Cuma, Nisan 26, 2024

2019’da Oyun İçin Alınabilecek En İyi İşlemciler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyun bilgisayarı toplamaya devam eden dostlarımız için 2019’da alabileceğiniz güncel ve en iyi işlemci listesini sizler için bir araya getirdik. Bu işlemci serileri 2019 yılı içerisinde sürekli olarak güncellenir. Zira farklı bir model işlemci çıktığında oyun testleri, benchmarklar ve performans değerlerine göre “oyun sınıfı” olarak nitelendirilir. Biz de bu segmente giren en iyi işlemcileri bir araya getirdik.

Fiyatlandırma şuanda Türkiye‘de Şubat ayı itibari ile güncel kur üzerinden hesaplanmıştır. Bundan bir kaç ay sonra tekrar işlemci fiyatlarına göz attığınızda dolardan kaynaklı olarak inişler ve çıkışlar görülebilir. Bu önemli detayı da ilettikten sonra 2019’un en iyi oyun işlemcilerine birlikte göz atalım;

İşlemci Seçiminde Önemli Olan Nedir?

Parça seçmek bazen gerçekten çok zor olabiliyor. Hele ki ilk defa bir bilgisayar toplayacaksanız, işiniz daha da zor. Her kafadan bir ses çıktığı için herkesi dinleyemiyor, siz kendi bildiklerinizi de unutabiliyorsunuz. Bu gibi durumlarda piyasada güvendiğiniz ve size yanıt verebilecek platformlar ile iletişimde kalmanızı şahsi olarak ben tavsiye ediyorum. Yine bu konunun altından yorumlarınızı bana iletirseniz, işlemci ve parça seçiminde sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Bu CPU‘lar belirlenirken yapılan testlerde elde edilen sonuçlar, fiyat/performans aralıkları ve son kullanıcının memnuniyetleri baz alınıyor. Oyunlar için tercih edilebilecek işlemci serisi her sene değişir. Zira AMD ve Intel bu konuda sağlam rekabet etmeye de devam ediyor. Bu da son kullanıcıların işine yarıyor. En iyi CPU ise tipik olarak bir grafik kartı ile uyumlu çalışabilecek, en iyi modellemeler, render çalışmaları ve kodlamalar konusunda sorun çıkartmamayı hedefler.

Ancak oyunlar böyle değil. Oyunlar her grafik moturuna göre ayrı çalıştığı için, işlemci her seferinde farklı bir grafik mimarisi ile karşı karşıya kalır. Kimi oyun ekran kartınızı daha çok kullanırken, kimi oyun da işlemcinize daha çok yük bindirir. Kimisi de her iki parçayı kullanır.

Oyun İçin 2019’un En İyi İşlemcileri

Aşağıdaki tabloda sizlere şuanda çok tercih edilen ve son kullanıcılar tarafından iyi dönüşler alınan AMD – Intel işlemcileri sıraladık. Ancak listede bir eksiklik yok mu? “Intel’in yeni işlemcisi 9900K veya 9700Knerede?” diyebilirsiniz. Zira şuanda 10 bin TL ve üzeri bir sistemde 9900K işlemciler ideal bir oyun işlemcisi olarak tavsiye edilmiyor. Çıkabileceğiniz nirvanada eğer güncel olma manyaklığı yoksa, Intel kanadında 8700K hala çok satıyor bilin istedik.

AMD kanadında ise başı Ryzen 7 2700X işlemcisi çekiyor. Şuanda piyasa satış fiyatı Intel’e göre 400 TL daha ucuz. Zaten Ryzen serilerini piyasada fiyat/performans segmenti olarak yakından tanıyoruz. Intel burada biraz daha “parası olanın düdüğü çaldığı” olarak biliniyor. Ama işleri biraz daha derinleştirelim ne dersiniz?

2019 oyun islemcileri

10.000 TL ve 15.000 TL’lik PC İşlemcileri

AMD Ryzen 7 2700x ile Ryzen 2700 arasında şuanda 200 TL fiyat farkı bulunuyor. Üst segmentte AMD tercih etmeyi düşünüyorsanız, X almanızda fayda var. Zira bu fiyatlarda bu küçük rakamları düşünmek pek akıl kârı değil. Milyarlardan bahsediyorsun hacı, bırak da X’i koyalım oraya değil mi?

Yüksek çözünürlükte oyun oynamak, iyi bir render bilgisayarı hazırlamak, Twitch gibi platformlardan sağlam yayınlar yapabilmek, kullandığınız önemli mimari programlarını veya kodlamalar için ağır yük gerektiren uygulamaları çalıştırmak istiyorsanız AMD kanadında 2700x ve 2700 işlemcilerini 2019’da da tercih edebilirsiniz.

Intel kanadında ise 9900K ve 9700K işlemcilerini göremiyorsunuz. Güncel ve yeni olmalarına rağmen, muadil versiyonları daha uygun fiyata istediğimiz performansları vaat edebiliyor. Bunun için i7-8700K hala piyasada çok satıyor. Eğer güncel olmak ile ilgili takıntılara sahip değilseniz, 8700K‘yı 9900K’ya göre 1500 TL daha uygun fiyat ile satın alabilirsiniz.

Bu işlemciler ile bir RTX 2080 Ti – RTX 2080 – Radeon VII gibi ekran kartlarını kullanabilir, 144 Hz 1 MS ve 4K monitörleri de tercih ederek oyun bilgisayarınızı hazırlayabilirsiniz. İleriye yönelik olarak VR çalışmalarına ağırlık vermeyi planlıyorsanız o zaman 8700K yerine 9900K tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

amd ryzen

(BKZ: AMD Ryzen 2700X Yukarıda)

intel islemci

(BKZ: Intel 8700K Mühendislik Örneği Yukarıda)

7000 TL ve Üzeri PC İşlemcileri

Biz bu seriye 7K ve 10K arası adını veriyoruz. Zaten tercihlerinizi bu doğrultuda yaparken, mutlaka fiyatları kovalayın ve kampanya nerede ise, oradan işlemcilerinizi almaya özen gösterin. 2K ve 4K’yı zorlayacak bu segmentimizde AMD’nin Ryzen 5 2600X ve Intel’in 9600K ile 8600K modellerini yerleştirdik. Yine fiyat performans olarak Intel’e göre AMD 200 TL daha ucuz.

Bilmeyenler için ufak bir not düşelim; Eğer işlemcilerde K ve X ibarelerini görüyorsanız, o işlemcilerin çarpan kilitleri açık anlamına gelir. Yani Overclock performanslarınızı sisteminiz izin verdiği kadarı ile zorlayabilir ve yüksek saat hızları iyi bir soğutma ile elde edebilirsiniz.

Fiyatı ben biraz daha bu segmentte kırmak istiyorum derseniz eğer, AMD’nin Ryzen 5 2600 modelini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Aralarında şuanda 400 TL kadar ciddi bir fiyat farkı bulunuyor. Ancak Ryzen 5 2600 işlemcisinde Overclock performansı ne yazık ki X’e göre düşük. “Peki Ryzen 2600’da Overclock yapamıyor muyuz?” derseniz tabii ki yapabiliyorsunuz. Bu durum işlemci çarpan kilit sayısına göre şekilleniyor.

amd ryzen 2 nesil islemciler

4500 TL ve Üzeri PC İşlemcileri

Geldik orta segmente. Bu segmenti şuanda “4500 TL ve 6000 TL’ye kadar olan sistemler” olarak nitelendiriyoruz. Ancak işlemci tercihlerinizde eğer 7000 TL’yi zorlayabiliyorsanız, i3 8100 takmanızın hiçbir manası yok. Mutlaka yine 2600 veya 8600 modellerine doğru yönelmelisiniz.

Burada ise imdadımıza son kullanıcıların şuanda çok memnun olduğu Ryzen 5 2600 işlemcisi ile 2400G APU modelleri yetişiyor. 2400G bildiğiniz üzere içerisinde dahili grafik kartı mimarisi ile birlikte gelen model. Yani ekran kartı almasanız dahi, bu işlemci ile ekran kartı ihtiyacınızı da “belli düzeye kadar” karşılayabiliyorsunuz. Bunlarla ilgili testleri aşağıdaki videomuzda sizlerle paylaşmıştık.

Intel kanadında ise tavsiye edeceğimiz 2019 işlemcisi efsaneler arasına giren i3 8100 modeli. Şuanda piyasada 870 TL‘den başlayan fiyatlarla satılıyor. 3.60 GHz temel frekans hızına sahip olan bu model, Intel LGA 1151 soket yapısına sahip. Alternatif nasıl bir Intel işlemci olabilir derseniz, i5-8500 veya i5-8400 modellerine göz atabilirsiniz. Ufak bir not ekleyelim; 600 TL civarı bir fiyat farkı daha ödemeniz gerekecek.

2500 TL ve Üzeri PC İşlemcileri

Bu dolar kurunda 2500 TL‘ye 1050 Ti’lı bir sistem toplamak artık neredeyse imkansız hale geldi. Bazen firmalar iyi kampanyalar yaparak o fiyatlarda olmasa bile 2800 – 2900 civarına getirebiliyorlar. Zaten Türkiye’de şuanda en çok satan sistem modeli bu diyebiliriz.

Bu segmentte fiyat ve performans çok önemli olduğu için, direkt AMD tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Yukarıdaki tabloda bu segmente bir APU modeli olan 2200G sığdırdık. Zira ekran kartı almayı düşünmüyorsanız, bu fiyata bir APU sistem çok rahatlıkla çıkartabilirsiniz.

Yok ben ekran kartı olsun istiyorum” diyorsanız, o zaman 2200G’yi eleyip 150 TL daha üzerine katarak Ryzen 3 1200 – 1300X modellerinden bir tanesini tercih etmenizde fayda var. Unuttuğunuz bir noktayı hatırlatalım, APU’yu sistemden çıkartıp ekran kartı eklediğinizde 2500 TL’lik bir PC’yi unutun. Gelin onu biz 3200 TL yapalım.

AMD Ryzen 2200G APU Sistem Rehberi

AMD Ryzen 2200G APU Sistem Rehberi 003

ryzen 2200g

AMD R3 APU 2200G Ryzen Master 4 GHz

1500 TL ve Üzeri PC İşlemcileri

Geçen sene 1900 TL‘ye içerisinde ekran kartı bulunan bir oyun bilgisayarı hazırlayabilmek mümkün oluyordu. Ancak yaşadığımız dolar kuru krizi ve ülkenin maddi anlamda sıkıntıda oluşu her şeye zam getirdi. Bunu artık bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. O yüzden 1500 TL’ye bu dönemde PC toplayabilmek için yapabileceğiniz çok fazla alternatif yok.

Ya ikinci el bir şeyler toparlamaya çalışacaksınız ya da “sıfır parça olsun” mantelitesinde AMD 200 GE APU modelini tercih edeceksiniz. Bu APU ile birlikte CS Go’yu düşük ve orta ayarlarda oynayabiliyorsunuz. League of Legends gibi bir oyunu yüksek ayarlarda kasmadan oynayabiliyorsunuz. PUBG için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Zira yeterli bir işlemci değil.

Genellikle daha basit grafikleri ve arayüzleri olan düşük sistem gereksinimi isteyen oyunları açıp oynayabilmeniz mümkün. AMD 200 GE APU ile merak ettikleriniz varsa, aşağıdaki rehber videomuza göz atabilirsiniz.

Evet bizden bu kadar. 2019’da tercih edebileceğiniz en iyi oyun işlemcilerini bir araya getirmeye çalıştık. Merak ettiğiniz detaylar varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki rehberimizde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın hoşça kalın!

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

  1. Selamlar. Yayın+kayıt yaparken drop oluşuyor bende. Sistemim: Anakart:MSI Z390 gaming plus
    İşlemci:Intel(R) Core(TM) i5-9400F CPU @ 2.90Ghz- 2.90 Ghz
    Ekran Kartı:Msi Geforce RTX 2060 6gb
    Ram: Gskill 16gb
    Sistemden kaynaklı mıdır? İkisini aynda anda yapmam için illa yayın pc’si toplamam gerekir mi?

    • Merhaba,
      Sisteminizi yayın yaparken izlediniz mi? Sistem darboğaza vs düşüyor mu? MSI Afterburner gibi yazılımları bilgisayarınıza kurun, ardından oyunlarda ve yayın yaparken izleyin. Sistem eğer sürekli drop yaşıyorsa, yayın için gerekli ihtiyaçları karşılarken zorlanıyor olabilir. Hangi ayarlarda yayın yapıyorsunuz?

      • Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Bazı yayınlarda hiç sorun olmuyor. Bazen internetten kaynaklı sorunlar oluyor. Ama kayıt tuşuna basarsam direkt sorun. Yayını ekran kartından veriyorum. Kaydı işlemciden yapıyım dedim yine olmadı. Ayarları tam bilmediğim için bir yerde hata yapmış da olabilirim. Sadece yayın odaklı pc de almayı düşündüm ama yolun başında olduğum için istediğim gibi ilerleyemezsem boşuna masraf olacak. Yayında oynadıklarımı YT’a atmayı düşünüyordum şimdilik vazgeçicem sanırım YT’den.

  2. Merhaba. Amd ryzen 2200g işlemciyi almayı düşündüğümde, (performans ürünü bütçe dostu başka işlemcide olabilir.) anakart konusunda tavsiyeniz ne olur? Msi amd b350m, asrock a320m, astock b450m, gigabyte b450m, asus prime a320m-k gigabyte a320m s2h, v.b anakatlardan lütfen hangisi fiyat performans ürünü ve hangisini almam daha mantıklı olur? İşlemciye ayrılan bakiyem 600, anakartada ayrılan bakiyem 600 tldir. Ekran kartı ileriye dönük alabilir. Anakart 600 tl altı performans ürünü alıp artan parayı işlemciye eklenebilir. Pc de gta pubg oyunları arada oynanacak. Şimdiden çok teşekkür ederim.

  3. Merhabalar, elimde GTX 1070 ekran kartım mecvut fakat işlemcim ve anakartım çok kötü. İşlemciye 1000-1100 civarı, bir bütce ayırabilirim anakart a 500 civarı. Tavsiyelerini bekliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler