Cumartesi, Nisan 20, 2024

2018 Yılında GDDR6 Ekran Kartları Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

SK Hynix tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılının başında GDDR6 ekran kartı teknolojisine geçiş yapıyoruz. Yeni grafik teknolojisinde ise ilk örnekleri Nvidia ve AMD ile birlikte göreceğiz.

GDDR6 Grafik Teknolojisi Neler Sunuyor ?

Siz de içinizden bizim gibi ‘yav arkadaş iyice akıllı telefon işine döndü, her ay yeni bir şey çıkıyor.’ diyor musunuz ? Zira 2018 yılında çıkan yeni ürünlere baktığımızda gerçekten kullanıcıların aklı karışıyor. Şimdi ise yaklaşık bir sene sonra hayatımıza GDDR6 ekran kartları girecek. Bu ne demek oluyor ? yani yeni modeller, yeni fiyatlar ve yeni konseptler.

AMD‘nin Vega mimarisini hepimiz bekliyoruz. Fakat henüz ne zaman çıkacağını kestirebilen yok. Bizim tahminimiz ise yeni Vega mimarisi 2018 yılının başında GDDR6 teknolojisi ile gelecek. Eğer öyle bir bombaya AMD hazırlık yapıyorsa, gerçekten ortalık karışabilir.

nvidia volta gddr6

AMD Vega Kartlar 384 Bit Olabilir

Bu yazdığımızı lütfen not alın hocalar. Hynix’ten yapılan bir açıklamada Pascal Refresh gibi diğer mimariler işaret ediliyor. Ancak şuanda emin olamadığımız için varsayımlar üzerine konuşuyoruz. Eğer Vega ekran kartları GDDR6 olursa, 384 bit arayüzüne hep birlikte merhaba diyeceğiz.

Zaten şuanda forumlarda Vega mimarisi için 1080 ekran kartını ikiye katlayacağı türden bir performans konuşuluyor. SK Hynix Inc tarafından yapılan resmi basın açıklaması ise aşağıdaki gibidir:

SK Hynix Inc dünyanın en hızlı 2Znm 8 GB GDDR6 DRAM’ını piyasaya sundu. Ürün saniyede 16 Gbps veri aktarım hızına sahip olduğu gibi, 384 bit ile üst düzey bir grafik kartı olmaya aday. SK Hynix yüksek performanslı GDDR6 DRAM‘ler ile donatılmış olan yeni seriyi 2018 yılının başında üst düzey kartları piyasaya sürmeyi planlıyor.

Böylece yeni bellek türü, daha düşük bir voltajda çalışırken, yüksek veri hızlarını sağlayarak GDDR5 ve GDDR5X’in yerini alacak. Bilmediğimiz tek şey ise, bu türün oyun amaçlı ya da profesyonel amaçlı olup olmayacağı. Belki de iki farklı seri yaparak tüm kitleye hitap edebilirler.

amd vega radeon

Nvidia Grafik Kartı Çözümleri (2018)

* Nvidia Volta (yeni mimari – 2018’de geliyor)

* Bellek veri yolu genişliği 384 bit

* Bellek türü GDDR5X ve GDDR6

* Bellek bant genişliği 548 GB / sn / ve 768 GB / sn

GDDR6 teknolojisi ile birlikte görselleştirmeyi desteklemek için de AI (yapay zeka) devreye girecek. Aynı zamanda VR (sanal gerçeklik) cihazları ile de kendiliğinden hareket edebilen otomobiller ve 4K‘dan yüksek çözünürlüklü ekranlar daha yaygın hale gelecek.

Gartner’a göre, grafik kartlarındaki ortalama grafik DRAM yoğunluğu 2.2 GB’dan 4.1 GB’a çıkarak CAGR %17’ye fırlayacak.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler