Perşembe, Mayıs 2, 2024

1000TL’nin Altındaki En İyi Fiyat/Performans Ekran Kartları

Paylaş

silkroad gaminggentr

Herkese merhaba hocalar. Bu makalemde tüm bilgisayar ve oyun severlerin kanayan yarası olan dolar kuruna rağmen 1000 TL’nin altında kalmayı başarmış ve alınması en mantıklı fiyat/performans ekran kartlarından bahsedeceğim. Seçtiğim ekran kartları Nvidia‘nın modelleri. Bu seçimlerde herhangi bir sempati durumu söz konusu değildir. Umarım tüm okurlarımız için faydalı bir makale olur.

Günümüzde özellikle AAA oyunlar olarak adlandırılan yüksek bütçe ile hazırlanmış oyunları oynayabilmek için yüksek meblağları gözden çıkarmak gerektiği, hepimizin bildiği acı bir gerçek. Fakat bu dolar kuruna rağmen neredeyse her bütçeye uygun oyun oynatabilen ekran kartları da bulmak tabî ki mümkün. Fakat gerçekçi olmam gerekirse, bir ata sözümüz bu noktada en iyi teşhisi koyacaktır. Parayı veren düdüğü çalar.

Listemize oyun için önerebileceğimiz en düşük bütçeli ekran kartından başlayalım hocalarım. Devamında 1000 TL bandına kadar çıkacağız. 

İlk ve En Ucuz Ekran Kartı Önerimiz: Nvidia GeForce GT 1030

(Fiyatı: 350-430TL)

1000TLnin Altındaki En İyi FiyatPerformans Ekran Kartları İÇERİKkkK PNG

Nvidia‘nın giriş seviyesi oyuncu sistemlerine uygun olarak tasarladığı ve minimum bütçe ile her oyunu oynatabilmeyi hedef alarak ürettiği, Pascal mimarisini de barındıran bu GPU, bizlere 1920×1080 çözünürlük değerinde piyasadaki neredeyse tüm oyunları düşük ve orta grafik ayarlarında oynatabiliyor. 64-bit GDDR5 bellek arayüzüne sahip GP108’de 2 GB bellek bulunuyor. Ek güç girişine de sahip olmayan model, maksimum güçte 35Watt güç tüketiyor ki bu değer inanılmaz!

PCI-Express 3.0 x8 veri yolu özellikli çipin temel çekirdek hızı 1227 MHz iken, GPU Boost durumunda bu hız 1468 MHz’ye kadar ulaşıyor. 6.0 GHz bellek ile bellek bant genişliği 48 GB/s değerine çıkabilmekte. Bunun yanında masaüstünde 4K çözünürlüğü de destekleyen kart, tabiki oyunlarda bu çözünürlükte bir iş beceremiyor. Piyasada tek fan soğutmalı ve pasif soğutmalı olarak MSI, PALIT, GALAX, ASUS, GIGABYTE gibi markaların özel tasarımlarıyla Nvidia GeForce GT 1030 ekran kartlarını bulmak mümkün. Yani kısacası, düşük bütçeli okurlarımızın düşünmeden satın alabileceği bir kart GT 1030.

İkinci ve Bir Kademe Üst Sınıf GPU Modelimiz: Nvidia GeForce GTX 1050

(Fiyatı: 560-600TL)

1000TLnin Altındaki En İyi FiyatPerformans Ekran Kartları İÇERİKKK PNG

Nvidia‘nın Pascal mimarili bir diğer ekran kartı ise GTX 1050. 1080p’de 30 karenin altına düşmeyi istemeyenler ve kısmen yüksek grafik ayarlarında oyun oynamayı hedefleyen kullanıcılar için uygun olan bu model, PCI-Express 3.0 x16 arayüzüne, 1354 MHz temel saat hızına, 1455 MHz Boost hızına ve 128bit bellek veriyolu genişliğine sahip. Bunun yanında 2GB GDDR5 hafızaya sahip ekran kartı; günümüzde 4GB bellek kullanımına sahip olan oyunlara rağmen, bir süre daha iş göreceğe benziyor.

Unutmadan, kartın TDP değerinin ise 75W olduğunu belirmek isterim. Bu modelin de Zotac, Msi, Asus, Galax gibi üreticiler tarafından tasarlanan modellerini ülkemizde bulmak mümkün.Bütçesini en fazla 600 lira olarak ayarlayabilen okurlarımıza bu kartı alıp bir süre daha ayar düşürerek 30 FPS’in üzerinde kalabileceklerini söyleyebilirim. Bütçesini biraz daha arttırabilen okurlarımızı ise bir alttaki ve bana göre 1000 TL’nin altında alınabilecek en iyi fiyat/performans ekran kartına yönlendiriyorum. 

Nvidia GeForce GTX 1050Ti

(Fiyatı: 740-800TL)

1000TLnin Altındaki En İyi FiyatPerformans Ekran Kartları içerikkk PNG

Bu makalemin fiyat/performans ürünü damgasına en layık ekran kartı GTX 1050Ti. Her ne kadar bu kartı ilk çıktığı dönemde 600TL’ye dahî bulabilseydik de, günümüzün yüksek dolar kuruna rağmen f/p oranını en iyi şekilde koruyan ekran kartı şüphesiz ki GTX 1050Ti. Oyunların grafik ayarları bölümünde biraz zaman harcanarak yapılan özenli ayarlamalarla 60FPS‘in üzerine çoğu oyunda çıkabilen kart, genel itibariyle yüksek ve çok yüksek ayarlarda akıcı bir 1080p oyun deneyimi yaşatmayı başarıyor.

Pascal mimarisini kullanan bu model, diğer kartlara nazaran 4GB GDDR5 belleğe sahip. Bu da demek oluyor ki, ilerleyen dönemlerde önceki kartlar bellek sıkıntısı çekmeye başladığında GTX 1050Ti yoluna devam edebilecek. Tüm okurlarımıza hitap etmek adına kartın en ince ayrıntısına girmeden, yüzeysel olarak bahsetmek istiyorum ki, bahsi geçen tüm kartların sayısal verileri sitemizde mevcut. Bu güzel parçanın 4GB GDDR5 belleğe sahip olduğundan bahsetmiştik.

Bunun yanında GTX 1050 gibi 75W TDP değerine sahip kartın 768 cuda çekirdeği, 1290 MHz temel saat hızı ve 1392 MHz boost saati bulunmakta. Piyasada 1000 TL’nin altında bulunabilen en iyi kartı olarak nitelendireceğimiz bu model, tahminime göre en az 2 yıl daha oyunlardaki grafik ayarlarını düşürerek kullanılmaya devam edilebilecek bir kart. Bütçeniz varsa ve minimum İntel Pentium G4560 gibi bir işlemciye sahipseniz, bu kartı alıp arkanıza yaslanabilirsiniz.

Sonuç

Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Yazımda sizlere bahsettiğim tüm kartların Nvidia markasına ait olması, bu markaya herhangi bir ayrıcalık tanıdığımdan veya bir sempatimin olmasından değildir. GT1030 için alternatif RX 550 olabilir fakat bu model hem genel anlamda daha düşük performansa, hem de daha yüksek fiyata sahip bir model olduğu için listemde bu karta yer vermedim. Aynı şekilde GTX 1050 modelinin yerine RX 560 2GB modeli alınabilir ama aradaki ufak fiyat farkının, GTX 1050‘den alacağınız performans farkına değeceğini düşündüğümden, GTX 1050‘yi seçtim. Bunun yanında GTX 1050Ti için pek de alternatif olduğu söylenemez. Eğer bütçeniz yetiyorsa GTX 1050ti alın ve gerisini düşünmeyin diyorum. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler