Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Yeni M3 Macbook Air, %33 Daha Yavaş ve 114°C Sıcaklığa Ulaşıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bildiğiniz üzere Apple, Macbook Air modellerinde bir süredir fansız pasif soğutma sistemi kullanıyor. Fansız tasarım sayesinde kullanıcılara sessiz bir deneyim sunan Macbook Air modelleri, bu konuda kullanıcılarını oldukça memnun ediyor. Tabii ki bu fansız tasarımın ciddi dezavantajları da yok değil.

Fansız yapıda olan Macbook Air modelleri, bünyesinde aynı yonga setini ve fan barındıran Macbook Pro‘lara göre ciddi düzeyde yavaş kalabiliyor. Aynı zamanda yük altındayken de Air modelleri Pro modellerine göre önemli oranda ısınıyor.

macbook pro vs macbook air jpg
Aynı işlemciyi kullanan iki Macbook modeli arasındaki performans farkı. (3D Mark)

Max Tech adlı YouTube kanalının yaptığı testlerde M3 işlemcili Macbook Air ve Macbook Pro, performans ve termal açıdan kıyaslandı. M3 Macbook Air Geekbench 6‘nın tek çekirdekli, çoklu çekirdekli ve Metal testlerinde güzel sonuçlar veriyor. Fakat işbu notebook, M3 işlemcinin gerçek performansını tam anlamıyla yansıtamıyor.

M3 Macbook Air Çevresine Adeta Ateş Saçıyor

M3 Macbook Air, CPU sıcaklığı 114 santigrat dereceye ve GPU sıcaklığı 102,9 santigrat dereceye çıkmasına karşın thermal throttling (aşırı ısıdan kaynaklanabilecek arızları engellemeye yarayan bir teknoloji) yapmıyor. Bu da yoğun yük altında pahalı bilgisayarınızın aniden hayattan kopabileceği manasına gelebilir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için yoğun yük gerektiren işlemlerde, (ironik olarak) fansız yapıdaki Macbook Air’in altına fanlı bir soğutucu konumlandırılabilir.

macbook air m3 isi jpg
M3 Macbook Air termal değerleri (yukarıdan aşağı olacak şekilde üçüncü sırada)

Bildiğiniz üzere M3 işlemcili Macbook Air tamamen alüminyumdan oluşan bir gövdeye de sahip. Ve yine bildiğiniz üzere alüminyum ısıyı oldukça iyi bir şekilde iletebilen bir element. Yani M3 Macbook Air yük altındayken sizde bu esnada bu notebookla temas halindeyseniz, hoşnut olmayacağınız bir deneyimle karşılaşabilirsiniz.

Son olarak Apple muhtemelen yayımlayacağı bir güncelleme ile bu sorunu çözecektir. Bu güncelleme sonucunda Macbook Air’in performansının biraz daha düşme ihtimali de söz konusu. Max Tech’in konuyla ilgili videosunun tamamına göz atmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler