten eder. Verilerinizi yedeklediğiniz için ‘gitti tüm verilerim’ gibi soru işaretleri ile karşılaşmazsınız.

wanna cry atack

wanna cry atack 002

Gelelim Windows 7 kullanıcıları için Wanna Cry virüsüne karşı alacağımız önleme. İlk olarak aşağıdaki adımları uygulamaya başlayın.

❱ Başlat – Denetim masası seçeneklerine tıklayarak Windows Güvenlik Duvarı seçeneğine tıkayın.

wanna cry atack 004

wanna cry atack 005

wanna cry atack 006

Windows güvenlik duvarı sekmesine giriş yaptıktan sonra ‘Windows Güvenlik Duvarı’nı etkinleştir veya devre dışı bırak’ seçeneğine tıklayarak işlemlere devam ediyoruz.

wanna cry atack 007

Aşağıdaki görselde eğer Windows Güvenlik Duvarınız açık değilse açmanızı ve aşağıdaki gibi işaretlemenizi tavsiye ediyoruz. Dün gelen Windows güncellemesinden sonra artık Wanna Cry için Windows tespitleri başlatıldı.

wanna cry atack 008

Hemen ardından aşağıdaki görseldeki gibi ‘Gelişmiş ayarlar’ sekmesine tıklayın ve asıl işlemleri yapacağımız menüye giriş yapalım.

wanna cry atack 009

Şimdi bu bölümde toplamda iki adet ‘yeni kural’ tanımı yapacağız. İlki 445 TCP IB_Block ikincisi ise 445 UDP IB_Block şeklinde olacak. Bu işlemler manuel olarak yapılabildiği gibi, Driver Booster gibi programlar otomatik olarak işlemleri sizin yerinize yapabiliyor.

wanna cry atack 0010

Aşağıdaki adımları izleyerek teker teker işlemleri uygulayın.

wanna cry atack 0011

wanna cry atack 0012

wanna cry atack 0013

wanna cry atack 0014

wanna cry atack 0015

En son olarak Gelişmiş Güvenlik sekmesinde bloklamamızı gerçekleştirdik. Bu şekilde ilk işlemi tamamladıktan sonra hemen ikinci işlemimize geçiyoruz.

wanna cry atack 0016

Tekrar yeni kural ataması yaparak ikinci işlem için adımları izleyin.

wanna cry atack 0017

wanna cry atack 0018

wanna cry atack 0019

wanna cry atack 0020

wanna cry atack 0021

wanna cry atack 0022

wanna cry atack 0023

Son işlemleri de tamamladıktan sonra Wanna Cry için Windows 7’de blocklama yöntemini kullanarak önlemimizi almış oluyoruz. Bu %100 çözüm değildir ancak hiç önlem almamaktansa, bu tür önlemleri alarak kendimizi sağlama almamız için kritik adımlardan bir tanesidir.

Eğer Wanna Cry hakkında merak ettikleriniz veya sormak istediğiniz sorular varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler