Cumartesi, Nisan 20, 2024

AMD 2019 Yılında Ekran Kartlarına 7nm Teknolojisini Getiriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD bu sene ekran kartı kanadında pek fazla bir gelişme gerçekleştirmedi. Fakat bu sessizlik 7nm üretim süreci öncesi bir sessizlikti. Bugün yapılan açıklamaya göre, AMD 2019 yılında ekran kartlarına 7 nanometre teknolojisini getirerek bir ilke imza atacak ve NVIDIA‘nın RTX Turing ürün grubunu direkt hedef alacak performansta kartlar geliştirecek.

7nm üretim süreci bilmeyenler için bir şey ifade etmeyebilir. Fakat bu eğer 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilirse, adeta bir devrin başlangıcı diyebileceğimiz türden teknolojiler ön plana çıkacak. Şuanda 14nm üretim sürecinde geliştirilen kartlar, daha fazla işlem sayısı, performans ve çekirdek hızları vaat edecek.

2019 Yılında NVIDIA RTX Ekran Kartları Hedefte

Zaten daha önceden de size fikirlerimi çoğu kez paylaşarak dile getirmeye çalıştım. AMD şuanda arka planda kartlarını geliştirmeye devam ederken, adeta bir “fırtına öncesi sessizlik” rolünü oynuyor. Bu sene çıkartmış olduğu Radeon RX 590 ekran kartlarında öyle muazzam bir gelişmeler yok farkındaysanız.

Firma AMD severlere “biraz daha sabır” nameleri gönderirken, fiyatı ile ilk çıktığında tepkilere neden olan RTX Turing ürün grubunu hedef almaya çalışacak.

Benim tahminim ise AMD – Intel işlemciler ile rekabet ederken, izlemiş olduğu stratejiyi NVIDIA ile de yapacak. Daha uygun fiyata, hemen hemen aynı performanslarda ekran kartları geliştirerek (şuan için belirtilen söylentiler), kendisine müşteri çekmeye çalışacak.

amd vs nvidia

AMD Ceo’su Açıklama Yaptı

Geçtiğimiz hafta düzenlenen bir telekonferansta AMD Ceo’su Dr. Lisa Su‘ya önemli bir soru yöneltildi. Bu soruda “NVIDIA’nın yeni ışın izleme odaklı RTX grafik mimarisi ile nasıl rekabet edeceksiniz?” sorusuna karşılık olarak “Biz genel anlamda çok rekabetçi bir döneme giriş yaptık. GPU pazarının önümüzdeki yıllarda en yüksek seviyesine sahip olacağını düşünüyoruz. Açıkçası bu yarışta elimizde yeni güçlü ürünlerimiz var. Yeni ürün grubumuza da çok kısa süre içerisinde sahip olacağız.” dedi.

Ayrıca cümlelerine “Özellikle ışın izleme teknolojisinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak tüm teknolojilerde olduğu gibi, ekosistemin benzemesi veya daha iyi olması biraz zaman alıyor. Hem donanım hem de yazılım çözümlerinde bu eko sistem ile çok yakından çalışıyoruz.” dedi.

Yani bu cümlelerden anladığımız kadarı ile AMD çok yakında “yüksek kaliteli  grafiklerde mükemmel rekabet” strateji kartını oynayacak. Aynı zamanda uzun vadede yine son kullanıcıların ceplerini düşündükleri için, yine kullanıcılar AMD tarafına dönüş yapabilirler.

amd radeon teknoloji

AMD Heyecanı Kaybettiklerinin Farkında

Yine konferansta sorulan sorulardan bir tanesi de “ekran kartları tarafında oyunculara yönelik heyecanın kaybolduğu ve bu konuda nasıl bir momentum oluşacağını merak edenler ile dolu. Bu heyecan nasıl oluşacak?” idi. Yine cevap olarak “Evet, sanırım o şekildeki bir momentumu kaybettik. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bu işi daha eğlenceli hale getirmek ve daha iyi tempoya ulaşmakta kararlıyız.” denildi.

Şuan için AMD 7nm ekran kartları konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Fakat konuşmalardan anladığımız kadarı ile, şuanda kartlar için firma hazır değil. Sadece ön bilgilendirme olarak düşünebilirsiniz. Belki de CES 2019’da AMD güzel bir sürpriz yapar, kim bilir?

Rekabet 2019 yılında sıkı geçecek gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler